Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από Νταβός: «Θέλουμε η Ελλάδα να εξάγει "πράσινη" ενέργεια αξιοποιώντας την αιολική ενέργεια»

«Επί του παρόντος εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας», επεσήμανε

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός: Η συζήτηση για την πράσινη μετάβαση και η αναφορά σε εξαγωγή «πράσινης ενέργειας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στο Νταβός σε πάνελ για την «πράσινη μετάβαση», από όπου υποστήριξε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να εξάγει "πράσινη" ενέργεια αξιοποιώντας την αιολική ενέργεια». Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, καθώς και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πάνελ για την πράσινη μετάβαση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός © EPA / GIAN EHRENZELLER

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Όταν μας λέτε ότι χρειάζεται δύο χρόνια για να πάρει κανείς τις απαιτούμενες άδειες στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι έξι χρόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, διότι ναι μιλάμε πάρα πολύ για την ενιαία αγορά. Είναι το βασικό μας πλεονέκτημα όσον αφορά την ικανότητα που έχουμε να πείθουμε τις εταιρείες να επενδύουν στην Ευρώπη, αλλά αν έχουμε αυτούς τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς τότε δεν θα έχουμε πλεονεκτική θέση. Αντιθέτως, θα είμαστε σε μειονεκτική θέση όταν θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να επενδύουν στην Ευρώπη. Άρα θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό που είπατε. Και καθώς περνάμε στον επόμενο γύρο των ευρωπαϊκών εκλογών, αυτό θα πρέπει να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο». 

Μητσοτάκης από Νταβός: «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «και στο πλαίσιο αυτού του νέου γύρου ευρωπαϊκών εκλογών θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στην εξάλειψη όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων. Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει μία βασική προτεραιότητα στις επερχόμενες εκλογές. Με συγχωρείτε που παρέκκλινα λίγο από τη συζήτηση, αλλά θεώρησα ότι ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Αλλά για να επανέλθω στην ερώτησή σας, η ενεργειακή ασφάλεια και τι ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως προς αυτό το θέμα σε αυτό το εξελισσόμενο πολιτικό τοπίο. Επί του παρόντος εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Και για να σας δώσω κάποια στοιχεία να καταλάβατε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης. Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή. Ξοδέψαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισεκατομμύριο. Σας το λέω αυτό για να καταλάβετε την κατάσταση». 

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Επίσης είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης. Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη