- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός ενόψει του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας
Ευρεία σύσκεψη Κικίλια, Χαρδαλιά και νέων δημάρχων Αττικής
Κακοκαιρία: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Ευρεία σύσκεψη Κικίλια, Χαρδαλιά και νέων δημάρχων Αττικής
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, με τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά και δημάρχους βόρειας, βορειανατολικής, και δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων καθηκόντων τους για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων.
Στο επίκεντρο η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού
Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε ο συντονισμός και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα στο λεκανοπέδιο.
Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε την ανάγκη για έγκαιρη πρόγνωση, πρόληψη και σωστή ενημέρωση ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις του όποιου φαινομένου, ενώ για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας τόνισε ότι με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ και των συνεργατών τους επιστημόνων, μετεωρολόγων δεν θα είναι τόσο πιεστικό φαινόμενο.
Β.Κικίλιας: H σημερινή σύσκεψη ήταν μία ευκαιρία για άσκηση επί χάρτου
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναντηθούμε και με τους καινούριους δημάρχους και φυσικά τον περιφερειάρχη για την Αττική, εδώ όπου έχουμε πέντε εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, άρα είναι μία πολύ πιο επιβαρυμένη περιοχή από τις άλλες και όχι συνηθισμένη στις χιονοπτώσεις. Φαίνεται ότι με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ και των συνεργατών μας, των επιστημόνων- μετεωρολόγων δεν θα είναι τόσο πιεστικό το φαινόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι η σημερινή σύσκεψη ήταν μία ευκαιρία για άσκηση επί χάρτου.
«Τι κάνει η περιφέρεια και ποιες είναι οι αρμοδιότητές της, τι κάνουν οι δήμοι ειδικά οι περιαστικοί, περιδασικοί οι οποίοι επιβαρύνονται περισσότερο. Πόσα μηχανήματα υπάρχουν στο μητρώο, πόσα με ψαλίδια, πόσα για χωματουργικές εργασίες, πόσα bobcat», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ενώ τόνισε ότι στη σύσκεψη ήταν επίσης η Πυροσβεστική, η Τροχαία και η ΕΛΑΣ, «που παίζει κύριο κομβικό ρόλο» αλλά και οι παραχωρησιούχοι της Αττικής Οδού και άλλων αυτοκινητοδρόμων, καθώς όπως είπε ο κ. Κικίλιας «και αυτός ο συντονισμός είναι πολύ, πολύ σημαντικός». «Ως τελευταίο ανάχωμα θα υπάρχει πάντα και η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποδείχθηκε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Β.Κικίλιας: Σε περίπτωση ακραίων φαινομένων ίσως κλείσουν σχολεία και δημόσιες/ιδιωτικές υπηρεσίες
«Σε μια περιοχή σαν την Αττική που έχει τέτοιες αδυναμίες, όπως υπερπληθυσμό και τόσα πολλά αυτοκίνητα, μία από τις μεγαλύτερες παρακαταθήκες που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο προληπτικά, είναι οι προληπτικές απαγορεύσεις.
'Αρα καταλαβαίνετε ότι αν και εφόσον έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα στην Αττική ενδεχομένως θα προχωρήσουμε και σε κλείσιμο σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία και προληπτικές απαγορεύσεις μετακίνησης των αυτοκινήτων για να μπουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να μπορέσουν να καθαρίσουν τους δρόμους.
Δεν συνάδουν και τα δύο, δηλαδή δρόμοι γεμάτοι ΙΧ και παράλληλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα να προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους ή να ρίχνουν αλάτι. Επαναλαμβάνω πάντα η έγκαιρη πρόγνωση, η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση μας βοηθάει να μειώσουμε τις επιπτώσεις του όποιου φαινομένου. Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.
Τι είπε ο υποργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα εκχιονιστικά
Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα σε εκχιονιστικά ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι έχουν πάρει απαντήσεις από όλες τις εταιρείες και στο μητρώο μηχανημάτων έργου, υπάρχει σχεδόν τριψήφιος αριθμός μηχανημάτων, όπως μηχανήματα βαρέως τύπου και τα λεγόμενα ψαλίδια κλπ.
«Ο καταμερισμός γίνεται από την περιφέρεια ανά αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τους δήμους με βάση τις συνάψεις έργου που έχουν προχωρήσει. Δεν υπάρχει διαγωνισμός που να έχει τελεσφορήσει στην περιφέρεια Αττικής και γι αυτό το λόγο θα επιλέξουν μηχανήματα από το μητρώο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Ν.Χαρδαλιάς: Αποφασιστικές και στοχευμένες δράσεις για την κλιματική κρίση
Τις άμεσες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τις στοχευμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τις δραστικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται από την Περιφέρεια Αττικής, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, ανέδειξε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με τίτλο «Οι πολλαπλές συνέπειες της κλιματικής κρίσης».
«Είναι η ώρα για τολμηρές αλλαγές», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτηρίζοντας κορυφαία προτεραιότητα της νέας περιφερειακής Αρχής την προσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
«Στην Αττική, ήδη, συζητούμε με τους δήμους για αυτά που πρέπει να γίνουν και θα προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις. Μαζί, όμως, με το κεντρικό κράτος, με διακριτούς αλλά αλληλοσυμπληρούμενους ρόλους, μαζί με την Πολιτική Προστασία, δίπλα στους εθελοντές μας. Και με δύο βασικούς πυλώνες: Την πρόληψη και τον μετριασμό. Γιατί μαζί με την "πράσινη καθημερινότητα" χρειαζόμαστε πρωτίστως περισσότερες "πράσινες" αντιλήψεις. Μία νέα κουλτούρα, αλλά και αποφασιστικές, στοχευμένες δράσεις. Να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Και να προλάβουμε. Σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής.
N.Χαρδαλιάς: Άμεση ανάγκη για συνεργασία αυτοδιοίκησης και κράτους
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη για άμεση συνεργασία αυτοδιοίκησης και κράτους, με σαφείς ρόλους και ολοκληρωμένο σχέδιο. Με κάθετες διαδικασίες -όπως επεσήμανε- μακριά από αλληλοεπικαλύψεις που δημιουργούν καθυστερήσεις και δυσκολεύουν την υλοποίηση σημαντικών έργων.
Συγκεκριμένα, εστίασε στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων με προτεραιότητα στις ζώνες υψηλού κινδύνου, τον διαρκή καθαρισμό και την παρακολούθηση της κατάστασης όλων των ρεμάτων της Αττικής, την επικαιροποίηση των μελετών για τον καλύτερο σχεδιασμό των νέων έργων, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και τη λήψη των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Η απάντησή μας θα είναι μία μητροπολιτική Αττική με έργα, με ανυποχώρητη δράση για το περιβάλλον και την πολιτική προστασία», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Αττικής, δίνοντας το στίγμα των δράσεων που θα ακολουθήσουν: «Με μετρήσιμους δείκτες και απτά αποτελέσματα. Έτσι ώστε όλοι να λογοδοτούν και να αξιολογούνται. Ημέρα με την ημέρα. Και πρώτος εγώ».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξασφάλιση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ανταποκριθούν στον μητροπολιτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας Αττικής.
«Τα χρήματα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που θα επενδυθούν στην Περιφέρειά μας για τη θωράκιση των πόλεων και της υπαίθρου μας θα πιάσουν τόπο με το παραπάνω. Θα αποφέρουν πολύ περισσότερα σε οφέλη για την κοινωνία της Αττικής και θα ισχυροποιήσουν τη βάση της βιώσιμης ανάπτυξής της», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος.
Επίσης μετείχαν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Αττικής καθώς και εκπρόσωποι από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία μαζί με τον διοικητή της ΕΣΚΕΔΙΚ και τον διευθυντή της Τροχαίας Αττικής.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων εταιρειών των αυτοκινητοδρόμων Νέα Οδός ΑΕ, Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ και Αττικές Διαδρομές ΑΕ, καθώς και ο διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.
Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία τις επόμενες μέρες
Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα θα «πλήξει» από το απόγευμα τα δυτικά της Ελλάδας. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει στην πρόγνωσή του ότι από αύριο Παρασκευή (12.1) και το Σάββατο (13.1) τα χιόνια θα κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.
Ο μετεωρολόγος του OPEN σημειώνει ότι η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού αποτελεί παράγοντα δύσκολα προβλέψιμο, ενώ δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα βαρομετρικά χαμηλά που θα «χτυπήσουν» τη χώρα. Στην ανάρτησή του, σημειώνει ότι «δυσκολευόμαστε να προβλέψουμε την αντίδραση του Αιγαίου και το πώς αυτό θα αλληλεπιδράσει με την πολύ ψυχρή αέρια μάζα την οποία τα μετεωρολογικά μοντέλα τη θεωρούν με ένα εύρος θερμοκρασιών από -4° εως -8°. Αυτή η απόκλιση από μόνη της μόλις δύο περίπου 24ωρα από την εκδήλωση του φαινομένου δείχνει και το δυσκολοπροβλέψιμο της όλης κατάστασης».
Κακοκαιρία: Η πρόγνωση Μαρουσάκη για χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα
Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:
Νέα επιδείνωση του καιρού από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά με τα χιόνια αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο να κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΥΣΚΟΛΟΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΙ:
1. Η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού και αν τελικά θα είναι ένα ή περισσότερα.
2. Οι αρκετά θερμές θαλάσσιες εκτάσεις από τις οποίες θα περάσει αυτό τα βαρομετρικό χαμηλό (θερμοκρασίες θαλασσίων εκτάσεων 17° - 18° και πάνω )
3. Λαμβάνοντας υπόψη μας τα 1,2 παραπάνω, δυσκολευόμαστε να προβλέψουμε την αντίδραση του Αιγαίου και το πώς αυτό θα αλληλεπιδράσει με την πολύ ψυχρή αέρια μάζα την οποία τα μετεωρολογικά μοντέλα τη θεωρούν με ένα εύρος θερμοκρασιών από -4° εως -8°. Αυτή η απόκλιση από μόνη της μόλις δύο περίπου 24ωρα από την εκδήλωση του φαινομένου δείχνει και το δυσκολοπροβλέψιμο της όλης κατάστασης.
Έτσι λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω, καλό είναι να υπάρχει μια ετοιμότητα σε γεωγραφικά διαμερίσματα που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και νότια της Χαλκιδικής.
Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του κράτους είναι υποχρεωτική η παρουσία αντιολισθητικών μέσων στα οχήματά μας καθώς και να γνωρίζουμε να τα χρησιμοποιούμε όπου κριθεί αναγκαίο. Επισυνάπτεται χάρτης χιονόπτωσης σύμφωνα με τη νεότερη θεώρηση του μετεωρολογικού μας μοντέλου.
Όμορφη ημέρα σε όλες και όλους!