Πολιτικη & Οικονομια

Ο Γ. Ραγκούσης τάσσεται υπέρ της ψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια

Η σύγκλιση με την πρόταση της Κουμουνδούρου

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιάννης Ραγκούσης: Η θέση του για την πρόταση Μητσοτάκη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών - Τι λέει για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Ραγκούσης τάσσεται υπέρ της ψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τετάρτης (10.1). Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου έχει καταθέσει τη δική της πρόταση για την ισότητα στον γάμο. 

«Αν αποκτήσει η χώρα και μάλιστα το προσεχές διάστημα νόμο που θα θεσμοθετεί τον πολιτικό γάμο oμόφυλων ζευγαριών και θα νομοθετεί δικαίωμα μέσω της τεκνοθεσίας απόκτησης παιδιών προκειμένου αυτά τα παιδιά να ζουν και να μεγαλώνουν σε περιβάλλον αγάπης θα είναι μια θετική εξέλιξη», είπε αρχικά σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM ο Γιάννης Ραγκούσης και εξήγησε γιατί τάσσεται υπέρ της υπερψήφισης της πρότασης Μητσοτάκη. 

Προωθείται με γοργές διαδικασίες το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών © Zoriana Stakhniv/ Unsplash

«Εμείς κάναμε μια πρόταση με 10 σημεία. Αν μπορούν να γίνουν δεκτά τα 8 όπως προκύπτει από τα λεγόμενα Μητσοτάκη και γίνουν νόμος του κράτους θα είναι μια θετική εξέλιξη», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Αφού η Νέα Δημοκρατία θα έχει πολλές διαρροές, αν είναι να περάσει ένας τέτοιος νόμος θα περάσει αν ψηφιστεί από εμάς, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Από την ώρα επομένως που ξέρουμε ότι η υπερψήφιση θα είναι προϊόν αυτής της ετερόκλητης σύμπτωσης τεσσάρων κομμάτων, δεν μπορεί να είναι ένας νόμος που στην τελική του μορφή θα έχει και τα 10 που θέλουμε. Άρα πρέπει κι εμείς να δεχθούμε έναν συμβιβασμό και να κρατήσουμε αυτά τα δύο θέματα για επόμενη χρονική φάση και να νομοθετηθούν αφού τώρα δεν υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία: Η δήλωση Σκέρτσου

Στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το ζήτημα της τεκνοθεσίας αναφέρθηκε ο Άκης Σκέρτσος, μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία ξεκινά ο δημόσιος διάλογος για το νομοσχέδιο που αναμένεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά την τεκνοθεσία, «πάμε προσεκτικά και ακολουθούμε αυτό που λέει η επιστήμη».

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε στη συνέντευξή του στο Mega την ανάγκη να «είμαστε προσεκτικοί στον δημόσιο λόγο μας, να μην προσβάλλουμε και να μην τραυματίζουμε τις ψυχές και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Να κατανοήσουμε ότι είναι ένα θέμα που δεν χωρούν κομματικές κορώνες και διχασμοί. Δεν πάμε να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία. Πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία κι η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζει κάποια δικαιώματα που τα αναγνωρίζει σε άλλους Έλληνες πολίτες. Ενώ οι ίδιοι άνθρωποι αν πάνε να ζήσουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού μπορούν να το κάνουν, και να είναι νόμιμο. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».

«Καταλαβαίνω ότι το ζήτημα του γάμου είναι πιο αποδεκτό, και μιλάμε για πολιτικό γάμο, για μια αστική σύμβαση που δεν δικαιολογείται να υπάρχει διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσδιορισμού. Αυτό που προβληματίζει είναι το ζήτημα των παιδιών. Εκεί πάμε προσεκτικά και ακολουθούμε αυτό που λέει η επιστήμη, και σύμφωνα με αυτό, το δικαίωμα αυτό έχει αναγνωριστεί με 39 χώρες της Δύσης. Έχουν γίνει έρευνες οι οποίες αναφέρουν πως τα άτομα που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες δεν έχουν καμία απόκλιση στην ακαδημαϊκή, προσωπική, ψυχολογική ανάπτυξη ή τον σεξουαλικό προσδιορισμό τους. Είναι μέιζον να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των παιδιών. Πρέπει να αναγνωριστούν τα παιδιά που ζουν σε ομόφυλες οικογένειες. Το δικαίωμα στην υιοθεσία σε μόνο άντρα ή μόνο γυναίκα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα από το 1946», πρόσθεσε ο Άκης Σκέρτσος και αναφέρθηκε στο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας: 

«Εκεί είναι και η διαφορά μας σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πάμε να κάνουμε κάτι που θα είναι μαξιμαλιστικό ή που θα προκαλέσει κοινωνικό διχασμό. Πάμε να εφαρμόσουμε αυτό που κάνουν χώρες της ΕΕ. Δεν είναι φυσικά ζήτημα το οποίο θα καθορίσει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, είναι πολλά ζητήματα. Δεν θα πειράξουμε το ισχύον πλαίσιο για τις παρένθετες μητέρες και δεν θα επεκτείνουμε τα δικαιώματα αυτά στα ομόφυλα ζευγάρια».

Διαβάστε επίσης ---> Δικαιώματα και ομόφυλα ζευγάρια: Απορίες που δημιούργησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού