Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική»

«Αναγνωρίζουμε την πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση της μετανάστευσης» δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, Ευρωπαία Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης»: Τα μηνύματα που έστειλαν Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Καιρίδης, Ίλβα Γιόχανσον και Μαργαρίτης Σχοινάς

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης», η οποία έγινε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με οικοδεσπότη τον Δημήτρη Καιρίδη. Παρούσα η Ίλβα Γιόχανσον, Ευρωπαία Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Παρών και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Τι συζητήθηκε στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης»

«Φυσικά, δίκαιη πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα. Σημαίνει κανόνες, ανθρωπιά και ευαισθησία δίπλα στο νόμο και την ευταξία» συνέχισε ο πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε και στη «Διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη και τα κενά που υπάρχουν σήμερα στην αγορά εργασίας της πατρίδας μας. Με σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας μας, τις ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις σημαντικότερες επιτυχίες που κατέγραψε η ελληνική μεταναστευτική πολιτική το 2023: «Διαχειριστήκαμε αυτή τη διεθνώς αυξημένη μεταναστευτική πίεση καλύτερα από πολλούς εταίρους μας. Οι παράνομες ροές αφίξεων ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση και με τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο και με τον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μία περαιτέρω μείωση των ροών, χάρη και στην καλύτερη συνεργασία την οποία πετύχαμε με την Τουρκία».

«Από το χάος στο σήμερα». Αυτή τη φράση επανέλαβε πολλές φορές η Ίλβα Γιόχανσον, αναφερόμενη στη στροφή που πήρε η ελληνική κυβέρνηση στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης από το 2019 κι έπειτα.

Έκανε αναφορές όπως: «Τεράστια πρόοδος χάρη στην ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» και «Αναγνωρίζουμε την πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση της μετανάστευσης»

Επίσης εξήρε επανειλημμένα το έργο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. «Πρέπει να πω ότι αυτό που έχει δείξει ο Δημήτρης [Καιρίδης], κατά τη διάρκεια αυτής της αρκετά σύντομης περιόδου που είναι επικεφαλής (του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου), είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η στενή συνεργασία μας και η ηγετική ικανότητα που είχε να επιδείξει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για έναν σύγχρονο τρόπο διαχείρισης της Μετανάστευσης».

«Αφήνοντας πίσω το χάος των παράτυπων αφίξεων του 2019, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση είναι τεράστια» είπε η Ευρωπαία Επίτροπος, η οποία η υπογράμμισε τις νέες προκλήσεις στο πεδίο της μετανάστευσης:

  • Περιορισμός των παράτυπων αφίξεων.
  • Προσπάθεια να εντείνουμε τις επιστροφές, διασφαλίζοντας ότι όσοι δεν δικαιούνται να παραμείνουν, επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους.
  • Έμφαση στις νόμιμες οδούς, στη νόμιμη μετανάστευση και στη μετανάστευση εργασίας.

Ο Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε: «Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας σε μια πολιτική που, όπως εξήγησε αναλυτικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, βασίζεται σε δύο πυλώνες, αφενός στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και αφετέρου την ενθάρρυνση νόμιμων οδών, λελογισμένης μετανάστευσης με όρους και κανόνες, όπως χρειάζεται η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία. Εμείς προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών, πιστεύουμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο που μπορεί να μας ενώσει και όχι να μας διχάσει».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα, παρόλο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης, έχει διαχειριστεί αυτή την αύξηση της πίεσης πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, είτε στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, είτε στα Δυτικά Βαλκάνια […} Σε μια Ευρώπη η οποία έχει διχαστεί από αυτό το ζήτημα, η Ελλάδα δείχνει ότι στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό μπορούμε να έχουμε μια πολιτική αποτελεσματική, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αξίες» και κατέληξε: «Η ευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού αποτέλεσε εξαρχής κομβικό ζήτημα της κυβέρνησης […] Το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο εγκρίθηκε από τα κράτη-μέλη της ΕΈ και αναμένεται να επικυρωθεί την άνοιξη, αποτελεί απτή απόδειξη της σύμπνοιας που επιλέγει πλέον η ΕΕ, με την ελληνική προσέγγιση δημιουργίας ευρωπαϊκών μηχανισμών».

«Με αυτή τη συμφωνία πήρε σάρκα και οστά η Ευρώπη των λύσεων», είχε δηλώσει ο κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, στη συνέντευξη Τύπου που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμφωνία των 27 για την πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των νικητών της συμφωνίας. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΕΕ θα διαθέσει 2 δις ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μέχρι το 2027, εκ των οποίων το 1 δις θα αφορά την ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των υποδομών στα εξωτερικά σύνορα, ενώ θα υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι 1,6 δις στα κράτη-μέλη για προγράμματα μετανάστευσης».

Η κυρία Ίλβα Γιόχανσον, πριν την εκδήλωση, είχε στο ΥΜΑ κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, ενώ συμμετείχε και στη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε στο αμφιθέατρο του υπουργείου.