Πολιτικη & Οικονομια

Καραμανλή: «Θα καταψηφίσω τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, ακόμα και αν μπει κομματική πειθαρχία»

«Έχω καταψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η βουλεύτρια της ΝΔ, Άννα Καραμαλή
Η βουλεύτρια της ΝΔ, Άννα Καραμαλή εξέφρασε την πρόθεση να μην ψηφίσει τη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Γάμος ομοφύλων: Η Άννα Καραμανλή δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση - Η δήλωση με την οποία εξηγεί τους λόγους

Η Άννα Καραμανλή εξέφρασε σήμερα (10.1) την πρόθεσή της να καταψηφίσει τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, ακόμα και αν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας

«Σε θέματα βαθιά κοινωνικά έχω κόκκινες γραμμές, θα το καταψηφίσω έτσι και αλλιώς» είπε η Άννα Καραμανλή σε συνέντευξή της στο Mega. Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «η ψήφιση του πολιτικού γάμου πάει μαζί με την τεκνοθεσία και αυτό θα επιφέρει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο. Έχω καταψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα το έκανα όποιος και αν το έφερνε. Προσεγγίζω το θέμα καθαρά συνειδησιακά, πιστεύω στο πρότυπο, στην πυρηνική οικογένεια, στον πατέρα και τη μητέρα. Αύτη είναι η στάση ζωής μου, δέχομαι την άλλη άποψη αλλά επιθυμώ και οι άλλοι να δέχονται τη δική μου και να μην στοχοποιούνται άνθρωποι που έχουν άλλη άποψη. Το να σε αποκαλούν οπισθοδρομικό, ακροδεξιό, ομοφοβικό σημαίνει ότι και το 50% της κοινωνίας είναι ομοφοβικοί, οπισθοδρομικοί και ακροδεξιά και δεν είναι έτσι». 

Λίγο αργότερα, η Άννα Καραμανλή πρόσθεσε: «Το Σύνταγμα δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε α λα καρτ. Το Σύνταγμα λέει ότι ο βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση. Συνειδησιακά και με βάση τα πιστεύω μου, γιατί ακούω και την κοινωνία, αυτός είναι ο ρόλος μου είμαι η φωνή κάποιων ανθρώπων, και την εκκλησία. Η εκκλησία εκφράζει άποψη για θέματα που αφορούν την οικογένεια και είναι δικαιώμά της. Άκουσα και τον Ιερώνυμο. Επειδή κάποιοι ιεράρχες έβγαλαν κάποιες κορώνες, πρέπει να εκφράζουμε τη διαφωνία μας ήρεμα».

«Δεν με ενδιαφέρει η σεξουαλική προτίμηση κάποιου ούτε το τι κάνει στο κρεβάτι του. Εγώ δεν θέλω να υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2. Θα μπορούσαν να ρυθμίζονται κάποια θέματα μέσα στο σύμφωνο συμβίωσης και όταν ο βιολογικός γονέας "φύγει" από τη ζωή, να μπορέσει να περάσει η αναδοχή στον σύντροφο γιατί κατανοώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που είχαν αποκτήσει παιδιά από τον γάμο τους τον κανονικό, πριν γίνουν ομοφυλόφιλοι, και αυτά είναι παιδιά, πρέπει να το δούμε. Θα το καταψηφίσω έτσι και αλλιώς, με σεβασμό στην άλλη άποψη» είπε σε άλλο σημείο η κυρία Καραμανλή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyauuesulszt)

Γάμος ομοφύλων: Ποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές λένε «όχι»

Η Άννα Καραμανλή δεν είναι η μοναδική βουλεύτρια που λέει «όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και εκφράζει τη θέση ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ίσως από τους πρώτους που είπαν ότι δεν προτίθεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ήταν ο Μάκης Βορίδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Θάνος Πλεύρης. 

«Ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο, θα αναπτυχθούν και τα επιχειρήματα. Εγώ διαφωνώ και για τον γάμο, οπότε δεν περιμένω τι παραπάνω ή λιγότερο μπορεί να έχει το νομοσχέδιο. Να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και επ’ αυτού θα τοποθετηθώ», δήλωσε αρχικά ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με θέματα συνείδησης δεν συνδέεται με χάραξη πολιτικής και η διαφωνία μου εκφράζεται με τη μη στήριξη, δεν θα το ψηφίσω. Διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο, άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και αν δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές», είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο Θάνος Πλεύρης. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cya0nz7e7xnd)

Ανοίγει τον διάλογο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την ΕΡΤ ξεκινά η συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τον διάλογο, αναμένεται να ανοίξει σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη, στη δημόσια τηλεόραση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στο σχέδιο νόμου που θα προβλέπει, την ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, θα απορρίπτει όμως την απόκτηση παιδιού, μέσω παρένθετης μητέρας. Το ζήτημα προκαλεί «τριβές» στο εσωτερικό της ΝΔ, με βουλευτές να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις. «Όποιος υπουργός διαφωνεί με το νομοσχέδιο παραιτείται», δηλώνει ο Δημήτρης Καιρίδης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyadheonupzt)

Για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, μίλησε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε υποχρέωση να εξηγήσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, γιατί το κάνουμε, ποιοι άλλοι το έχουνε κάνει πριν από εμάς. Είναι μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να ενωθεί η ελληνική κοινωνία και όχι να την διχάσει. Δεν θέλουμε να επικρατήσει κλίμα κοινωνικού διχασμού ούτε εντάσεων. Θα είμαι ο εισηγητής του νομοσχεδίου. Οι ρόλοι είναι διακριτοί ανάμεσα σε Εκκλησία και Κράτος. Τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως δεν θα υπάρξει ως διάταξη η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, (π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας), καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη. Το κάθε ζευγάρι δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας αλλά θα μπορεί να υιοθετήσει. Η απόφαση για το εάν τεθεί κομματική πειθαρχία στην ψήφιση ανήκει στον πρωθυπουργό, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Το τι θα ισχύσει για την κάθε ψηφοφορία ως προς την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ή τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που γίνονται δύο ξεχωριστές ερωτήσεις είναι απόφαση του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης στο Mega. Eν αναμονή της τελικής πρότασης του πρωθυπουργού βρίσκονται κυβερνητικά στελέχη που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις.

«Η εκκλησία θα τοποθετηθεί αφού πάρει θέση ο πρωθυπουργός», ήταν το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου. «Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε μπερδεμένοι, περιμένουμε από την πολιτεία για το πώς θα τοποθετηθεί και μετά θα πάρουμε θέση» επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyac6nggwnll)

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στην οποία προβλέπεται τόσο η υιοθεσία, όσο και η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Διαβάστε περισσότερα - Γάμος ομοφύλων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.