- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μητσοτάκης σε Μπλίνκεν: Σημαντικό να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι
«Δεν θυμάμαι άλλη περίοδο που η φιλία ΗΠΑ - Ελλάδας να είναι πιο ισχυρή»
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στο σπίτι του Πρωθυπουργού στα Χανιά - Τι είπαν οι δύο άνδρες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο σπίτι του στα Χανιά, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον καλωσόρισε επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας συμβολισμός για το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ.
«Εδώ, στο σπίτι είναι το καλύτερο μέρος που συμβολίζει το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μας, εδώ στη Σούδα, στο νησί της Κρήτης. Είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω και μάλιστα σε μία εποχή όπου οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ. Βεβαίως, ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν σε αυτήν την περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο ενός σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες προτού ξεκινήσουν οι κατ' ιδίαν συνομιλίες τους.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή αναγνωρίζοντας την τιμή να τον δέχεται στο σπίτι του στα Χανιά και υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας.
«Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που όπως είπε έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη. «Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε.
Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν: «Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον. Θέλω να ακούσω ποια είναι η άποψή σας και να σας πω ότι η συνεργασία σας και οι συμμαχίες σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
Η περιοδεία του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
Το τετ α τετ των δύο ανδρών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις συναντήσεις που είχε σήμερα Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη ο Άντονι Μπλίνκεν με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χακάν Φιντάν.
Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε μια κρίσιμη περίοδο με πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις. Η εμπλοκή του Isis - που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράν - δημιουργεί νέα δεδομένα, με την Τεχεράνη να ορκίζεται εκδίκηση. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, στρέφοντας όμως την προσοχή του και προς τα βόρεια σύνορα με το Λίβανο.
Η επίσκεψη αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, σηματοδοτεί «τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα, συνολικά αλλά και στην περιοχή ευρύτερα. Η ατζέντα έχει μέσα και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, συνολικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των πολέμων που έχουμε κοντά μας και βέβαια και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ θεωρώ ότι είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, στο υψηλότατο επίπεδο».
Μπλίνκεν: Επισκέφτηκε την Τουρκία – Στην ατζέντα F16 και Σουηδία
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία και οι συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ιμπραήμ Καλίν. Να πούμε ότι η συνάντηση του Α. Μπλίνκεν η με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν διήρκησε περίπου δύο ώρες.
Αρκετά μακρά συνομιλία είχαν οι δύο υπουργοί και σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν οι τουρκικές αρχές, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία, ενώ για το θέμα της Σουηδίας είπε ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα έχει περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όμως εκκρεμεί και η έγκριση της Ολομέλειας, η οποία θα συνέλθει στις 16 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές για την Πρωτοχρονιά.
Και φυσικά υπάρχει και η τελευταία υπογραφή από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τα άλλα, η τουρκική πλευρά έστειλε μήνυμα στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θέλει εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ροή των τροφίμων που παράγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις εξελίξεις στη Γάζα, ένα θέμα για το οποίο υπάρχει σοβαρή διαφωνία στον άξονα Άγκυρας - Ουάσινγκτον. Και εκεί η τουρκική πλευρά ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και η λύση δύο κρατών.
Το κλίμα στην Τουρκία, όχι μόνο από την πλευρά του Τύπου ή της κοινής γνώμης, αλλά και επισήμως από την τουρκική κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρα ενάντια στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ισραήλ και σαφώς αυτό βαρύνει τις σχέσεις.
Από εκεί και πέρα, όλο το προηγούμενο διάστημα είναι εμφανής η αμερικανική δυσαρέσκεια για τη σχέση της Τουρκίας με τη Χαμάς, που άλλωστε η τουρκική πλευρά δεν φροντίζει να το κρύβει.
I met with Turkish Foreign Minister @HakanFidan to discuss the conflict in Gaza and the importance of finalizing Sweden’s @NATO accession without further delay. pic.twitter.com/MqrkydCOvc
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) January 6, 2024
Θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα των F-35
Σχολιάζοντας τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι δήλωσε ότι «έχουν φτάσει στο απόγειο». Παράλληλα, τοποθετήθηκε και για το θέμα της προμήθειας των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροπλάνων F-35 από τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει ακολουθήσει μια πολιτική ενδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων». Ο υπουργός Εξωτερικό εκτίμησε μάλιστα ότι στο θέμα αυτό θα έχουμε θετικές εξελίξεις.
«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα των 35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, σημείωσε: «Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική διπλωματία, η αμερικανική πολιτεία, ουσιαστικά αποδίδει την αμυντική της συνδρομή, τους εξοπλισμούς και σε άλλες χώρες».
«Εκείνο το οποίο πάντοτε εμείς με σθένος απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμμαχίας, κυρίως του Βορειοατλαντικού Συμφώνου του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Κανένας απολύτως εξοπλισμός ο οποίος αποδίδεται σε καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας», υπογράμμισε. «Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων, το οποίο θα καταλάβει και άλλες περιοχές, ιδίως το βόρειο Ισραήλ και το Λίβανο», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.