Πολιτικη & Οικονομια

«Μποφόρ» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις Σπέτσες και την «πρόταση υπουργοποίησης» Κασσελάκη

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κόμματος η πρόσκληση Κασσελάκη για το ταξίδι εργασίας στις Σπέτσες, αλλά και οι αποκαλύψεις για την «πρόταση υπουργοποίησης» του

Νέες αναταράξεις σημειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά αφ'ενός εξαιτίας της πρότασης Κασσελάκη για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην κατοικία του στις Σπέτσες, αφ'ετέρου λόγω των διαρρών περί «πρότασης υπουργοποίησης» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη ©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Διαρροές στον ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι στις Σπέτσες

Με την πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη για το τριήμερο (19-21 Ιανουαρίου) εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες να έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός του κόμματος, άρχισαν οι διαρροές.

Εκτός του Αλέξη Τσίπρα που φέρεται αποφασισμένος να μην παρευρεθεί, έντονες ενστάσεις εξέφρασε η Έλενα Ακρίτα. Η βουλευτής Επκρατείας προτείνει κάποια πυρόπληκτη ή άλλη πληγείσα περιοχή.

«Σπέτσες: Επειδή διαβάζω διάφορα που με αφορούν. Και βέβαια θα μπορούσε η συνάντηση εργασίας να γίνει "εκτός Αθηνών" - αν και αυτό θα δυσκόλευε πολύ το έργο των συναδέλφων δημοσιογράφων που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις μας. Γιατί όμως στις Σπέτσες; Γιατί να μην πάμε σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή πλημμύρες; Καρδίτσα, Έβρο, Ρόδο, Εύβοια, Βόλο. Να γυρίσουμε τα χωριά, να μιλήσουμε με τους κατοίκους, να διαπιστώσουμε τι έχει (ή ΔΕΝ) έχει κάνει η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό. Και ταυτόχρονα να δουλέψουμε και να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις του κόμματός μας. Αυτή είναι η γνώμη μου. Καλημέρα σε όλους!».

Η Έλενα Ακρίτα είχε εκφράσει δυσαρέσκεια και για το ύφος της επιστολής/ πρόσκλησης για το ταξίδι στις Σπέτσες.

Όπως είχε γίνει γνωστό, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η Θεοδώρα Τζάκρη, κατ' εντολήν του Στέφανου Κασσελάκη, έστειλε e-mail στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τους σε τριήμερο στις Σπέτσες για διήμερη συνάντηση εργασίας της ΚΟ στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη. Στο mail υπήρχαν οδηγίες προς τους βουλευτές, ζητώντας έναν απολογισμό έργου και προτάσεις, ενώ οι τομεάρχες θα πρέπει -σύμφωνα με τις οδηγίες- να παρουσιάσουν τις προτάσεις ανά τομέα σε 30λεπτη παρουσίαση powerpoint, εκτός από τις προτάσεις για την Οικονομία που θα μπορούσαν να φθάσουν την μία ώρα.

Η Έλενα Ακρίτα ήταν μία από τους βουλευτές που επέκρινε το ύφος αλλά και το περιεχόμενο του mail κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο προστακτικό ύφος». Η απάντησή της στο μήνυμα ήταν: 

«Αγαπητή Γραμματέα της ΚΟ,

Μια διευκρίνιση, παρακαλώ. Αυτό το μειλ-φιρμάνι με το απαράδεκτο προστακτικό ύφος, απευθύνεται σε Έλληνες βουλευτές και δη αριστερού κόμματος ή σε πρωτοετείς της Σχολής Αστυφυλάκων;

Καλή χρονιά

Έλενα Ακρίτα»

«Ναυτία» Μάλαμα για ταξίδι στις Σπέτσες

Ερωτηθείσα η τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα (Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης) εάν θα παρευρεθεί στον «κύκλο εργασίας» στις Σπέτσες, απάντησε: «Με πειράζει το καράβι, δεν νομίζω... Για πείτε μου...» είπε στον δημοσιογράφο, δείχνοντας ότι δεν θέλει να ασχοληθεί περαιτέρω με το θέμα. 

Αναστάτωση και για την «πρόταση υπουργοποίησης» Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν απορία για την «αποκάλυψη» του Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου, σχετικά με την πρόταση για υπουργοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα στελέχη αυτά επί της ουσίας επικρίνουν την «αποκάλυψη», σημειώνοντας το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης και το επιτελείο του φαίνεται να επιστρατεύουν κάθε μέσο για να βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της επικαιρότητας, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος συνολικά για την εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την υπόθεση βαραίνει αρνητικά και η σχέση του κ. Κασσελάκη με τον «μεσάζοντα» κ. Διαματάρη, του «Εθνικού Κήρυκα», καθώς μετά την αποκάλυψη για το πτυχίο του κ. Διαματάρη στα τέλη του 2019 και μετά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ τότε απομακρύνθηκε από τη θέση τού υφυπουργού Εξωτερικών. Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν και την υπόθεση με τα άρθρα του κ. Κασσελάκη στον «Εθνικό Κήρυκα».

Διαψεύδει ο Διαματάρης τα περί πρότασης υπουργοποίησης Κασσελάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Διαματάρης έχει διαψεύσει το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο φέρεται να είχε κάνει πρόταση στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 2019, εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Ελληνοαμερικανός εκδότης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, στην πρώτη κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019, ανέφερε στο Χ: 

«Τo δημοσίευμα της εφημερίδας Documento (έκδοση 6ης-7ης Ιανουαρίου 2024) ότι δήθεν εγώ πρότεινα στον κ. Στέφανο Κασσελάκη εκ μέρους του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θέση υπουργού μετά τις εκλογές του 2019 και εκείνος αρνήθηκε είναι απολύτως ψευδές. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας».

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί πρότασης υπουργοποίησης Κασσελάκη

Για προϊόν επιστημονικής φαντασίας έκανε νωρίτερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στερείται σοβαρότητας η είδηση» τόνισε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον Σκάι 100,3.

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Επειδή μιλά αβίαστα για ‘fake news’ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι έχει σωστή ενημέρωση από τον προϊσταμενό του; Ο κ. Μαρινάκης επιχειρεί να εμφανίσει τον κ. Κασσελάκη ως ‘αρθρογράφο υποστηρικτή’ του κ. Μητσοτάκη. Μάλλον αγνοεί ότι ο τελευταίος είχε ζητήσει προσωπικά τη βοήθεια του κ. Κασσελάκη για οικογενειακά του ζητήματα, εκφράζοντάς του επανειλημμένως την εκτίμησή του. Επίσης, αν ο κ. Μαρινάκης δεν έχει ενημέρωση από τον Προϊστάμενό του σχετικά με το ποιο ήταν το προτεινόμενο Υπουργείο πριν από τις εκλογές του 2019, ας ενημερωθεί από τον κ. Διαματάρη». Αυτά αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με την απάντηση που έδωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή διάψευση του κ. Διαματάρη μέσω ανάρτησης του στο «Χ», αναφέρουν: «Ο κ. Διαματάρης ουσιαστικά διατείνεται ότι η πρόταση για την ανάληψη υπουργείου από τον κ. Κασσελάκη έγινε με δική του πρωτοβουλία και χωρίς την έγκριση του κ. Μητσοτάκη. Βολική απάντηση και υπεκφυγή, η οποία γίνεται ακόμη πιο βολική με την αναφορά ότι η πρόταση έγινε ‘μετά τις εθνικές εκλογές’… Η αλήθεια είναι ότι έγινε προ των εκλογών του 2019, όπως ακριβώς το ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας…».