Πολιτικη & Οικονομια

Η επιστολική ψήφος, και τα μη Κρατικά πανεπιστήμια, τα πρώτα νομοσχέδια του νέου έτους

«Δεν νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

62224-137655.jpg
Newsroom
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παύλος Μαρινάκης: Η επιστολική ψήφος, και τα μη Κρατικά πανεπιστήμια, τα πρώτα νομοσχέδια του νέου έτους
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης © Eurokinissi

Παύλος Μαρινάκης: Τα πρώτα νομοσχέδια του νέου έτους

Τα νομοσχέδια για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, για την επιστολική ψήφο, και τις παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού για τη βία στα γήπεδα, θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως τόνισε σε συνέντευξη του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντένα» ο κ.Μαρινάκης επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν και παρεμβάσεις στην οικονομία με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα πρόστιμα σε βάρος των εταιρειών για αισχροκέρδεια και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του είχε αφήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην αγορά. Ο κ.Μαρινάκης είπε επίσης ότι μέσα στην τετραετία θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, και ερωτώμενος για πιθανές αντιδράσεις της Εκκλησία.

«Δεν νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία, έχει τη νομοθετική και έχει, προφανώς, και τη δικαστική εξουσία. Ακούμε τις απόψεις με σεβασμό. Βέβαια είναι σημαντικό οι απόψεις αυτές να είναι στο πλαίσιο -εγώ δεν θα κουνήσω το δάχτυλο, δεν θα κάνω υποδείξεις- του «αγαπάτε αλλήλους», το οποίο, νομίζω, πρεσβεύει για όλους αυτούς τους αιώνες η θρησκεία που πιστεύουμε και κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει ανώνυμα πολύ μεγάλες πράξεις αγαθοεργίας», είπε.

Η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μας πείτε κατ' αρχάς, πρώτη εκπομπή του χρόνου, ποιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο πάνω από το οποίο έχετε πέσει- τώρα πια- ως Κυβέρνηση και πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες; Και να τα πάρουμε με τη σειρά, βέβαια, γιατί ήδη ένα απ' αυτά είναι σε διαβούλευση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε, ακριβώς, μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία ουσιαστικά είναι σε πρώτο πλάνο, ξεκίνησε η προεργασία τους και κάποια εξ αυτών έχουν μπει και στη διαβούλευση πριν το τέλος τους 2023 και με την έλευση του 2024 έχουμε μια σειρά από σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών ήταν προβλήματα που δεν μπορούσαν να συζητηθούν ή να λυθούν για πολλές δεκαετίες. Μη κρατικά Πανεπιστήμια, παραρτήματα, δηλαδή, ξένων ΑΕΙ - μη κερδοσκοπικά στην Ελλάδα. Επιστολική ψήφος. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Η παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού για τη βία στα γήπεδα ώστε στις 12 Φεβρουαρίου να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα, αν όχι όλα τα γήπεδα - μακάρι να ανοίξουν κι όλα τα γήπεδα - αλλά και παρεμβάσεις συνολικές. Και μια σειρά από άλλες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η οικονομική μας πολιτική, που θα συνεχιστεί με στόχο να συνεχίζεται η αύξηση των εισοδημάτων σε μια δύσκολη περίοδο κρίσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκόπιμα ξεχνάτε κάτι ή δεν πρόκειται να έρθει πριν από τις ευρωεκλογές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω. Την έχουμε κάνει αυτή τη συζήτηση. Να πω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκίνησε μια χρονιά, που πλέον έχουν ξεπαγώσει οι τριετίες και με την εποικημένη αύξηση του κατώτατου μισθού την 'Ανοιξη θα έχουμε - ελπίζουμε και έτσι φαίνεται - μια περαιτέρω αύξηση του εισοδήματος των πολιών σε μια δύσκολη περίοδο. Έχουμε, επιτέλους, μετά από 14 χρόνια αυξημένους μισθούς στο Δημόσιο. Αυξημένο το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά. Έχουμε, πλέον, σταθερά μόνιμα μειωμένους φόρους, τους οποίους είχαμε μειώσει προσωρινά και για τις μεταφορές και πολλά άλλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας κάτι. Επειδή λέγαμε νωρίτερα για το ξεπάγωμα των τριετιών, ποιοι κερδίζουν - υπάρχουν μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις - όμως όλα αυτά πρέπει να παντρευτούν με άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να σταματήσει να τρέχει ανεξέλεγκτα η ακρίβεια. Αυτό στις αρχές του 2024 θα το δούμε; Γιατί, ήδη, προαναγγέλλονται νέες ανατιμήσεις - όχι με τον ρυθμό που είχαμε τους προηγούμενους μήνες, αλλά αλίμονο πόσες αυξήσεις ακόμη να δούμε - μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο λέμε εμείς, το λέγαμε το 2023, το λέμε και το 2024 και μπορεί αυτό να μην είναι τόσο ευχάριστο στα αυτιά, αλλά είναι η αλήθεια και έχει και ένα αποτέλεσμα. Προφανώς, όχι την πλήρη λύση του προβλήματος. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με μαγικές συνταγές. Απόδειξη ότι δεν την είχε βρει αυτή τη μαγική συνταγή κανένα άλλο κράτος. Δε θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως κάποιοι άλλοι κάνουν. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μειώνονται οι συνέπειες της για να είμαστε πιο ακριβείς σε αυτό το οποίο λέμε με τρεις τρόπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Αρα, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις, κ. Μαρινάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις στα εισοδήματα, που είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις τιμές των προϊόντων, ρωτώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εντατικούς ελέγχους με πολύ μεγάλα πρόστιμα, όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας ή φαινόμενα πλασματικών εκπτώσεων ή παραβίασης όλων των διατάξεων, το οποίο νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο, πλέον, αποτυπώνεται. Και στη συνέχεια θα κοιτάμε πόσο οι τιμές μειώνονται σ' αυτές τις περιπτώσεις και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, όπως είναι αυτά τα οποία τρέχουν. Το «καλάθι του νοικοκυριού», η μόνιμη μείωση τιμής για να μειώνονται οι τιμές. Η Ελλάδα σε άξονα έτους -στον πληθωρισμό τον γενικότερο φαίνεται ότι υπάρχει μια μείωση - στον δύσκολο δείκτη του πληθωρισμού τροφίμων παρά τις πολλές δυσκολίες είμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι και εμείς βιώνουμε πλήρως και κυρίως οι πολίτες συνολικά και αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, το μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε εκείνους που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα τις προηγούμενες εβδομάδες, στις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις πρόστιμα 1 εκ. ευρώ στην κάθε μία, ξέρουμε αν έχουν μειώσει τις τιμές; Έχουν επαναφέρει τις τιμές στα κανονικά επίπεδα, στα νόμιμα επίπεδα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο κάνει προφανώς και σε δεύτερο και σε τρίτο χρόνο και όχι μόνο μια ή δύο εβδομάδες η ΔΙΜΕΑ, η αρμόδια Υπηρεσία. Μια γενική παρατήρηση που έχουμε από το Υπουργείο με βάση τα στοιχεία της ΔΙΜΕΑ - η οποία προφανώς είναι μια εξέλιξη η οποία κρίνεται κάθε εβδομάδα - είναι ότι στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα, οι τιμές έχουν πέσει από λίγο έως και 25%. Προφανώς, πάντοτε υπάρχουν και αρνητικές εξαιρέσεις. Θα σας πω κάτι. Σε πάνω από 23.000 ελέγχους, που έγιναν το 2023 επιβλήθηκαν περίπου 2.500 - 3.000 πρόστιμα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η πλειοψηφία των εταιριών και με βάση τα προϊόντα τα οποία πουλάνε, δεν παρανομούν. Όμως, πάντοτε υπάρχουν αυτές οι μειοψηφίες οι οποίες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και στους καταναλωτές. Πλέον έχουμε μια ελεγκτική Υπηρεσία - το κράτος, δηλαδή, δια της ελεγκτικής του Υπηρεσίας - που βρίσκει αυτές τις περιπτώσεις και επιβάλλει τα πρόστιμα προς όφελος των καταναλωτών. Μιλήσατε πριν για μια νέα χρονιά. Διάβαζα μια είδηση μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, που έχει να κάνει με την Ισπανία. Θυμάστε ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο πανηγύριζαν στην αντιπολίτευση για το παράδειγμα της Ισπανίας και λέγανε «μα γιατί δεν μειώνεται και εσείς τις τιμές, το ΦΠΑ στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο». Ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας ότι θα διπλασιαστεί ο φόρος και στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο στην Ισπανία με στόχο να πάει στο 21% από 5% που το είχε μειώσει, γιατί προφανώς, δεν απέδωσε αυτή η πολιτική. Στην Ελλάδα ήταν και παραμένει 6% και μάλιστα μια σειρά από άλλους φορολογικούς συντελεστές που είχαμε μειώσει προσωρινά - προσπάθησα πριν να το πω, αλλά δέχθηκα άλλη ερώτηση - στις μεταφορές, στον κινηματογράφο, σε μια σειρά από αγαθά που σχετίζονται με την υγεία, μια σειρά από προσωρινές μειώσεις ΦΠΑ, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μόνιμη μείωση τους. Αυτό τι σημαίνει; Είναι πολύ πιο σημαντικό -ίσως είναι και ένας οδηγός για το 2024 κ. Παπαδάκη- ό, τι λέμε να μπορούμε να το κοστολογούμε και να μην προσπαθούμε να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι, αλλά να μπορούμε αυτό που θα πούμε να το εφαρμόσουμε και στην πράξη να το βιώσουν οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες που καθημερινά υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ έρχεται και μια άλλη νομοθετική ρύθμιση. Ακούσαμε τον κ. Σκρέκα να λέει ότι μέσα στις αρχές του χρόνου θα νομοθετηθεί η παρέμβαση της Κυβέρνησης - του Κράτους - σ' αυτούς οι οποίοι μηχανεύονται διάφορες καταστάσεις για να έχουν κέρδος παράνομο. Δηλαδή, τι; Το θέμα των προσφορών, που είναι μια πονεμένη ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να αυξάνεις την τιμή ενός προϊόντος - σας μεταφέρω ακριβώς αυτά που είπε ο κ. Σκρέκας - και μετά να το βγάζεις σε προσφορά. Αυτό το πράγμα, αν είναι παράνομη κερδοφορία. Είναι. Γιατί είναι η αποθέωση της εξαπάτησης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ο ορισμός της εξαπάτησης του καταναλωτή. Δεν είναι μόνο, δηλαδή, η παραβίαση, επίσης, της δικής μας διάταξης για το μέγιστο περιθώριο κέρδους και αυτό είναι μια δυστυχώς πολύ συνηθισμένη πρακτική. Και εδώ, μου δίνετε μια ευκαιρία να σας πω κάτι. Επιβεβαιώνω, προφανώς, αυτό το οποίο είπε ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σκρέκας. Πολλές φορές έχετε ακούσει να μας κατηγορούν «μα, τώρα θυμηθήκατε να βάλετε πρόστιμα για εικονικές εκπτώσεις, μα τώρα θυμηθήκατε να νομοθετήσετε». Μα, τώρα θυμηθήκατε ν' αλλάξετε τη νομοθεσία για την παράνομη πώληση καυσίμων και γενικότερα το λαθρεμπόριο καυσίμων; Εδώ ποια είναι η απάντηση; Η απάντηση είναι διπλή. Πρώτον, σίγουρα υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια μια ολιγωρία σε πολλά πράγματα στη χώρα μας, άρα είναι κάτι το οποίο, νομίζω, ότι πρέπει να το δεχθούμε. Έρχεται μία Κυβέρνηση που δυσκολεύει, δυσαρεστεί, ξεβολεύει λίγους, προς όφελος των πολλών και αυτό, νομίζω, το καθήκον θα συνεχίσει να το κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δεύτερο, κύριε Παπαδάκη, να είμαστε δίκαιοι, γιατί προφανώς η αισχροκέρδεια δεν εμφανίστηκε μαζί με την πληθωριστική κρίση, προϋπήρχε. Αλλά, για παράδειγμα, η προηγούμενη από εμάς Κυβέρνηση, πριν το ΄19, δεν είχε συστήσει μια υπηρεσία, όπως είναι ΔΙΜΕΑ, αλλά να πούμε και κάτι: πολλά πράγματα φαίνεται ότι τα βλέπουμε εν κινήσει, ότι πρέπει ν' αλλάξουν και να διορθωθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, είμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση, όμως, κύριε Μαρινάκη, δηλαδή τώρα πρέπει να βρεθούν, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να βρεθεί λύση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και μετά από πάρα πολλά χρόνια, ήταν μια έκτακτη κατάσταση, κυρία Αναστασοπούλου, αλλά υπήρχε αισχροκέρδεια και πριν το ΄19. Αλλά η ΔΙΜΕΑ δεν υπήρχε. Πρόστιμα δεν υπήρχαν. Αυτοί οι οποίοι κουνάνε το δάχτυλο, ελέγχους δεν έκαναν. Αλλά, για να κοιτάξουμε μπροστά, γιατί αυτό έχει σημασία και είμαστε μία κυβέρνηση, πλέον, σε δεύτερη τετραετία, αναμετρόμαστε με τα προβλήματα των πολιτών, με τις ανάγκες που έχουν και με κανέναν άλλον. Και αυτό πρέπει να γίνει σαφές πρώτα και κύρια σε εμάς και το λέει πρώτος ο Πρωθυπουργός. Εγώ θα σας πω κάτι: ό,τι πρέπει να νομοθετήσουμε, ό,τι παρέμβαση πρέπει να κάνουμε, ό,τι διαφορά πρέπει να δούμε στην πράξη, είτε σ' επίπεδο Ποινικού Κώδικα, είτε σε επίπεδο πειθαρχικών κυρώσεων, να είστε βέβαιοι, με βάση όσα προβλέπει η νομοθετική διαδικασία θα το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με οποιοδήποτε κόστος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και νομίζω το έχετε δει στην πράξη, το με οποιοδήποτε κόστος. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει ν' ακουστεί για το 2024. Δεν έχουμε καμία διάθεση να υποχωρήσουμε. Και θα έρθω σε αυτό το οποίο θα με ρωτήσετε. Έχουμε μία πολύ ισχυρή εντολή, όσο τιμητικό και να είναι το 41%, λέει και κάτι: είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο πήραμε το 2019. Τι σημαίνει; Αλίμονο αν ζυγίζουμε πολιτικό κόστος μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε, λοιπόν, τώρα. Δεν θα έχετε κόστος πολιτικό σε ό,τι αφορά την επιστολική ψήφο, γιατί θα ψηφίσει και η αντιπολίτευση, αν όχι όλη, ένα μέρος της. Δεν θα έχετε κόστος με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, γιατί θα ψηφίσει και ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης. Εκεί που θα έχετε κόστος, θα είναι στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και ιδιαίτερα στο θέμα της τεκνοποίησης. Θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο πριν από τις ευρωεκλογές; Γιατί, εδώ, υπάρχουν σοβαροί ενδοιασμοί, ακόμα και από υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί τόσο μπρος - πίσω, κύριε Μαρινάκη; Υπάρχουν διαρροές συνεχώς ότι έρχεται το νομοσχέδιο, δεν έρχεται, είναι έτοιμο και περιμένουμε να δούμε πότε θα έρθει.

Θα έρθει πριν τις ευρωεκλογές ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Κατ' αρχήν δεν υπάρχουν μπρος - πίσω. Ό,τι νομοσχέδιο εισάγεται στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζεται η περαιτέρω προώθησή του σε επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης και η ψήφισή του. Με πολλά εξ αυτών, μάλιστα, με πάρα πολύ μεγάλες και σημαντικές συζητήσεις που έγιναν και αλλαγές, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, της δημόσιας διαβούλευσης. Αυτό δείχνει και ένα σεβασμό στις διαδικασίες της κυβέρνησης, αλλά κυρίως στην άποψη των πολιτών και των φορέων ―και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ένα εκ των νομοσχεδίων που θα ψηφιστεί, όπως έχει δηλώσει δημοσίως ο Πρωθυπουργός, είναι και αυτό που αφορά στην ισότητα στο γάμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα έρθει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, να επαναλάβω τη φράση «όλα στην ώρα τους»· γιατί; Όχι για να υπεκφύγω. Θα σας πω κάτι και αυτό κρατήστε το, ο Πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με ορίζοντα ή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, δεν νομοθετεί με βάση το πολιτικό κόστος και δεν νομοθετεί με βάση το προσωρινό όφελος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τι θα εξαρτηθεί, για να γινόμαστε συγκεκριμένοι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θυμάστε τη συζήτηση που κάναμε την προηγούμενη τετραετία για τον εκλογικό νόμο; Πόσες φορές, εγώ θυμάμαι να έχω ερωτηθεί, με την προηγούμενη ιδιότητά μου, του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, λόγω του ότι ήταν και ένας εκλογικός νόμος, αν ο Πρωθυπουργός θ' αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Μα γιατί; Γιατί λέγανε όλοι ότι έτσι θα επωφεληθεί, θα έχει περισσότερες έδρες. Είχε πει κάτι, το τήρησε, χωρίς να υπολογίζει ένα άλλο όφελος ή ένα άλλο κόστος. «Θα πάμε στις εκλογές» και έτσι έγινε και είχε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το νομοσχέδιο, κύριε Μαρινάκη, καθυστερεί, λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα μπορούσε να το πει κανείς αυτό, κυρία Αναστασοπούλου, αν είχε ανακοινωθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία σε κάποιο συγκεκριμένο Υπουργικό Συμβούλιο, που, όπως βλέπετε, πλέον, τα Υπουργικά είναι και περισσότερα και αυτό είχε αναβληθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρετε, όμως, ότι υπάρχουν ενστάσεις και αντιδράσεις και ότι πολλοί δεν θα ψηφίσουν. Το ξέρετε αυτό, κύριε Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει, εάν μου επιτρέπετε, καμία τέτοια περίπτωση ανακοίνωσης χρόνου. Σε μια συζήτηση ευρύτερη και σε μια συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, με πάρα πολλά ζητήματα, ο Πρωθυπουργός έδωσε μια σειρά από απαντήσεις, για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και του προεκλογικού μας προγράμματος. Μία εξ αυτών, μέσα σε μία τετραετία, ήταν και αυτή και επαναλαμβάνω η δέσμευση αυτή θα υλοποιηθεί. Και θα σας πω και κάτι. Όταν μιλάμε ειδικά για τα δικαιώματα των πολιτών, όταν μιλάμε για κάποια πράγματα τα οποία είναι εκκρεμότητες δεκαετιών και πρέπει να λυθούν, για να έχουμε ισότητα στα δικαιώματα, αλίμονο εάν κοιτούσαμε τις δημοσκοπήσεις. Αλλά, θα σας πω και κάτι για τις δημοσκοπήσεις. Εγώ προσωπικά, που είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ακόμα δεν το έχω δει. Δεν μπορεί, λοιπόν, να εκφράσω πλήρη άποψη και να μιλήσω με λεπτομέρεια γι' αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η άποψη της Εκκλησίας παίζει ρόλο, κύριε Εκπρόσωπε, σε αυτό το θέμα; Πείτε το μας κι αυτό, γιατί είναι σημαντικό. Είδαμε ανθρώπους από τις τάξεις της Εκκλησίας να διατυπώνουν όχι απλώς αρνητική άποψη σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο, αλλά να λένε και απίστευτα πράγματα που μας γυρνάνε και πολλά χρόνια πίσω.

Είχαμε τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό, που αναμφισβήτητα ένα από τα θέματα που συζήτησαν, θα ήταν και αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ' αρχάς, να πούμε ότι προφανώς όλες οι απόψεις είναι σημαντικές και προφανώς με πολύ μεγάλο σεβασμό ακούμε την άποψη της Εκκλησίας, η οποία στα προηγούμενα πολύ δύσκολα χρόνια στήριξε όσο κανένας άλλος, πέραν προφανώς και πολλών άλλων ανθρώπων ανώνυμων που έκαναν αυτή τη δουλειά της στήριξης των πολιτών σε πολύ δύσκολα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επηρεάζει η άποψη της Εκκλησίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία, έχει τη νομοθετική και έχει, προφανώς, και την δικαστική εξουσία. Ακούμε τις απόψεις με σεβασμό. Βέβαια είναι σημαντικό οι απόψεις αυτές να είναι στο πλαίσιο -εγώ δεν θα κουνήσω το δάχτυλο, δεν θα κάνω υποδείξεις- του «αγαπάτε αλλήλους», το οποίο, νομίζω, πρεσβεύει για όλους αυτούς τους αιώνες η θρησκεία που πιστεύουμε και κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει ανώνυμα πολύ μεγάλες πράξεις αγαθοεργίας. Εδώ, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι να το έχουμε πάντοτε αυτό στο μυαλό μας. Θα σας πω εγώ ξανά το εξής: το «όλα στην ώρα τους», δεν έχει να κάνει ούτε με υπεκφυγή, εμείς δεν νομοθετούμε με βάση το αν κάτι συμφέρει να έρθει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, αυτό κρατήστε το γενικά. Καμία δική μας παρέμβαση δεν έχει τέτοια λογική και αυτό το εκτιμούν οι πολίτες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που περνάνε, αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα και μάλιστα το αποτέλεσμα σε δύσκολα θέματα, αυτό θα κάνουμε και τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, γιατί έχει σημασία ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, είμαστε πιο κοντά στο να το φέρει η Κυβέρνηση στις 10 Ιανουαρίου που έχει το Υπουργικό ή πιο πίσω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω ότι για κάθε Υπουργικό Συμβούλιο, λίγες μέρες νωρίτερα ενημερώνομαι κι εγώ, ενόψει της ημερήσιας διάταξης, για τα θέματα, για το τι θα συζητηθεί και στο τέλος τι θα καταλήξει να περάσει, ούτως ώστε να επικοινωνηθεί. Οπότε, προφανώς κοντά στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ξέρω και τα θέματα αυτά. Θα υπάρχει και στο τέλος του Ιανουαρίου, θα υπάρχει και τον Φεβρουάριο. Η λογική ποια είναι; Γίνεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία για μια σειρά από νομοθετήματα τα οποία έρχονται προς ψήφιση. Όταν αυτά είναι έτοιμα, εισάγονται στο κάθε Υπουργικό Συμβούλιο και προχωράνε. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τη σειρά των θεμάτων αυτών που θα εισαχθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν μπορείτε και να το προαναγγείλετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω ένα παράδειγμα. Επισπεύσθηκε, και έτσι έπρεπε να γίνει, μια πολύ σημαντική παρέμβαση που ετοιμαζόταν για το Υπουργείο Αθλητισμού. Αντιλαμβάνεστε τους λόγους. Όταν έχεις θέσει μια προθεσμία και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτή οι ομάδες, για να έρθουν όλα αυτά μαζί, πρέπει και εσύ να επισπεύσεις μια νομοθετική παρέμβαση αυστηροποίησης του πειθαρχικού πλαισίου και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες.

Υπάρχει και η επικαιρότητα. Πόσα πράγματα ήρθαν στα Υπουργικά Συμβούλια σε σχέση με την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Πόσες πρωτοβουλίες συζητήθηκαν. Η Κυβέρνηση αυτή νομοθετεί, όπως και όλες οι κυβερνήσεις, σε περίοδο κρίσεων και με βάση το προεκλογικό τους πρόγραμμα, αλλά και με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Μένει να δούμε την απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προσθέσω κάτι σε αυτό, κ. Μαρινάκη; Θα συμπεριληφθούν και οι αντιδράσεις που υπάρχουν εξαιτίας του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση; Γιατί απ' ό,τι μαθαίνουμε σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι αρκετές οι αντιδράσεις και αρκετά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι βουλευτές.

Το νομοσχέδιο που πέρασε, αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και παράπονα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θα συνεκτιμηθεί ο χρόνος με βάση και αυτές τις αντιδράσεις, κ. Μαρινάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρεστε σε μια τροπολογία η οποία πέρασε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι πέρασε, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, το ξέρετε. Για το ρεπορτάζ το λέω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να έχω την άποψή μου, έχοντας διατελέσει και Γραμματέας του κόμματος και έχοντας και μια πολύ καλή συνεργασία με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Εγώ, παρά το νεαρό, σχετικά με άλλους, της ηλικίας μου -μπαίνω πλέον στα 36, και υπάρχουν, επίσης, πολλοί νέοι που συμπεριφέρονται και μάλιστα στην πολιτική έχουν φερθεί ως πιο παλιοί από τους παλιούς- δεν θυμάμαι ποτέ ξανά πιο συμπαγή, πιο αρραγή κοινοβουλευτική ομάδα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και την προηγούμενη και αυτή την τετραετία.

Η Νέα Δημοκρατία σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης - θα γιορτάσουμε 50 χρόνια το 2024 - προφανώς, για να παραμείνει η μόνη μεγάλη παράταξη, παρά το γεγονός ότι κι εκείνη ψήφισε πολύ δύσκολα νομοσχέδια στα μνημονιακά χρόνια με αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είχε κάποιες διαφορές από τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους, από το υπόλοιπα κόμματα. Μία εξ αυτών - η βασικότερη είναι ότι ήταν πάντοτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μία, όμως, εξ αυτών, είναι και ότι ακούγονταν διαφορετικές απόψεις, διατυπώνονταν διαφορετικές απόψεις. Στο τέλος, όμως, της ημέρας, προχωρούσαμε ενωμένοι μπροστά. Δείτε, λοιπόν, κάντε συγκρίσεις τι γίνεται σε άλλες χώρες. Πόσο δύσκολα πράγματα περνάνε ή κάποια που δεν περνάνε σε άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Αρα, δεν θα έχετε πρόβλημα με το νομοσχέδιο με τα ομόφυλα ζευγάρια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα πω κάτι, γιατί πριν νομίζω είπατε και για το τι πρέπει να κάνουν οι υπουργοί και τι όχι. Οτιδήποτε λέγεται μέχρι να ανακοινωθεί το νομοσχέδιο αυτό, είναι λόγια του αέρα. Ακόμα δεν έχουμε καμία απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί, όμως, υπουργός να μην ψηφίσει νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, κ. Μαρινάκη; Όποιο κι αν είναι αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ, κυρία Αναστασοπούλου, θα περιμένω να ακούσω την απόφαση του Πρωθυπουργού ως προς το τι θα γίνει και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Προφανώς, θα σας μιλήσω για τον εαυτό μου, που δεν έχω τη βουλευτική ιδιότητα, αλλά δεν θα μπορούσα να είμαι σε μια Κυβέρνηση - και έχω την τιμή να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - και να μην υποστηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, σαφές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ενόχλησε η εικόνα της αλλαγής χρόνου με τις παλαιστινιακές σημαίες; Γιατί βλέπω πολλές αντιδράσεις από στελέχη σας, από υπουργούς. Και βουλευτές άσκησαν κριτική.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, στο παρελθόν έχουμε δει δημαρχεία της χώρας μας, ενώ θα έπρεπε να είναι μόνο η ελληνική σημαία, να μετατρέπονται σε πολιτικά κέντρα συγκεκριμένων κομμάτων και να γίνεται προπαγάνδα υπέρ συγκεκριμένων κρατών. Ελπίζω - και αυτό πραγματικά δεν είναι κάτι που πρέπει να το πούμε a priori -ο Δήμαρχος Αθηναίων ξεκινάει τη θητεία τώρα- οπότε καλό είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει. Στους δήμους όντως η μόνη σημαία που πρέπει να υψώνεται, είναι η ελληνική σημαία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ευθύνη ο νέος δήμαρχος για το ότι υπήρχαν οι παλαιστινιακές σημαίες εκείνη τη βραδιά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι πρέπει λίγο να χαμηλώσουμε τους τόνους. Δεν είναι κάτι το οποίο θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή, να κατηγορήσω τον δήμαρχο Αθηναίων για κάτι το οποίο συνέβαινε, ενδεχομένως, και κάτω από εκείνον. Δεν πρέπει, όμως, το ξαναλέω, να χρησιμοποιούνται οι δήμοι - και αυτό θα το δούμε στον δήμο Αθηναίων, δεν το έχουμε δει ακόμα, τώρα ξεκίνησε τη θητεία του ο νέος δήμαρχος - όπως σε άλλες περιπτώσεις, ως ορμητήρια συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων. Έχουμε δει και σημαίες της Παλαιστίνης και σημαίες άλλες και κομματικές σημαίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πέρυσι στην πλατεία Συντάγματος, ήταν σημαίες του Πακιστάν, κ. Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα σας είπα ότι δεν θέλω να μπω σε μια πολιτική αντιπαράθεση με έναν νέο δήμαρχο για κάτι που συνέβαινε κάτω από εκείνον. Θα κρίνουμε τον δήμαρχο και για την αντιμετώπισή του σε ζητήματα ασφάλειας - με όση ευθύνη έχει ένας δήμαρχος - στη πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε τον Πρωθυπουργό στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του να αναφέρεται και να βάζει ως σημείο αναφοράς τις Ευρωεκλογές, που θα έχουμε σε μερικούς μήνες από τώρα. Υπάρχει ανησυχία, από την πλευρά της Κυβέρνησης, για τη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές; Γιατί σε κάποιους προκάλεσε εντύπωση το ότι αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, λίγο πριν μπει το 2024, στις Ευρωεκλογές. Θέλετε να στείλετε ένα σήμα ότι αυτές οι εκλογές δεν μπορεί να είναι χαλαρές εκλογές, ότι είναι πολύ σημαντικό το αποτέλεσμά τους, όπως και στις εθνικές, που έγιναν πριν από μερικούς μήνες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ' αρχάς, να πούμε ότι παραδοσιακά με βάση τα επίσημα στοιχεία συμμετοχής, αλλά και αποχής, οι Ευρωεκλογές έχουν αυξημένη αποχή. Δηλαδή, στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ευρωεκλογές σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές φαίνεται ότι έχουν λίγο μεγαλύτερη αποχή. Αυτό είναι σίγουρα ένα στοιχείο. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ο χρόνος που γίνονται. Γίνονται στην αρχή ουσιαστικά αυτού που λέμε σεζόν. Είναι μια σταθερή ημερομηνία, για να μην παρεξηγηθούμε ότι επιλέξαμε, γιατί έχουμε ακούσει και αυτό ότι κάνουμε επίτηδες εκλογές το καλοκαίρι για να μην ψηφίσουν οι νέοι. Και επειδή, εμείς, δεν μας αρέσει να μένουμε στα λόγια, αλλά περνάμε στην πράξη, ένα από τα πολύ σημαντικά νομοσχέδια τα οποία συζητήθηκαν πριν από τέλος του έτους και τώρα θα έρθει προς ψήφιση είναι και η επιστολική ψήφος. Η επιστολική ψήφος για μένα είναι, πέραν από μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τη Δημοκρατία μας, μια οχύρωση περαιτέρω της δημοκρατικής διαδικασίας αρχικά των ευρωεκλογών, είναι και ένα πολύ κοινωνικό μέτρο, μια κοινωνική απόφαση, ένα κοινωνικό νομοσχέδιο, γιατί στηρίζει, εφόσον το θέλουν, τους ανθρώπους των μεγαλύτερων ηλικιών, τους βαριά νοσούντες, τους φοιτητές μας οι οποίοι σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και τους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σεζόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τους Έλληνες του εξωτερικού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και βέβαια τους Έλληνες του εξωτερικού, τους οποίους εμείς σεβόμαστε και το αποδεικνύουμε στην πράξη και όχι στα λόγια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την προηγούμενη Πέμπτη ολοκληρώθηκε το περιθώριο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αυστηροποίηση, την αλλαγή στους Ποινικές Κώδικες και που τα κύρια σημεία είναι η αυστηροποίηση των ποινών, τον περιορισμό στις αναβολές των δικών. Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο δινόταν αναστολή στην έκτιση της ποινής, με αποτέλεσμα άνθρωποι με παραβατική συνεχή συμπεριφορά να τους ανακαλύπτουμε μετά με δολοφονικές ενέργειες που συγκλονίζουν το πανελλήνιο. Θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο και θα προβλέπει αυτή την αυστηροποίηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τέτοιες μέρες περίπου, πριν από 11 χρόνια, έκανα κι εγώ έναρξη επαγγέλματος ως δικηγόρος και όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με την άσκηση, έβλεπα τις ίδιες και τις ίδιες παθογένειες και πάντοτε αναρωτιόμουν «μα είναι δυνατόν κανένας να μην τις βλέπει; Γιατί να μην έχουμε νομοθετήματα τα οποία να τις αντιμετωπίζουν». Και αυτό το λέω για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος για να πω ότι το νομοσχέδιο αυτό του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει παθογένειες πολλών δεκαετιών στον τρόπο απονομής και στον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης. Και το δεύτερο είναι ότι είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θέλει στήριξη, θέλει επιχειρήματα. Εμείς έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε και με τον νομικό κόσμο, αλλά κυρίως με την κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προκαλεί αντιδράσεις στον νομικό κόσμο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Θεωρώ ότι είναι μία τομή για την απονομή της Δικαιοσύνης. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει μόνο οφέλη. Προφανώς, θα συζητήσουμε τεχνικές αλλαγές, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Κάποιες παρατηρήσεις του νομικού κόσμου, τις οποίες εγώ καταλαβαίνω όταν εκφέρονται με έναν τρόπο συγκεκριμένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλώνουν αποφασισμένοι να παρατείνουν επ' αόριστο την αποχή από τα δικαστήρια. Δηλαδή, ότι τους έχετε βάλει απέναντί σας. Αυτό λένε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να εξηγήσουμε λίγο στους τηλεθεατές μας για το τι πάμε να κάνουμε. Αυτό έχει σημασία. Το νομοσχέδιο - το είπε ο κ. Παπαδάκης- έχει τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση αυτού του πολύ μεγάλου προβλήματος καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης. Πόσοι από αυτούς που μας ακούνε αυτή τη στιγμή και μας βλέπουνε έχουν πάει ως μάρτυρες, ως μηνυτές, ως κατηγορούμενοι ξανά και ξανά και ξανά στα δικαστήρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είσαστε δικηγόρος, τεχνητή μερικές φορές. Δηλαδή, επιδιώκεται ο στόχος της αναβολής της δίκης για την εξυπηρέτηση του κατηγορουμένου, για παράδειγμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ, λοιπόν, από το νομοσχέδιο αυτό ο πρώτος του πυλώνας, για μένα ο σημαντικότερος γιατί έχει να κάνει με την κοινωνία, με την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, με τη λιγότερη ταλαιπωρία των πολιτών με όποια ιδιότητα έχουν, είτε ως διάδικοι είτε ως μάρτυρες, σε μία δίκη, έχει -ναι- και το θέμα του περιορισμού των αναβολών και το θέμα της σύνθεσης των δικαστηρίων και το θέμα που βάζει σε σχέση με το σε τι δικαστήρια δικάζονται υποθέσεις, ούτως ώστε να εισάγονται πιο γρήγορα και να τελειώνουν πιο γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούω να λένε ότι αποφασίζει η Κυβέρνηση ερήμην των δικαστών, ερήμην των δικηγόρων, χωρίς καν να ανοίξετε έναν διάλογο με όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τις ποινές. Και δεν είναι μόνο το θέμα της αυστηροποίησης των ποινών. Έχει να κάνει με αυτό το οποίο είπε ο κ. Παπαδάκης, με το θέμα της αναστολής. Όποιος πάει μία μέρα σε ένα Αυτόφωρο, που είναι το δικαστήριο που έχει τις περισσότερες υποθέσεις, γιατί δικάζει υποθέσεις οι οποίες έχουν συμβεί μέσα στο τελευταίο 48ωρο, θα δει το εξής: Συλλαμβάνεται κάποιος, κρίνεται ότι αυτό που κάνει είναι πλημμέλημα και την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα βγαίνει έξω. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβαίνει. Έβλεπα πριν ένα πολύ ανατριχιαστικό θέμα, το οποίο είχατε, στην Κύπρο. Ένας οδηγός ο οποίος ασυνείδητα πήρε σβάρνα συνανθρώπους του, είτε επειδή κάποιος οδηγεί και παραβιάζει το κόκκινο, είτε επειδή κάποιος οδηγεί μεθυσμένος. Κάποια στιγμή ο όποιος δράστης αυτής της πράξης θα καταδικαστεί πιθανότατα για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, το πολύ να πάρει μία ποινή η οποία δεν θα εκτελεστεί ποτέ. Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα.

Και το τρίτο το οποίο αντιμετωπίζεται είναι αυτό το οποίο λέμε η σχέση της ποινής με την πραγματική έκτιση της ποινής, που πολλές φορές ακούμε ποινές 15, 16, 17, 18 χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα οι δράστες αυτοί, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί με αυτές τις ποινές, βγαίνουν έξω σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γεμίσουν οι φυλακές δηλαδή από ανθρώπους που μετέχουν σε ατυχήματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Είναι ένα πράγμα να προβάλεις ενστάσεις για λεπτομέρειες μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας και αναφέρομαι κυρίως στον νομικό κόσμο, οι οποίες προφανώς είναι σημαντικό να ακουστούν, να συζητηθούν. Να πούμε, δηλαδή, ότι ρε παιδί μου δεν είναι το ίδιο πράγμα ένας γιατρός ο οποίος μπορεί να κάνει μία πράξη ιατρική και να έχει ένα άσχημο αποτέλεσμα, αρνητικό αποτέλεσμα, με έναν ασυνείδητο οδηγό. Είναι διαφορετική περίπτωση. Να συζητήσουμε δηλαδή λεπτομέρειες του νομοθετήματος. Είναι άλλο πράγμα, όμως, να μην βλέπεις το δάσος, το οποίο τι λέει; Ότι για πολλές δεκαετίες η χώρα αυτή ταλαιπωρεί τους πολίτες και δεν αποδίδει, όπως θα έπρεπε, δικαιοσύνη σε πολύ σοβαρές πράξεις. Εμείς, λοιπόν, βλέπουμε το δάσος. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε αυτό το νομοσχέδιο μέχρι την ψήφισή του. Και το κυριότερο μετά την ψήφισή του για την εφαρμογή του. Και πιστέψτε με, αυτό το νομοσχέδιο είναι από αυτά τα οποία θα δείξουν στην πράξη πολύ μεγάλη αλλαγή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορφάνεψαν τα «ορφανά του Σημίτη»
Ορφάνεψαν τα «ορφανά του Σημίτη»

Με την απώλειά του το μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό ρεύμα της χώρας έχασε τον πολιτικό του ηγέτη και εμπνευστή. Ωστόσο, παραμένουν ζωντανές οι ιδέες και το έργο του που πρέπει να συνεχιστεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.