Πολιτικη & Οικονομια

Z. Mακρή για μη κρατικά πανεπιστήμια: Ρυθμίσεις για δημιουργία παραρτημάτων με αυστηρές προδιαγραφές

Τα δημόσια ΑΕΙ θα ενισχυθούν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

 Mακρή για μη κρατικά πανεπιστήμια: Θα υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για τα ιδρύματα - Τα δημόσια ΑΕΙ θα ενισχυθούν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τον τρόπο λειτουργίας τους στην Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, δηλώνοντας ότι ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας τους επελέγη από την κυβέρνηση ώστε η ίδρυσή τους να είναι συμβατή με το Σύνταγμα. Σχετικά με τα δημόσια πανεπιστήμια δήλωσε ότι θα ενισχυθούν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

«Ο σκοπός για τον οποίο δημιουργούνται τα παραρτήματα των πανεπιστημίων είναι τα ιδρύματα που θα δημιουργήσουν να έχουν ως στόχο όχι το να έχουν χρήματα να μοιράζουν στους μετόχους τους, αλλά να τα επενδύουν στην ακαδημαϊκή δραστηριότητα, στην εκπαίδευση, στην έρευνα. Το ότι δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχει και τη συμβολική και ουσιαστική σημασία και βεβαίως, και τη συνταγματική πλευρά» δήλωσε η κ. Μακρή.

Αυστηρές οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους

H υφυπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι θα αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος καθώς, όπως είπε, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και σε ότι αφορά και τον πολιτικό κόσμο.

«Η κοινωνία ήταν πάντοτε ανοιχτή. Θα επιτρέψει να μην υπάρχει αυτή η εκπαιδευτική ανορθογραφία, όπως πολύ σωστά την είπε πρωθυπουργός. Τώρα κάνουμε συμφωνία και υπάρχει η δυνατότητα τα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα να δημιουργήσουν παραρτήματα εδώ -όχι ιδιώτες- με τις αυστηρές προϋποθέσεις και τους όρους που θα βάλει η εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση», συμπλήρωσε.

Δεν θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Και όπως είπε, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα θέσει το υπουργείο Παιδείας θα είναι οι πιο αυστηροί που υπάρχουν στην Ευρώπη, ώστε η δυνατότητα που υπάρχει σε όλον σχεδόν τον κόσμο, ακόμη και στη Βόρεια Κορέα, να υπάρχει και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε «με συνταγματικές προβλέψεις και προϋποθέσεις, όπως έγκυροι συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί, χωρίς να υπάρχει κάτι το οποίο θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνουμε ρυθμίσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στα ιδρύματα να δημιουργήσουν παραρτήματα με αυστηρές προδιαγραφές».

Σύμφωνα με την κα Μακρή «τα πανεπιστήμια θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και αυτές θα εγκριθούν από την ανεξάρτητη αρχή. Άρα λοιπόν, ναι, και το ελληνικό κράτος θα έχει λόγο».

Αναφορικά με την ισχύ των πτυχίων των ιδιωτικών πανεπιστημίων δήλωσε ότι θα είναι ισότιμα: «Θα είναι πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία έχουν αναγνώριση αντίστοιχη με αυτή στην χώρα (προέλευσής) τους. Θα έχουν πτυχία τα οποία και αυτά είναι αναγνωρισμένα, όπως και οι σπουδές που θα παρέχονται θα είναι και εκεί αναγνωρισμένες. Τα πανεπιστήμια θα έχουν την ίδια ισχύ που έχουν τα πανεπιστήμια της μητρικής εταιρείας. Και εδώ η αναγνώριση των πτυχίων αυτών και η επαγγελματική αλλά και η εκπαιδευτική τους ισοτιμία θα είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές οι οποίες ισχύουν και τίθενται από το ελληνικό κράτος».

Θα πρέπει να έχουν τρεις σχολές με ένα τμήμα ανά σχολή

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας η κα Μακρή εξήγησε ότι «θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 σχολές με 1 τμήμα η κάθε σχολή. Να έχουν τουλάχιστον 30 ακαδημαϊκούς που θα έχουν και διδακτορικούς και μετα διδακτορικούς τίτλους. Να υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα έχουν εγκριθεί. Θα έχουν το κάμπους, θα έχουν το περιθώριο για την έρευνα, υποχρέωση έρευνας και χορήγησης υποτροφιών».

Η ίδια έκανε λόγο για ουσιαστική και όχι προσχηματική διαβούλευση. «Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και ο σκοπός της είναι να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα θωρακισμένος αυτός ο νόμος, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία» δήλωσε η κα Μακρή. προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν ξενόγλωσσα τμήματα και τα ιδρύματα θα δίνουν και μεταπτυχιακά.

Με ένα 1 δισεκ. ευρώ θα ενισχυθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο

Αναφορικά τέλος με το εάν η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων υποβαθμίσει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση η υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι δεν θα επηρεαστεί. Αντίθετα, όπως δήλωσε «θα είναι ψηλά και θα γίνονται και ακόμη ψηλότερα. Γιατί έχουμε εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς. Πουθενά δεν παρατηρήθηκε υποβάθμιση του δημοσίου Πανεπιστημίου όταν ιδρύθηκαν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, όπως θα γίνουν στη χώρα μας. Αντίθετα, ανταγωνισμός ωφέλησε. Και θέλω να σας πω πως το δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι η κύρια φροντίδα μας, θα ενισχυθεί με 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Πηγή: EΡΤ