Πολιτικη & Οικονομια

Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: «Το Υale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ»

Πότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο - Η πρόβλεψη για το έτος λειτουργίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο υπουργός Παιδείας για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων 

Τον Ιανουάριο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και λειτουργία στην Ελλάδα μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως δήλωσε σήμερα (21.12) ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι η μεταρρύθμιση αυτή γίνεται «ετεροχρονισμένα», τη στιγμή που «40.000 Έλληνες φεύγουν για να σπουδάσουν, την ώρα που η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης». Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι «τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στη χώρα μας μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων. Tο Yale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ».

Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση έρχεται να διευκολύνει τους Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό, καθώς πλέον θα μπορούν να το κάνουν στη χώρα τους. «Ανοίγουμε το ''παιχνίδι'' και βάζουμε κι άλλους μέσα. Αντί να πάνε στη Βουλγαρία, την Κύπρο, θα μείνουν εδώ. Η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αλλάξει τη ζωή. Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ και να κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε πίσω τους Έλληνες της διασποράς. Απευθυνόμαστε στους Έλληνες καθηγητές της διασποράς». 

Στόχος να τα μη κρατικά πανεπιστήμια να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο του 2025

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ακόμη ότι στόχος είναι τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια να ανοίξουν τα παραρτήματά τους στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2025. Σε ερώτηση για το ποιες Σχολές θα διαθέτουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια παρέπεμψε στα ίδια τα ΑΕΙ λέγοντας ότι αυτό δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. «Η δουλειά μας είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, να ανοίξουμε το παιχνίδι».

Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων, σχολιάζοντας ότι «είναι μια ασφαλής ρύθμιση. Μία σύγχρονη αλλαγή του Συντάγματος. Ο νόμος θα είναι σκληρός, στα παραρτήματα θα ελέγχεται και θα αδειοδοτείται και από την ελληνική ανεξάρτητη αρχή». Σε ό,τι αφορά τα κτηριακά κριτήρια, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «δεν μπορεί ένα πανεπιστήμιο να είναι ένας όροφος. Επίσης, προβλέπεται τα δευτερεύοντα κτήρια να είναι εντός του ίδιου νομού».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Έχουμε συναινετική πρόθεση, θα γίνει πυλώνας της χώρας μας και εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι παγκόσμιο κέντρο για να διδάσκεται η φιλοσοφία ή τα μαθηματικά».