Πολιτικη & Οικονομια

Ελληνικό «Μανιφέστο για την πολιτική ένωση της Ευρωζώνης»

Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσυπογράψει το κείμενο

A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είκοσι διεθνώς γνωστοί Έλληνες επιστήμονες και διανοούμενοι υπογράφουν μια διακήρυξη με σκοπό να συνεισφέρουν «στον διάλογο που έχουν ξεκινήσει Γάλλοι και Γερμανοί επιστήμονες με τρία  «Μανιφέστα για την πολιτική ένωση της Ευρωζώνης». Και συνεχίζουν:

«Υπογράφουμε ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας χώρας που υφίσταται τις σκληρότερες συνέπειες από την κρίση για την οποία η ίδια δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Με βάση την παρόμοια εμπειρία και άλλων χωρών της Ευρώπης, το κείμενό μας προτείνει κυρίως τις πολιτικές που θεωρούμε αναγκαίες προκειμένου να αντιστραφεί η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που σήμερα απειλεί με διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση και να περιοριστούν στο μέλλον τα σφάλματα που την επέφεραν».

Τον περασμένο Απρίλιο με ανακοίνωσή τους είχαν δηλώσει ότι στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από Γερμανούς και Γάλλους συναδέλφους τους, αλλά δεσμεύθηκαν και να συνεισφέρουν με τη σειρά τους με προτάσεις χρήσιμες στην κοινή προσπάθεια. Σήμερα παρουσιάζουν αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Το πλήρες κείμενο αυτού του μανιφέστου δημοσιεύεται στην “Athens Review of Books” που κυκλοφορεί, ενώ είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με το κείμενο, μόνο η πολιτική Ένωση της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και να ενισχύσει τη νομιμοποίησή της απέναντι σε αναδυόμενες τάσεις εθνικισμού και προστατευτισμού. Παράλληλα, το κοινό νόμισμα θα αποκτήσει ένα ισχυρό κρατικό υπόβαθρο, ώστε να στηρίζει μια ευρεία οικονομική πολιτική που θα μπορεί πλέον να προστατεύσει τα δημόσια αγαθά, να καταπολεμήσει την ανεργία και τη φτώχεια, να διαχειριστεί ορθολογικά την εισροή και την ενσωμάτωση μεταναστών, να επιβάλει δημοσιονομική και φορολογική ενοποίηση, να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος των χωρών-μελών, να θωρακίσει την Ευρώπη ενάντια στις χρηματοοικονομικές κρίσεις και να προωθήσει διευρωπαϊκές επενδύσεις υποδομής με βάση ένα νέο «Σύμφωνο Οικονομικής Μεγέθυνσης και Σύγκλισης».

Σε κάθε ενότητα, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των στόχων αυτών, με έμφαση σε έναν κεντρικό στόχο: τη μεγέθυνση με παράλληλη σύγκλιση ιδίως των οικονομιών των βορείων χωρών με τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες ήδη αποκλίνουν σοβαρά λόγω της κρίσης.

Και οι υπογράφοντες καταλήγουν με ένα Επίμετρο:

«Η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική – είναι και κοινωνική και πολιτική. Μια υγιής οικονομία προϋποθέτει ένα εξίσου υγιές ήθος, καθοριστικό για τη λειτουργία της κοινωνίας και τον σεβασμό των πολιτών προς τους νόμους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς. Η πολιτική ένωση προϋποθέτει μια κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση που θα προσδώσει κύρος και νομιμότητα στους κανόνες αυτούς – και η ευρωπαϊκή συνείδηση, όπως και το ήθος, είναι θέματα παιδείας. Ο θεμελιώδης κοινός λόγος της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η διαχρονική συμβολή όλων των ευρωπαϊκών χωρών στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο σε μια σύγκλιση της εκπαιδευτικής και πολιτισμικής πολιτικής τους, με στόχο την εξοικείωση των νέων γενεών με το κοινό υπόβαθρο της ευρωπαϊκής ιδέας που είναι ο ευρωπαϊκός ανθρωπισμός.»

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Σπύρος Αμούργης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, Πρόεδρος της ΑΔΙΠ (2006-2012), Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΑΣΚΤ από το 2012.

Περικλής Σ. Βαλλιάνος. Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μανώλης Βασιλάκης, Διευθυντής της Athens Review of Books.

Άγγελος Δεληβοριάς, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

Γιώργος Β. Δερτιλής, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Directeur d'études, École des hautes études en sciences sociales (EHESS), Paris.

Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (2003-2013), μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Συγγραφέας, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Σταύρος Θωμαδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Ηθικής για Λογιστές-Ελεγκτές.

Ηλίας Κατσούλης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας.

Π. Κ. Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιάννης Μ. Ιωαννίδης, Καθηγητής Οικονομικών στην τιμητική έδρα “Max and Herta Neubauer” του Πανεπιστημίου Tufts.

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ).

Θεόδωρος Κουλουμπής, Ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., πρώην Πρωθυπουργός.

Βασίλης Θ. Ράπανος, Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Βασίλειος Σκουρής, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παύλος K. Σούρλας, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Καλλιόπη Σπανού, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνήγορος του Πολίτη.

Μιχάλης Σταθόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσυπογράψει το κείμενο στέλνοντας email στο info[at]booksreview[dot]gr (Παρακαλούμε να σημειώσει την ιδιότητά του και κάποιο τηλέφωνο για πιθανή επικοινωνία).


Εικονογράφηση: Σχέδιο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, βασισμένο στην Απαγωγή της Ευρώπης του Τισιανού.