Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στο υπουργικό: «Ιστορική μεταρρύθμιση τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Θα λειτουργούν με αυστηρές προϋποθέσεις σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο - Τι είπε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με το νομοσχέδιο για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αθλητική βία να είναι στο επίκεντρο.

«Ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει κέντρο προσέλκυσης φοιτητών αλλά και να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από τους 40.000 νέους που επιλέγουν αν φύγουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Προτεραιότητά μας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευτρύνει τις συνεργασίες με κορυγαλια διεθνή ιδρύματα. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια να αποκαταστήσουν μία ιστορική ανορθογραφία. Είμαστε μία χώρα από τι ελάχιστες που υψώνει τείχη.

Ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων τα προγράμματα σπουδών με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Και το ίδιο αυστηρά κριτήρια θα υπάρχουν και για τις εγκαταστάσεις τους.

Και το οικονομικό κομμάτι. Τα έξοδα που κάνουν οι γονείς θα μπορούν αυτά τα χρήματα να μείνουν εδώ και να συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας.

Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο αλλά θεμελιώδες βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Να δούμε ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια προοδευτικός και εκσυγχρονιστής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του.

«Σε αυτή την εποχή της διεθνούς αναστάτωσης που διανύουμε ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει έμπρακτα ότι η άλλη όψη της οικονομικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Η χώρα παραμένει σε μια ανοδική τροχιά. Προβλέπουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είπε ο πρωθυπουργός και οι εξαγωγές σημειώνουν ρεκόρ. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, μειώσαμε τους φόρους και αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, παραδέχτηκε πως «η κατάσταση δεν είναι εύκολη και ο πληθωρισμός ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών», αλλά σημείωσε ότι «στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αυξήσεις στις συντάξεις αύξηση στον κατώτατο μισθό».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυξήσεις θα δουν και «οι γιατροί του ΕΣΥ και θα συνεχιστούν τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι υπάρχει ένα απόθεμα ενός δισεκατομμυρίου. Προβλέπουμε επίσης τόνισε πρόσθετες ενισχύσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους. Για τις αμυντικές δαπάνες την επόμενη διετία είπε προβλέπονται 6 δισ.».

«Τα παραπάνω δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πιέζουν την παγκόσμια οικονομία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και όσα επικαλούμαστε είναι αφορμή για να κοπιάζουμε αλλά όχι να κομπάζουμε. Ταυτόχρονα δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα “δώσ’ τα όλα”», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την εισήγησή του εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αναρτήθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Στεγαστική Πολιτική. Ειδικά για τους νέους, σημείωσε ότι είναι μια ολιστική πρωτοβουλία και θα βρει ανταπόκριση στην κοινωνία.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος

Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία

Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση

Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή

Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής 2024

Εισήγηση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ' εφαρμογή του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής 2024.