Δ. Μιχαηλίδου για μη κρατικά πανεπιστήμια: Έχουμε αργήσει πολύ - Στόχος τα πτυχία να είναι ισότιμα με των δημόσιων ΑΕΙ
«Η αρχή θα γίνει με σχολές στην Ευρώπη - Στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία»
Δ. Μιχαηλίδου για μη κρατικά πανεπιστήμια: Έχουμε αργήσει πολύ - Στόχος τα πτυχία να είναι ισότιμα με των δημόσιων ΑΕΙ. «Η αρχή θα γίνει με σχολές στην Ευρώπη - Στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία»
Η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου με αφορμή την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «είναι κάτι που συζητάμε πάρα πολύ καιρό σαν παράταξη, αλλά και ο πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα, και συμφωνούμε όλοι ότι έχουμε αργήσει πολύ σε αυτό».
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τη λειτουργία μη κρατικών Ανώτατων Ιδρυμάτων εντός του 2024 και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι παράλληλα η κυβέρνηση θα στηρίξει τα δημόσια πανεπιστήμια. «Παράλληλα με την στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων χρειαζόμαστε να ανοίξει και το εκπαιδευτικό κομμάτι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», προσέθεσε η υφυπουργός Παιδείας.
Στηρίζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια
Και όπως τόνισε, αυτό που επιθυμούν ως υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση είναι «ένα ανοιχτό συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια. Στηρίζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια».
Μιλώντας για τα δημόσια ΑΕΙ διευκρίνισε ότι η στήριξη της Πολιτείας γίνεται σε δύο επίπεδα. «Αρχικά γίνεται σε κτηριολογικό και σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο εστιών, σε επίπεδο βιβλιοθηκών, σε επίπεδο της καθημερινότητας των μαθητών και βέβαια και σε επίπεδο στελέχωσης», είπε.
Αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια αποκάλυψε ότι η αρχή θα γίνει με σχολές στην Ευρώπη. «Ξεκινούμε με τις διασυνδέσεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με ελληνικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε να αρχίζουν συμπράξεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων να ανοίγουν στη χώρα μας, να αρχίζουν να γυρίζουν πίσω οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, να μπορέσουμε να γίνουμε πόλος έλξης εκπαιδευτικών», πρόσθεσε.
Η ίδια εκτίμησε ότι αυτή η αλλαγή στην ανώτατη εκπαίδευση δρομολογείται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
«Πρωτίστως είναι η πρωτογενής νομοθεσία η οποία θα περάσει έτσι ώστε να δημιουργήσει το πλαίσιο που από τη μία θα αφήνει, από την άλλη θα θέτει πολύ αυστηρά κριτήρια για το ποιος μπορεί να έρθει στη χώρα και να ανοίξει ένα πανεπιστήμιο».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Γιώργο Σιαδήμα απάντησε και στο εάν τα πτυχία από τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα εξισώνονται με τα δημόσια.
Στόχος είναι τα πτυχία των μη κρατικών πανεπιστημίων να είναι ισότιμα με τα δημόσια
«Ο στόχος είναι αυτός. Και γι αυτό ακριβώς λέμε ότι και οι προδιαγραφές αλλά και ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων να γεμίσουμε πολύ μικρά πανεπιστήμια κολεγιακού τύπου, τα οποία δεν θα είναι ισάξια των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων», υποστήριξε η κα Μιχαηλίδου.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν το εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση τόνισε ότι αυτή είναι η πρόθεση και η υλοποίησή της θα το εγγυάται.
Προσπαθούμε να εξελίξουμε την ελληνική δημόσια εκπαίδευση
Όπως είπε «έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε» ενώ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην Παιδεία τόνισε ότι προσπαθεί πολύ να εξελίξει την ελληνική δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες αυτής και στην τριτοβάθμια. «Έχουν ξεκινήσει οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ούτως ώστε επιτέλους να έχουμε εστίες και τα παιδιά να μην έχουν πρόβλημα στέγασης στα πανεπιστήμια. Μετά από πολύ καιρό γίνονται προσλήψεις εκπαιδευτικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έτσι ώστε να ανανεωθεί και το στελεχικό δυναμικό», σημείωσε σχετικά.
Όσον αφορά το πώς θα γίνεται η εισαγωγή σπουδαστών σε αυτά η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ακόμη αυτή την στιγμή όλα εξετάζονται λέγοντας ότι μάλλον θα είναι εισακτέοι. Ωστόσο, όπως είπε ότι ακόμη αρκετές παράμετροι είναι υπό διαμόρφωση με την συνδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ενώ ερωτηθείσα εάν θα παίζει ρόλο ο βαθμός του απολυτηρίου απάντησε καταφατικά. Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι αυτή την στιγμή έχουμε περισσότερους Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν από ότι έχει η Ισπανία και η Αγγλία.
«Θέλουμε περισσότερες επιλογές, θέλουμε να φτιάξουμε ακόμα καλύτερα τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά ο Έλληνας να μην έχει να δώσει από την τσέπη του τόσα έτσι ώστε να ξεσπιτωθεί για να πάει σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό», σημείωσε η κα. Μιχαηλίδου. Και όπως τόνισε, η ίδρυσή τους «δίνει μια επιλογή» στους νέους ενώ είναι ένα θέμα που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος ΠτΔ
Η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα
Η δήλωση της μετά την πρόταση του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το βιογραφικό και η πολιτική του διαδρομή
Τι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Η συζήτηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο
«Δεν είμαι ομοφοβικός, υπερασπίζομαι κατηγορούμενους, όχι εγκληματίες», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος
«Υπάρχει πρόβλημα με το νόμο για απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Χαράλαμπος Πελέκης
Ανάρτηση - αποχαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα που της αφιέρωσε
Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.