Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νόμος για μη κρατικά ΑΕΙ ψηφίζεται εντός Ιανουαρίου - Αύξηση 20% για τις εφημερίες στο ΕΣΥ

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού 2024

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Προϋπολογισμός 2024 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Νόμος για μη κρατικά ΑΕΙ ψηφίζεται εντός Ιανουαρίου - Αύξηση 20% για τις εφημερίες στο ΕΣΥ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις κατά την ομιλία του: Εντός του Ιανουαρίου θα ψηφιστεί νόμος για μη κρατικά ΑΕΙ, καθώς και ότι από τις αρχές του νέου έτους αυξάνονται κατά 20% οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών στο ΕΣΥ.

Νέα εποχή με την επενδυτική βαθμίδα

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζοντας ότι ένας εθνικός στόχος που αποτέλεσε δέσμευσή του, επιτεύχθηκε, σηματοδοτώντας ότι πέρασε η εποχή της αναξιοπιστίας. 

«Η πρώτη σελίδα μιας νέας εποχής. Τώρα θα αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες, με αποτελέσματα που θα πείθουν. Εκτός συνόρων έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πρωταγωνιστούμε. Αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο, θα θωρακίσουμε την κοινωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», τόνισε.

Στο σημείο αυτό είπε πως μιλώντας για τον Προϋπολογισμό, τον πρώτο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης, θέλει να αναλάβει πέντε σαφείς δεσμεύσεις. «Η χώρα να μην ξαναβρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτή που βίωσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη. Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Με μία ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και ένα ισχυρό κράτος που θα εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών».

Και πρόσθεσε: «Η επενδυτική βαθμίδα τέλος νομίζω ότι αξίζει να αντιμετωπιστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας. Ένα ορόσημο συνάντησης με την πραγματικότητα. Είναι ένας σταθμός στην πορεία μας για εθνική ωρίμανση που είναι προϋπόθεση για την εξέλιξη κάθε χώρας. Είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας».

«Έχουμε όλες τις δυνατότητες να προχωρήσουμε, όπως έχουμε αποδείξει, ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι στόχος είναι: «Να μην ξαναβρεθεί η χώρα σε παρόμοια περιπέτεια, με ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, ακόμη ότι υπάρχει «ακλόνητη πολιτική σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση. Διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις και ανάπτυξη. Σε πείσμα όσων είπε ο κ. Ανδρουλάκης, η Οικονομία μας γίνεται όλο και πιο εξωστρεφής.» 

Η χώρα χρεωκόπησε το 2010, επί κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ ένα χρόνο πριν λέγατε «λεφτά υπάρχουν» τόνισε προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.

«Καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί, είναι στον πυρήνα της αντίληψης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης» επισήμανε και πρόσθεσε πως προβλέπονται «12 δισ. ευρώ επενδύσεων εντός του 2024 και μερίδιο θα έχει όλη η οικονομία».

Η αύξηση μισθών απάντηση στην ακρίβεια

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας με ορίζοντα τετραετίας είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο».

Επισήμανε: «Εξαντλούμε κάθε μέσο το οποίο διαθέτουμε για να στηρίξουμε τους πολίτες ειδικά τους πιο ευάλωτους» και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ειλικρινά ότι ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «εντός του Δεκεμβρίου εκταμιεύονται 717 εκατ. ευρώ για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες» και αναφέρθηκε αναλυτικά στα επιδόματα και τα ποσά στήριξης προς τα νοικοκυριά.

Εξαπέλυσε, δε, βολές κατά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την προσπάθεια του κ. Φάμελλου να υποβαθμίσει τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, ρωτώντας «εσείς πόσες αυξήσεις δώσατε στο Δημόσιο;».

«Εμείς λοιπόν εκτός από τις οριζόντιες αυξήσεις κάνουμε και στοχευμένες αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους έχουν διευθυντικές θέσεις. Είναι σημαντικό δημόσιοι υπάλληλοι άξιοι, επιλεγμένοι αξιοκρατικά να μπορούν να γνωρίζουν ότι θα έχουν μια πρόσθετη οικονομική στήριξη όταν αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις.

Αυξήσεις 3% θα δουν επίσης από την 1η Ιανουαρίου και σχεδόν 2 εκατ. συνταξιούχοι (επιπλέον στο 7,3% που έλαβαν πέρυσι) και στο εξής όσοι θέλουν να εργαστούν σε μια αγορά εργασίας που υπάρχει ανάγκη για πολύ συγκεκριμένες δεξιότητες, συτναξιούχοι θα μπορούν να αυξάνουν τα έσοδά τους χωρίς να παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους».

Ενίσχυση των γιατρών του ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ξεπαγώνουν οι τριετίες από 1/1/24, ότι έρχεται νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου, ενώ ανακοίνωσε για τους γιατρούς αύξηση 20% στην αποζημίωση εφημεριών στο ΕΣΥ από αρχές του νέου έτους

Παράλληλα μίλησε για «αύξηση πόρων και ελέγχων στον ΕΟΠΥΥ», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο άρρωστο από την αισχροκέρδεια στην Υγεία».

Νόμος για μη κρατικά ΑΕΙ

Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το χρειάζεται και ετοιμάζεται για πανελλαδικές, εντός του 2024. Με αφορμή τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA, επισήμανε ότι καθίσταται αναγκαία η ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Παιδείας και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αξιολόγηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την εξωστρέφεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι ανάγκη να εισάγουμε μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα» και ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας και θα έχει ψηφιστεί εντός Ιανουαρίου 2024.

«Ας ψηφίσουμε για το μέλλον που μας αξίζει»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο τον προϋπολογισμό, ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα σταθερότητας,  και επισήμανε ότι η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη. Στράφηκε, δε, στην αντιπολίτευση και απευθυνόμενος ειδικότερα στον κ. Ανδρουλάκη ζήτησε κοστολογημένες τις προτάσεις, πχ για το ΕΚΑΣ, καθώς και να αναφέρεται από πού θα βρίσκονται τα ποσά αυτά ώστε παράλληλα να επιτυγχάνονται τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα.

Με τη φράση: «Ας ψηφίσουμε για το μέλλον που μας αξίζει» έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.