Πολιτικη & Οικονομια

Live: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό

Ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προϋπολογισμός 2024: Live η συζήτηση στην ολομέλεια της Bουλής - Το βράδυ η ψηφοφορία

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, ολοκληρώνεται το βράδυ στη Βουλή, η πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2024.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η ψήφιση διεξάγεται ταυτοχρόνως, και με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες, για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.

Aυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της δύναμης των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων.

Δείτε live τη συζήτηση στη βουλή:

Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η ψήφιση διεξάγεται ταυτοχρόνως, και με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες, για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «ναι» στις αμυντικές δαπάνες

«Ναι» στις αμυντικές δαπάνες θα ψηφίσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την επικείμενη ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού του 2024.

«Ανακοινώσαμε την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ψηφίσουμε "ναι" στις αμυντικές δαπάνες, στην αποψινή ψηφοφορία», ανέφερε ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

«Η απόφαση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να θωρακίζεται, οι ένοπλες δυνάμεις να είναι ισχυρές, ότι πρέπει να υπάρξει υποστήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και στήριξη της αμυντικής εγχώριας βιομηχανίας», είπε ο Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της αμυντικής θωράκισης της χώρας, το κατά πόσον τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας στις συμβάσεις, προκειμένου να μην επαναληφθούν προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν, όπως στη σύμβαση για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα, τη σύμβαση για τα έξι Rafale αλλά και τη σύμβαση για τα αμφίβια οχήματα που δεν χωρούσαν καν να μπουν στα πλοία. Ομοίως θα επιμείνουμε στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Ο Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη χθεσινή ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, σχολιάζοντας ότι «καλώς ανακοίνωσε την επανεξέταση από την αρχή, από μηδενική βάση, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, για να δούμε τι χρειαζόμαστε πραγματικά, με ποια σειρά πρέπει να τα πάρουμε, σε σχέση και με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Άλλωστε, είπε ο κ. Αποστολάκης, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και άρα αυτή η εξέλιξη πρέπει να συμπεριληφθεί στις αναλύσεις και τις αποφάσεις που θα λάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κριτική στην κυβέρνηση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο 

Τις «ρητορικές τακτικές των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας», αποτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Σε αυτές τις ρητορικές τακτικές, ο κ. Τσακαλώτος, μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβε:

- Τη «σκόπιμη διαστρέβλωση» των επιχειρημάτων του αντιπάλου και την αμφισβήτηση στα κίνητρα του. «Εμβληματικό παράδειγμα» χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την περίπτωση του υπουργού Υγείας. «Του λέμε: Το ΕΣΥ έχει πολλά προβλήματα, οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις. Και απαντάει: Όποιος κάνει κριτική δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους και επιτίθεται σε αυτούς. Το τερματίζει μάλιστα ο υπουργός όταν νιώθει να τον πνίγει το άδικο για τις επιθέσεις στο προσωπικό του ΕΣΥ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε πως η τιμητική διάκριση απονέμεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό «που όταν τον ρωτάμε αν υπάρχουν επαναπροωθήσεις, μας απαντάει ότι υποστηρίζουμε ανοιχτά ή κρυφά τους Τούρκους και τα συμφέροντά τους».

- Την επίθεση στην αντιπολίτευση πριν καν μπορέσει να κάνει μια ερώτηση, έτσι ώστε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ότι η συζήτηση θα είναι βραχυκυκλωμένη. Εμβληματικό παράδειγμα, αυτής της ρητορικής πρακτικής είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Λέει ο υπουργός: Όλη η αντιπολίτευση υποστηρίζει τους εγκληματίες. Στόχος να μην γίνει επί της ουσίας συζήτηση και να μην γίνουν ερωτήματα, όπως το αν οι μεγαλύτερες ποινές μειώνουν πραγματικά την εγκληματικότητα, ή το ερώτημα το να επιτραπεί σε μάρτυρα αστυνομικό να μην προσέλθει στο δικαστήριο, αν παραβιάζει το δικαίωμα του κατηγορουμένου να εξετάσει κατ' αντιπαράσταση τον αστυνομικό ως μάρτυρα».

- Οι απαντήσεις να μην έχουν σχέση με την ερώτηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς χαρακτήρισε «εμβληματικό παράδειγμα» της ρητορικής αυτής τακτικής, τον υπουργό Οικονομικών. «Του λέμε: Είμαστε στην τελευταία τετράδα του ΟΟΣΑ όσον αφορά τους μέσους μισθούς, και απαντάει: Η ανεργία έχει μειωθεί. Τιμητική διάκριση: Δυστυχώς πάλι ο κ. Χατζηδάκης. Του λέμε για στοιχεία για τη σύνθεση των επενδύσεων και αν αλλάζουν την παραγωγική δομή. Και απαντάει για Pfizer, Google και Microsoft», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

-Να μετατρέπεις την αποτυχία σε επιτυχία. «Εμβληματικό παράδειγμα: ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης. Του λέει η αντιπολίτευση, ο κ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά, δεν παρεμβαίνει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Μας απαντάει: Αυτό είναι κομπλιμέντο και παρότρυνση στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς.

«Η πιστή τήρηση των κανόνων αυτών ενδεχομένως σε κάνουν καλό νεοδημοκράτη πολιτικό και άξιο στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο υποβαθμίζουν την ποιότητα της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου τόσο πολύ που αναρωτιέσαι αν υπάρχει και πιο κάτω», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία

Δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία, τόνισε στην καταληκτική ομιλία της, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί νωρίς το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της θα τον καταψηφίσει «σε όλα του τα πεδία».

Τόνισε μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό προϋπολογισμό των χαμηλών δαπανών, «η δική μας προτεραιότητα για το 2024 είναι, ούτε ένας πολίτης να μην μείνει χωρίς στέγη, χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια, ούτε μία γυναίκα να μην μείνει απροστάτευτη έναντι της κακοποίησης και της γυναικοτονίας, ούτε ένα παιδί χωρίς πρόσβαση στο σχολείο και το φαγητό, ούτε ένα δένδρο να μην καεί».

Τόνισε παράλληλα ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συνεχίσει να επιμένει μέχρι να συμβεί η ισότητα, η μη διάκριση, ο σεβασμός όλων των υπάρξεων:

«Όχι δίνοντας το χέρι στους μετανάστες και κλείνοντας το μάτι στον ρατσισμό. Όχι χαμογελώντας στα ομόφυλα ζευγάρια που περιμένουν αναγνώριση δικαιωμάτων και την ίδια ώρα καλλιεργώντας την ομοφοβία και την τρανσφοβία».

Αναφερόμενη στην κοινοβουλευτική δράση της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε ότι η ίδια έχει καταθέσει τις περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις σε υπουργούς και τον πρωθυπουργό «που δεν έρχεται να τις απαντήσει. Επιλέγετε συχνά να μας αγνοείτε, να μας περιφρονείτε, να μας προσβάλλετε, ακόμα και να μας αποπέμπετε και να θεσπίζετε ειδικούς κανόνες για να μας περιορίσετε» είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε: Φέρνετε ένα προϋπολογισμό αριθμών [...] χωρίς έμπνευση και χωρίς όραμα για τους πολίτες και τη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται για τους πολίτες, ενώ εσείς ότι απευθύνεται στους δανειστές και στους διεθνείς οργανισμούς. Αντί να λογοδοτείτε στους πολίτες, λογοδοτείτε ως μαθητές στους δανειστές και στους εταίρους» σημείωσε η κα Κωνσταντοπούλου.

Στους λόγους καταψήφισης, ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι η κυβέρνηση δεν αποκηρύσσει το συντριπτικό κομμάτι του χρέους, δεν έχει προϋπολογίσει τις αξιώσεις του Δημοσίου έναντι της Γερμανίας, και δεν έχει προϋπολογίσει τα έσοδα από αγωγές έναντι καταχραστών και φοροφυγάδων σε υποθέσεις όπως της Ζίμενς, των εξοπλιστικών κά.

Μιλώντας για «μειωμένες δαπάνες» στην Παιδεία και την Υγεία είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για χτίσιμο νέων σχολείων: «Ακούσαμε ότι είναι μέτρο ευεξίας και υγείας το να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία με το πόδι, επειδή η πολιτεία δεν προβλέπει τη μεταφορά τους». Για τα «θηριώδη ποσά» που αφιερώνει η κυβέρνηση σε κατασταλτικές ενέργειες, είπε ότι τέτοια ποσά και ποσοστά στην αστυνομία, αφιερώνουν «οι ανελεύθερες χώρες και τα καθεστώτα».

Όσο για την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι είναι μηδαμινή, κι ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει το εισόδημα των νομικών με 14 μισθούς, στους δημοσίους υπαλλήλους δεν καταργεί τα μνημονιακά μέτρα σε βάρος τους, που ήρθαν ως έκτακτα, πριν από δέκα χρόνια. Αύριο, τόνισε, θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για όλους του Δημοσίους Υπαλλήλους.

Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση προβλέπει αυξημένα κονδύλια για την Άμυνα αλλά εμπλέκει τη χώρα στην Ουκρανία και τις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.

Δείτε περισσότερα για τον προϋπολογισμό του 2024