- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κικίλιας από Βουλή: Με 990 νέα στελέχη ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα
Ποιες είναι οι νέες δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Κικίλιας από Βουλή: Με 990 νέα στελέχη ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα - Η ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2024
Την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με 990 νέα στελέχη επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2024. Όπως είπε, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δαπανά το 2024 και βάζει στον προϋπολογισμό 17,5 εκ. ευρώ, με αύξηση της μισθοδοσίας 4% στο υπουργείο, για να προσλάβει 650 δασοκομάντος επταετούς θητείας, 240 πυροσβέστες και 50 αξιωματικούς μέσω πανελληνίων εξετάσεων, 10 πιλότους, 30 αξιωματικούς με ειδικότητα μηχανικού, 10 γιατρούς, στο σύνολο 990 νέα στελέχη για το Πυροσβεστικό Σώμα.
Θεωρώ ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη στην δύναμη την οποία θα έχουμε για τη χρονιά η οποία έρχεται είπε ο κ. Κικίλιας.
Αφού σημείωσε τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών από την κλιματική κρίση, αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα αυτής, που ανέρχεται σε 2,6 δισεκ. ευρώ ετησίως, είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και μέτρων:
Ο φετινός προϋπολογισμός επισήμανε, είναι σημαντικά υψηλότερος καθώς ενσωματώνει και αντικατοπτρίζει δαπάνες:
- Για την ανάληψη νέων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ
- Για τις κρατικές αποζημιώσεις και την αρωγή προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, μέσω του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Ειδικότερα, ο Προϋπολογισμός του 2024 αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ωρίμανση του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ , καθώς οι εγγεγραμμένες πιστώσεις σε σχέση με το απελθόν έτος παρουσιάζουν αύξηση 188,24% και αυτό αφορά το 1 από τα 3 χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο και χρηματοδοτεί δράσεις του «ΑΙΓΙΣ» με ορόσημο ολοκλήρωσής τους τον 12/2025, είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: Αναφορικά με τις δαπάνες που προβλέφθηκαν για κρατικές αποζημιώσεις και αρωγή προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, αποτυπώνεται αύξησή τους κατά 1.185%. Ομοίως, όμως, και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου αναφέρονται επίσης συγχρηματοδοτούμενα έργα του «ΑΙΓΙΣ» από άλλες πηγές χρηματοδότησης με κυριότερη το ΕΣΠΑ, οι εγγεγραμμένες πιστώσεις του 2024 παρουσιάζουν συνολική αύξηση 150% σε σχέση με το 2023.
Κικίλιας: Ποιες ανάγκες καλύπτει ο Προϋπολογισμός 2024
Αναφορικά με το σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού, είπε ότι είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι νέες ανάγκες χρηματοδότησης του Υπουργείου για το 2024 παρουσιάζουν επίσης μία σημαντική αύξηση οφειλόμενη σε διαφορετικούς παράγοντες.
Ενδεικτικά, οι νέες ανάγκες που χρηματοδοτεί ο Προϋπολογισμός αφορούν:
Α) μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων (Μόνιμους & Ι.Δ.Ο.Χ.) ως προσωπικό της νεοσύστατης στο Υ.Κ.Κ.Π.Π. Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής (κατηγορία δαπανών «Παροχές σε εργαζομένους»)
Β) την αύξηση της επιχορήγησης στους δήμους με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων αποκατάστασης μετά την συντέλεση φυσικών καταστροφών (κατηγορία δαπανών «Μεταβιβάσεις»)
Γ) την αύξηση των πιστώσεων που αναφέρονται στην μίσθωση εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιχειρησιακή συνδρομή τους
Δ) την ουσιαστική χρηματοδότηση για την ενεργοποίηση και ανάπτυξη του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης μέσω της μίσθωσης εναερίων μέσων (και την χειμερινή περίοδο).-
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συζητήθηκαν οι δράσεις της «Διογένης ΜΚΟ - Σχεδία», που επικεντρώνονται στην υποστήριξη των αστέγων
Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης που έγιναν πράξη φέτος
Τι αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ σε δήλωσή της
Σε εξέλιξη πρόγραμμα 500.000 ωφελούμενων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και την πρόοδο της κοινωνικής πολιτικής
Τα λάθη και η πελατειακή νοοτροπία είδαμε πού μας οδήγησαν. Οι επιλογές που γίνονται σήμερα θα καθορίσουν αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση ή αν θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο.
Τι προβλέπεται για την κύρια σύνταξη και τη προσωπική διαφορά
Το μήνυμα προς τους αγρότες - Τι λέει για τους οδικούς αποκλεισμούς
Τι θα παρέχει στους δικαιούχους
«Με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν χαθεί πόροι δισεκατομμυρίων για τον πρωτογενή τομέα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλες χαμένες χρονιές» σημειώνει η «Αθήνα Ψηλά»
Στόχος η πλήρης εξόφληση των διακρατικών δανείων του Μνημονίου έως το 2031
Οι ημερομηνίες πληρωμής των τριών δόσεων
Επενδύσεις 420 εκατ. ευρώ και νέοι κανόνες στον σιδηρόδρομο με αυστηρότερες ρήτρες
Στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα σε Hellenic Train και Alstom
Τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος
Αφορά την προκήρυξη 1Κ/2024
Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η πιλοτική εγκατάσταση καμερών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.