Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους δικαίου

Τι είπε ο πρωθυπουργός για ελληνοτουρκικά, Ισραήλ, Γάζα, ακρίβεια και οπαδική βία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής © ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Η συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες - Τι είπε ο πρωθυπουργός για ελληνοτουρκικά, Ισραήλ, Γάζα, ακρίβεια και οπαδική βία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες προέβη σε δηλώσεις όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε για την υπόθεση Μπελέρη ότι είναι κορυφαίο θέμα κράτους δικαίου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για οικοδόμηση καλών σχέσεων, ενώ σχολίασε και την έξοδο του Ούγγρου πρωθυπουργού από την αίθουσα της Συνόδου Κορυφής λέγοντας ότι η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους δικαίου
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους δικαίου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων

«Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν πρωταγωνίστρια της ένταξης των δυτικών βαλκανίων, για την προσέγγιση των δυτικών βαλκανίων και είμαστε από τους πρώτους που το ενθαρρύνουμε.

»Και για εμάς το ζήτημα του Μπελέρη είναι ζήτημα κράτους δικαίου. Θέλουμε να αναγνωρστεί ότι ο Μπελέρη εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος, δεν παρεμβαίνουμε στην αλβανική δικαιοσύνη αλλά εδώ έγιναν εκλογές και τις κέρδισε. Τα θέματα αυτά είναι πολύ ξεκάθαρα. Και προσβλέπουμε αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί για να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας και να μην είναι δήμαρχος ένας άνθρωπος που έχασε τις εκλογές. Εμείς εργαζόμαστε να επιλυθεί το ζήτημα για να μπορέσει και η Αλβανία να αποδείξει ότι σε ένα κρίσιμο ζήτημα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση καλών σχέσεων. Η διακήρυξη των Αθηνών προσδιορίζει τα επόμενα βήματα που θα κινηθούμε. Οι σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία».

Για την έξοδο Ορμπάν από την αίθουσα

«Όλες οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία όπως και η απόφαση για την Ουκρανία. Η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Για τον πόλεμο στο Ισραήλ

«Στηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εκφράζουμε την κλιμακούμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία, δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά στην ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία για λύση δύο κρατών».

Για την ακρίβεια

«Είναι το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δίνουμε όλη την ενέργεια για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις. Ο πληθωρισμός είναι εδώ σήμερα που μιλάμε, τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι αναπτυξιακό μέρισμα και είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο στην αγορά σε πολλά επίπεδα, όμως ο μόνιμος τρόπος είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20% και αυτό θα μείνει όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα θα συνεχίσει να στηρίζει».

Για την οπαδική βία

«Όταν παίρνουμε αποφάσεις δεν λαμβάνουμε υπόψιν τις δημοσκοπήσεις. Είναι προφανές ότι τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά. Θα συνεχίσουμε έτσι για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.