- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΟΟΣΑ: Στην τρίτη θέση η Ελλάδα με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές
Η γήρανση του πληθυσμού είναι βασική αιτία πίσω από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό
Βόμβα ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό - Στην τρίτη θέση η Ελλάδα με τις υψηλότερες εισφορές - Η γήρανση του πληθυσμού είναι βασική αιτία πίσω από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό
Οι Έλληνες εργαζόμενοι και εργοδότες καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές κατά 30% υψηλότερες από αυτές του μέσου όρου των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με έκθεση για τις συντάξεις (Pensions at a Glance 2023) που παρουσίασε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου ο Οργανισμός.
Επίσης, η έκθεση επισημάνει ότι το κράτος συνεχίζει να δαπανά ένα υψηλό ποσοστό της τάξεως του 15,7% του ΑΕΠ για συντάξεις, οι χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν παροχές υψηλότερες από τους μισθούς τους και οι εργαζόμενοι αμείβονται στο 70% του μέσου όρου των μισθών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ.
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ
Ταυτόχρονα και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν σε όλες τις χώρες, οι οποίες πια, όπως και η Ελλάδα, έχουν συνδέσει την ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας με το προσδόκιμο ζωής.
Έτσι, στην χώρα μας, το 62ο έτος που είναι το κατώτερο όριο, παράλληλα βέβαια με 40 έτη ασφάλισης, θα αυξηθεί στα 66 για όσους μπουν στην αγορά εργασίας σήμερα. Ειδικοί μάλιστα της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι και το 67ο έτος ηλικίας, που ισχύει ως γενικό όριο για όλους τους υπόλοιπους, θα ανέβει έως το 2070 στα 71 έτη.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη (κύρια και επικουρική), καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι καταβάλλουν 26% του μισθού, έναντι 18,2% που ισχύει κατά μέσον όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Μόνο η Τσεχία με 28% και η Γαλλία με 27,8% βρίσκονται πάνω από τη χώρα μας, στην οποία μάλιστα από το 2020 ξεκίνησε μια νέα φάση μείωσης των εισφορών.
Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων για άτομα που ασφαλίστηκαν στα 22 και αποχωρούν με 40 χρόνια εργασίας βρίσκεται στην Ελλάδα στο 80,8% των μισθών, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 50,4%.
Η Ελλάδα ξοδεύει το 15,7% του ΑΕΠ σε συντάξεις
Ως προς τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει το 15,7% του ΑΕΠ σε συντάξεις, έναντι 8,9% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος των συνταξιοδοτικών δαπανών στον ΟΟΣΑ και 8,5% στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το υψηλό αυτό ποσοστό θα συνεχιστεί έως το 2035, ενώ θα πέσει στο 12% του ΑΕΠ, λόγω της ωρίμανσης όλων των προηγούμενων συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων, το 2060, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται στο 13,9% του ΑΕΠ και στον ΟΟΣΑ στο 10,3%.
Η γήρανση του πληθυσμού βασική αιτία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό
Σύμφωνα με την έκθεση Pensions at a Glance 2023, στην Ελλάδα η μέση ηλικία συνταξιοδότησης βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Διαμορφώνεται για τις γυναίκες στα 59,7 έτη και για τους άνδρες στα 63,2 έτη.
Έτσι, ο Οργανισμός αναφέρει ότι θα πρέπει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξηθεί στα 66 χρόνια, για όσους όμως μπήκαν στην αγορά εργασίας το 2022 και θα συνταξιοδοτηθούν με 40 έτη ασφάλισης από το 2062 και μετά.
Παράλληλα, και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ενώ το 2022 για κάθε 100 εργαζομένους ηλικίας από 20 έως 64 ετών αντιστοιχούσαν σχεδόν 40 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, το 2052, ο αριθμός αυτός θα ανέβει στο 70,7. Στην Ευρώπη, ο σχετικός δείκτης είναι σήμερα στο 34,9 και θα αυξηθεί το 2052 στο 58,2, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά μέσον όρο είναι 31,3 και 53,8, αντιστοίχως.