Πολιτικη & Οικονομια

Κ. Σακελλαροπούλου από Γενεύη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στην Ελβετία για τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σακελλαροπούλου από Γενεύη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια - Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στην Ελβετία για τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έπειτα από πρόσκληση του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τούρκ, συμμετέχει στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Κατά την παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε για να διατηρήσουμε ζωντανό το πνεύμα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να προστατεύσουμε όσα έχουμε επιτύχει από το 1948» και υπογράμμισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια. Ήταν και θα παραμείνουν επιτακτική ανάγκη για τη διεθνή μας κοινότητα στο σύνολό της».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ο σύγχρονος κόσμος μας πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά παλιές και νέες προκλήσεις» και υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, σημειώνοντας ότι «αναδεικνύουν την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και αποτελεσματικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων».

Υποστήριξε, επίσης, ότι «ακόμα και μέσα στις δημοκρατικές κοινωνίες, οι ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται: οι γυναίκες, τα παιδιά, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και πολλές άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν πολύπλευρες μορφές διακρίσεων και αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και την ίση μεταχείρισή τους».

Σακελλαροπούλου: Ακόμα και μέσα στις δημοκρατικές κοινωνίες, οι ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται

Ειδική αναφορά έκανε και στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία φυσικά φαινόμενα, που όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά απειλούν επίσης την κοινωνική συνοχή και την απόλαυση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο, αυτό, υπογράμμισε ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν ανέκαθεν θέμα πολιτικής βούλησης των κρατών και ταυτόχρονα τρόπος σκέψης κάθε ατόμου» και σημείωσε πως «η περαιτέρω εδραίωσή του σε εθνικό επίπεδο πρέπει να ακολουθηθεί από την ενσωμάτωση της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης, όπως αυτή αναδύθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με τη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και άλλων ειδικών δικαστηρίων».

Όπως είπε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κάθε φορά που τα κράτη αμύνονται από επιθέσεις ή όταν οι λαοί αγωνίζονται για αυτοδιάθεση, ελευθερία και ανεξαρτησία, πρέπει να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να διασφαλίζουν τον σεβασμό της ζωής των αθώων πολιτών». Επιπροσθέτως, παρατήρησε: «Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν πολιτικές με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή ή η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των λαών που πλήττονται. Όταν οι εταιρείες καταρτίζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, πρέπει να τηρούν τις σχετικές διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τέλος, υπογράμμισε, ότι «όταν οι πολίτες ψηφίζουν, πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνυπολογίζοντας τις συνέπειες που μπορεί να έχει η επιλογή τους στη ζωή των ατόμων που ανήκουν σε μειονοτικές κοινωνικές ομάδες». Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου είχε συνάντηση με τον κ. Tούρκ και παρακάθησε στο γεύμα που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων. Την κυρία Σακελλαροπούλου συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ