- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τεμπονέρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι κυβερνητικό κόμμα και όχι κόμμα της διαμαρτυρίας
«Να λειτουργεί σαν ένα μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα»
ΣΥΡΙΖΑ - Τεμπονέρας: Οι δηλώσεις στην Κεντρική Επιτροπή - «Να λειτουργεί σαν μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα»
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις αλλεπάληλλες αποχωρήσεις και τους κραδασμούς που έχει υποστεί το κόμμα της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα (9.12) η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά τη διάσπαση στο κόμμα. Πρώτος στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας «την υπόκλιση μπροστά από τον Τούρκο πρόεδρο από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής τόνισε πως ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης».
Η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα
- Η διεθνής κατάσταση (πόλεμος Ουκρανία-Γάζα-έκρηξη ακρίβειας-φτωχοποίηση των πολιτών - άνοδο της ακροδεξιάς, ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού) αποτελεί μια συγκυρία, που δεν είναι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερη.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις δίνουν μάχες οπισθοφυλακής αδυνατώντας να αρθρώσουν εναλλακτική πρόταση.
- Η Ευρώπη δεν μπορεί καν να καταδικάσει συντεταγμένα το έγκλημα στη Γάζα και να εκφράσει μια ενιαία φιλειρηνική στρατηγική απέναντι στο έγκλημα του Ισραήλ βλέποντας μικρά παιδία να δολοφονούνται κάθε λίγα λεπτά. Η θεσμική και πολιτική, ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζεται, εγκλωβισμένη στους δημοσιονομικούς κανόνες. Στην Ελλάδα επιταχύνεται η φτωχοποίηση των πολιτών και συντελείται εκ νέου μια μεγάλη αναδιανομή του πλούτου από την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, στα χέρια των γνωστών ελίτ.
- Άδικη φορολογία, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, επίθεση στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία(υποκλοπές) δείχνουν ότι η ΝΔ θα συνεχίσει ακόμα πιο επιθετικά στην πεπατημένη, ερήμην εναλλακτικής.
- Η ελληνική κοινωνία απογοητευμένη και συγχυσμένη χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, αποστρατεύεται και απογοητεύεται.
- Η απουσία συγκροτημένου αντιπολιτευτικού λόγου και η αδυναμία διατύπωσης συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής είναι εμφανής.
- Προφανώς όταν υπάρχει ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας. Κατά την άποψή μου η διάσπαση του κόμματος θα μπορούσε κατά ένα μεγάλο μέρος να είχε αποφευχθεί. Τις επιλογές όλων μας θα τις κρίνει η ιστορία. Είμαι όμως βέβαιος ότι με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όπως συνέβη και στο παρελθόν.
- Μοιραία, μετά από τη διπλή εκλογική ήττα, την διάσπαση και το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου έρχεται η ώρα του απολογισμού. Να δούμε τι έφταιξε για να πάμε παρακάτω. Έχουμε ανάγκη την αυτοκριτική για να δούμε τα λάθη, τις παραλείψεις μας και να μην τα επαναλάβουμε. Να μην φοβηθούμε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, ο νυν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του «όρια».
Στην πορεία προς το συνέδριο, έχουμε ανάγκη να διαμορφώσουμε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»
- Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι και να λειτουργεί, σαν ένα κόμμα που εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς, με πυξίδα δηλαδή, τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και οραματικό στόχο, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Η μάχη για το σοσιαλισμό σε συνθήκες (ακρο)δεξιάς, ιδεολογικής ηγεμονίας, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Χρειαζόμαστε το αριστερό -προοδευτικό αντιπαράδειγμα.
- Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι και να λειτουργεί σαν ένα μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα. Ανέκαθεν ο πολιτικός σχηματισμός υπήρξε τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς, της οικολογίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, των κινημάτων. Σαν κόμμα πολιτικής ενότητας οφείλει να οικοδομηθεί στην βάση μιας minimum ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας, που θα έχει διακριτό στίγμα.
- Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης. Ο φορέας πρέπει να καταθέσει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Παραγωγικό υπόδειγμα, νέες τεχνολογίες, ψηφιακή επανάσταση, μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και ένα σωρό άλλες νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, πρέπει να τύχουν επεξεργασιών και να προκύψει ένα πολίτικο σχέδιο ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό και εφαρμόσιμο. Η χώρα έχει ανάγκη από συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.
- Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου, για να μπορέσει να αποτελέσει τον κορμό, του προοδευτικού χώρου. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται πρόσθεση και όχι αφαίρεση δυνάμεων, απαιτείται σύνθεση, απαιτείται υπέρβαση των αντιθέσεων του χθες, αλλά και πολιτική ωριμότητα. Κυρίως απαιτείται πρόθεση συμπερίληψης και συν-αντίληψης αλλά και υψηλή συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των στιγμών.
- Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κόμμα με κοινωνική διασύνδεση. Η επαφή με το «μαζικό χώρο» (νεολαία, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση κλπ.) πρέπει να χτιστεί, όχι με όρους κορυφής και «μεταγραφολογίας», αλλά σε επίπεδο κοινωνικής βάσης. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αρχίσει να αξιοποιεί και να αναδεικνύει στελέχη «κοινωνικά» με παρουσία και δράση, στους χώρους δουλειάς, στα επιμελητήρια, στην αυτοδιοίκηση, στα πανεπιστήμια. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι πρωτίστως ένα κοινωνικά, λαϊκό κόμμα. Ακόμα και αν το κόμμα μας φτάσει στην κυβερνητική εξουσία, η πρόσφατη ιστορία(2015-2019) απέδειξε, ότι δύσκολα μπορεί κανείς να προκαλέσει ριζοσπαστικές τομές στο κράτος και στους θεσμούς, αν δεν υπάρχει η υποστήριξη της «κοινωνίας των πολιτών».
Συνεπώς και ως προς την εισήγηση στην ΚΕ:
- Θετική εξέλιξη η διεξαγωγή του συνεδρίου, δεν ήταν δεδομένη. Να είναι ένα κανονικό και ουσιαστικό συνέδριο που θα λάβει πολιτικές αποφάσεις. Δεν χρειαζόμαστε ένα «συνέδριο-φιέστα του αρχηγού». Έμφαση στην προγραμματική μας πρόταση:
- (δεν λέμε όλοι τα ίδια: ιδιωτικά-δημόσια πανεπιστήμια, μεγαλύτερη φορολόγηση ή μη του πολύ μεγάλου πλούτου, αντιθέσεις στην εξωτερική πολιτική, όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, του ασφαλιστικού συστήματος, ναι ή όχι στον «νόμο Κατρούγκαλου», ναι ή όχι στις συλλογικές συμβάσεις, ναι ή όχι στην αποκατάσταση του δικαιώματος της απεργίας, συμμετοχή στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ή της GUE κλπ.). Όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσουμε συλλογικά για να προχωρήσουμε συντεταγμένα.
- Χρειαζεται να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής του συνεδρίου: Α.ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟ(να δώσουμε ρόλο και λόγο στα μέλη, να εκλέγουν σύνεδροι, να εκλέγουν συντονιστικά στις ΟΜ και στις νομαρχιακές επιτροπές-να εκλεγεί νέα κεντρική επιτροπή. Το νέο πολιτικό σχέδιο απαιτεί νέα πρόσωπα που θα το υπηρετήσουν.
- Να προκύψει σαφές χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία τα οποία σήμερα θα αποφασίσουμε για να μην επιτρέψουμε δια της διολισθήσεως να αυτοακυρωθούμε. Θυμίζω, ότι είχαμε αποφασίσει ότι στις 18.11.2023 θα είχαμε κάνει το πρώτο περιφερειακό συνέδριο!
- Συνέδριο ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ(να μιλήσουμε για τις νέες προκλήσεις για τις νέες διαιρετικές τομές και αντιθέσεις)
- Συνέδριο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ (300 μέλη ΚΕ-πόσες φορές συνεδρίασε και πόσο λειτουργική υπήρξε; Ακούω ενστάσεις για τον τρόπο εκλογής της ΚΕ, για την περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος, θα τα συζητήσουμε όλα αυτά;
- Συνεδριο ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΣ-ΟΧΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ- συνέδριο που θα έχει το λόγο όλος ο προοδευτικός χώρος.
- Ναι στα περιφερειακά συνέδρια αλλά μετά το συνέδριο για να εκπέμψουμε το νέο μήνυμα και την εναλλακτική προοδευτική μας ταυτότητα. Πρώτα ορίζουμε τις πολιτικές και μετά απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Να γίνει απρόσκοπτα ο προσυνεδριακός διάλογος.
- Ως προς το Πολιτικό σχέδιο για τις ευρωεκλογές:Ας μην μιλήσουμε μόνο για την Ευρώπη που θέλουμε με αόριστα ευχολόγια. Η Αριστερά στην Ελλάδα να γίνει το προοδευτικό αντιπαράδειγμα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Είμαστε η σύγχρονη Αριστερά των αγώνων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, το καταφύγιο και το στήριγμα των ανίσχυρων και των εκμεταλλευόμενων. Είμαστε εδώ για να ξαναφτιάξουμε το κόμμα μας και το πολιτικό σχέδιο που θα κάνει την ζωή των ανθρώπων καλύτερη.
Είμαστε εδώ και προχωράμε μπροστά με σχέδιο.
Διονύσης Τεμπονέρας
Μέλος ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Οι δηλώσεις του στην ΕΡΤ
Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τις δημοσκοπήσεις μίλησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, στην εκπομπή της ΕΡΤ.
«Δε νομίζω ότι είναι αξιόλογο το περιστατικό. Υπήρχε μια ήπια κριτική βεβαίως, εντός των οργάνων μπορεί να κουβεντιάζουμε, μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί να διαφωνούμε. Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο και είναι στοιχείο και δημοκρατίας και πλουραλισμού και πολυσυλλεκτικότητα για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα».
«Προφανώς έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη διαδικασία, όπως είναι αυτή του συνεδρίου. Η απόφαση Κεντρικής Επιτροπής μιλάει για διεξαγωγή του στα τέλη Φεβρουαρίου, άρα εκεί έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ζητήματα προγραμματικά, ζητήματα ιδεολογικά να τα κουβεντιάσουμε, να κάνουμε συνθέσεις, τις απαραίτητες συνθέσεις που χρειάζεται ο χώρος για να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα. Αυτή η εσωκομματική συζήτηση νομίζω ότι κάπου πρέπει να τελειώσει. Από κει και πέρα έχουμε προβλήματα πραγματικά, τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Έχουμε σωρεία νομοσχεδίων τα οποία έρχονται στη Βουλή αυτή τη στιγμή. Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο επιβάλλει επιπλέον φόρο περίπου 1.450 ευρώ στους επαγγελματίες».
Για το φορολογικό νομοσχέδιο
«Εμείς έχουμε πει κανένα τεκμαρτό, καμία τριετία και προσαύξηση ουσιαστικά του φόρου ανάλογα με τον χρόνο τον οποίο έχει ένας επαγγελματίας τη δραστηριότητά του. Αλλά έχουμε εμφανίσει και ένα ολιστικό σχέδιο, το οποίο έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της φορολογίας ως ένα στοιχείο αναδιανομής του πλούτου μεν, αλλά όχι βεβαίως εις βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα απλό φορολογικό σύστημα, μια ενιαία φορολογική κλίμακα, προοδευτική βεβαίως για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, για να κάνουμε πράξη αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, ότι ο κάθε πολίτης συμμετέχει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνατότητές του. Και από εκεί και πέρα βεβαίως έχουμε πει ότι θα στηρίξουμε όχι μόνο τον κόσμο της μικρομεσαία επιχειρηματικότητας με ρευστότητα στον τραπεζικό δανεισμό, θα καταπολεμήσουμε την υπαρκτή μεγάλη κυρίως και μεσαία αλλά και μικρή φοροδιαφυγή.
Θα προσφύγουμε, σε μέσα και εργαλεία τα οποία παρουσιάζονται και υπάρχουν διαθέσιμα στη νέα ψηφιακή εποχή. Θα πάμε σε μια διαδικασία, όπου μπορούμε τον παραγόμενο πλούτο να τον εντοπίσουμε. Βεβαίως να πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι έχουν και τον μεγάλο πλούτο και από εκεί και πέρα βεβαίως θα πάμε και σε μια διαδικασία που πράγματι μπορούν οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, δηλαδή να μην έχουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον για να μπορεί η επιχειρηματικότητα να έχει μια καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτείας και του κράτους».
Για τα εσωκομματικά
«Μπροστά μας έχουμε ένα συνέδριο το οποίο θα λύσει υπαρκτές διαφορές. Από κει και πέρα όμως αν θέλει κάποιος να θεμελιώσει μια ισχυρή πολιτική διαφωνία και με ιδεολογικούς όρους, ο χώρος εντός του οποίου θα πρέπει να γίνει η συζήτηση αυτή είναι το συνέδριο του κόμματος. Αλλά σέβομαι την επιλογή των πρώην συντρόφων, οι οποίοι, ξεκινούν μια άλλη διαδικασία πολιτική. Από κει και πέρα όμως, νομίζω ότι υπάρχει ο χώρος αυτή τη στιγμή εντός του ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις εκφάνσεις και τα ρεύματα της Αριστεράς».
Στην ερώτηση αν είναι αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Είναι ένα κόμμα το οποίο ξεκινάει από το έδαφος της Αριστεράς και βεβαίως απλώνεται σε ένα κυβερνητικό μεγάλο κόμμα, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ξέρετε, το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια υπαρκτή δημοκρατική κοινωνική πλειοψηφία να τη μετεξελίξει σε αυτό που ονομάζουμε πολιτική πλειοψηφία. Αυτό βεβαίως θα γίνει στο έδαφος της Αριστεράς. Από κει και πέρα όμως, απλωνόμαστε, με βάση τη διακήρυξη μας, από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι και το προοδευτικό κέντρο».
«Δεν νιώθω εσωκομματική αντιπολίτευση. Νιώθω ένας άνθρωπος ο οποίος μαζί με άλλους συντρόφους υπερασπίζεται αυτό για το οποίο παλέψαμε όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία δεκαετία που υπάρχει το εγχείρημα αυτό. Είμαι μεταξύ εκείνων που θεωρώ ότι θεωρούν το εγχείρημα αυτό είναι βιώσιμο, έχει προοπτική, είναι χρήσιμο πάνω από όλα στην ελληνική κοινωνία και γι αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου αυτό να επιτύχει».
Δεν τίθεται θέμα επ’ αυτού, είπε για το αν μένει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε μπροστά μας μια διαδικασία προσυνεδριακή, πάρα πολύ σημαντική. Εκεί θα καθορίσουμε και θα προσδιορίσουμε και την αριστερή προοδευτική εναλλακτική μας ταυτότητα. Και υπάρχει ο χώρος αυτός να γίνουν και οι συζητήσεις και οι επεξεργασίες και να δώσουμε στους πολίτες, αυτό που έχουν ανάγκη. Ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο που θα απαντά στα προβλήματα, είτε αυτά αφορούν τη φορολογία, είτε αφορούν το ασφαλιστικό, είτε τα ζητήματα της οικονομίας και κοινωνίας (…) Εμείς θα επαναφέρουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για το ιδιωτικό χρέος. Βεβαίως ήταν μια συλλογική προσπάθεια. Ήταν πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σχέδιο».
«Νομίζω όμορες πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου είναι εκείνες τις οποίες μπορούν να έχουμε πεδία συνεργασίας. Το αποδείξαμε άλλωστε και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών» είπε στη συνέχεια της ίδιας συνέντευξης.
Για το ΠΑΣΟΚ είπε, ότι «μπορεί να είναι συνομιλητής μας, το αμέσως επόμενο διάστημα, σε ζητήματα καθημερινότητας, σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με προγραμματικά θέματα τα οποία ανακύπτουν καθημερινά και νομίζω ότι είναι ένας χώρος τον οποίο πρέπει και οφείλουμε να κουβεντιάσουμε. Επαναλαμβάνω όχι σε επίπεδο κορυφής».
Τέλος για τις δημοσκοπήσεις, ανέφερε ότι «είναι μια φωτογραφία της κακής μας στιγμής. Είμαστε ακριβώς σε μια διαδικασία εσωκομματική, η οποία προφανώς έχει στενοχωρήσει και έχει απογοητεύσει αρκετό κόσμο. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν τα περιθώρια και για ανασύνταξη των δυνάμεων.
Προφανώς ο στόχος στις αμέσως επόμενες ευρωεκλογές δεν είναι κατά την άποψή μου τόσο ποσοτικός. Είναι να δείξουμε στην ελληνική κοινωνία ότι έχουμε μια ρεαλιστική, εφαρμόσιμη πρόταση, η οποία μπορεί να μας κάνει να έρθουμε ξανά σε κυβερνητική τροχιά».