Πολιτικη & Οικονομια

Η αναφορά Ερντογάν σε «τουρκική μειονότητα» και η απάντηση Μητσοτάκη

Πώς έγινε η διαχείριση ενός «αγκαθιού» κατά τις κοινές δηλώσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ερντογάν: Η αναφορά του σε «τουρκική μειονότητα» - Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα» στο πλαίσιο των δηλώσεων που παραχώρησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος την χαρακτήρισε «τουρκική».

«Η τουρκική μειονότητα είναι δομικό στοιχείο του ανθρώπινου πλούτου. Η αύξηση της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του.

Φυσικά, το μικρό «απρόοπτο» στις δηλώσεις του Ερντογάν δεν ήταν αρκετό για να δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αναφορά του τελευταίου σε «τουρκική μειονότητα».

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τουρκική» την μουσουλμανική μειονότητα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αμέσως αναφέροντας και την Συνθήκη της Λοζάνης.

«Ενα σχόλιο για τις μειονότητες. Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα. Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ισες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο όρος μουσουλμανική καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης. Να το διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το καλό κλίμα και να διαβεβαιώσω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.