Πολιτικη & Οικονομια

Στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συζήτησε με τον Yossi Matias, Google Vice-President Engineering and Research

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην επετειακή εκδήλωση της Google για τα 15 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν.

Τα στελέχη της Google, σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους, επανεπιβεβαιώσαν την επένδυση που ανακοινώθηκε 14 μήνες πριν για τη δημιουργία data center στην χώρα μας σε ορίζοντα τριετίας. Το κέντρο, όπως είπαν, θα γίνει στην Αθήνα.

Όπως έχει ανακοινωθεί πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση, η οποία, σύμφωνα με έως το 2030, θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 θέσεων εργασίας.

«Στόχος να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο της τεχνητής νοημοσύνης»

Ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση με τον Yossi Matias, Google Vice-President Engineering and Research, σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα για την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η συζήτηση με την συμμετοχή της γενικής διευθύντριας της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυς Αντωνάκου επικεντρώθηκε στις εξελίξεις τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ίδια όμως στιγμή δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης της νέας αυτής τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε θέματα δεοντολογίας και ρυθμιστικά ζητήματα που συνδέονται με την ΤΝ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά στην ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Μιλώντας για τις ευρύτερες διαστάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «βρισκόμαστε σε ρόλο ρυθμιστή». «Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά στην ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης», συμπλήρωσε.

Συζητήθηκε ακόμη η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και των ανθρώπινων κινήσεων, ώστε να μην περιοριστούν τα οφέλη της. «Πώς οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν τα δημοκρατικά κράτη από αυτούς που επιχειρούν να την υπονομεύσουν;», ρώτησε ο πρωθυπουργός τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Yossi Matias.

O κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τους τρεις τομείς στη δημόσια σφαίρα όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει εφαρμογή με ωφέλειες για την κοινωνία:

  1. Κλιματική αλλαγή: Ανέφερε τα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων πιο ακριβών εκτιμήσεων και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι εφικτό τώρα.
  2. Υγεία: Αναφέρθηκε στον τομέα αυτό, στον οποίο παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες με πάρα πολλά νέα εργαλεία για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του δέρματος και τα οποία «λύνουν τα χέρια» στους ειδικούς.
  3. Εκπαίδευση: Αναφέρθηκε στην εκπαίδευση, όπου τόνισε και τις προκλήσεις οι οποίες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο μεγάλες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατασταθεί ο άνθρωπος στην παραγωγή κειμένων και ομιλίας. Σημείωσε ότι στην εκπαίδευση χρειάζεται να αναπτυχθούν και εργαλεία τα οποία θα μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα κείμενο είναι δημιουργημένο από αλγόριθμο ή από άνθρωπο.

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στην αντιμετώπιση διεθνών ζητημάτων που συνδέονται με την ΤΝ και τις τεχνολογίες, όπως η παραπληροφόρηση και γενικότερα ζητήματα που συνδέονται με παραμέτρους της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Ζητήματα που απαιτούν την συνεργασία των τεχνολογικών εταιριών και των κρατών σε διεθνές επίπεδο.

Έθεσε επίσης επίκαιρα ερωτήματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα σε θέματα ΤΝ, όπως το θέμα της λήψης αποφάσεων σε διάφορες επιμέρους διαδικασίες εργασιών κλπ.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Google», είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Yossi Matias τόνισε ότι στόχος είναι η τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί με υπεύθυνο τρόπο προκειμένου α συμβάλει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην βελτίωση της ζωής των πολιτών σε κάθε τομέα της ζωή τους. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της ΤΝμ επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν.

Δείτε φωτογραφίες:

© EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ