- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μητσοτάκης για Σούνακ: Δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά της Βρετανίας
«Εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνο η παρουσία μου!» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Νέα αναφορά στο διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Βρετανίας, μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή τους, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Βρετανίας, μετά την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση τους, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την αποχώρηση του από την τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ερωτήθηκε για τη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, προς το πρόσωπο του, απάντησε χαριτολογώντας πως «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει».
Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά πολιτικά της Βρετανίας», απαντώντας στο εάν θα δοθεί συνέχεια στο επεισόδιο.
Νωρίτερα, σε διαρροή του, το Μαξίμου επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στο επεισόδιο που έχει προκληθεί με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ.
«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τα όσα είπε ο Ρίσι Σούνακ στη βρετανική Βουλή.
Τι προηγήθηκε
Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε για άλλη μια φορά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε δέσμευση που είχε δώσει να μην αναφερθεί δημόσια στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.
Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, κατά την ώρα του πρωθυπουργού, ο Σούνακ εξήγησε: «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συζητήσουμε ουσιώδη ζητήματα με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης και η ενίσχυση της ασφάλειας μας».
Στη συνέχεια, επιδόθηκε σε νέα επίθεση στον κ. Μητσοτάκη: «Είναι όμως απρεπές, όταν είναι ξεκάθαρο πως στη συνάντηση δεν θα γινόταν συζήτηση για ουσιώδη ζητήματα για το μέλλον, αλλά επίδειξη δύναμης και διαπραγμάτευση για θέματα του παρελθόντος».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα που έγιναν και μετά δεν κρατήθηκαν», ενώ τόνισε: «Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε αυτόν [τον Κυριάκο Μητσοτάκη] αλλά πιστεύω ότι όταν κάποιος δίνει μια δέσμευση, πρέπει να την τηρεί κιόλας».
Labour's Sir Keir Starmer accuses Rishi Sunak of trying to "humiliate" Greece's PM by cancelling a meeting with him.
— Sky News (@SkyNews) November 29, 2023
Mr Sunak claims his Greek counterpart only wanted to meet in order to "grandstand" over the Elgin Marbles.#PMQs: https://t.co/xItZsH7tea
📺 Sky 501 and YouTube pic.twitter.com/agTjZ8mMJa
Ο Σούνακ απαντούσε εκείνη την ώρα σε ερώτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος κατηγόρησε τον Βρετανό ηγέτη ότι... «τα έχει χαμένα» (η βρετανική έκφραση είναι «lost his marbles»).
«Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, ένας οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Αντί να συζητηθούν αυτά τα σημαντικά θέματα στη συνάντηση, [ο Σούνακ] προσπάθησε να τον εξευτελίσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια μικροπολιτική», αναρωτήθηκε ο Στάρμερ στην ομιλία-ράπισμα κατά του ηγέτη των Τόρις.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί σε διάλογο χωρίς μπλόκα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Ευρωζώνη στη συνεδρίαση
Η μηνιαία κλήρωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέδειξε 556 τυχερούς
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η οριστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τον «διάλογο» στον πρωτογενή τομέα, τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την απουσία νησιωτικών πολιτικών
«Το βιβλίο είναι απολύτως πρωτότυπο και δικό μου και κανενός άλλου», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Αιχμές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών για την ακρίβεια, τα πρόστιμα αισχροκέρδειας και τον ρόλο της νέας Αρχής
Επτά δεν μπορούν να επιλυθούν
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η πρόταση του Τάκη Θεοδωρικάκου
«Τώρα βρίζει τους πάντες με ψέματα, επιτέθηκε σε σύζυγο υπουργού»
Πέρασε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές δανείων σε ελβετικό φράγκο ψηφίσθηκε
Οι ανακοινώσεις και οι διευκρινίσεις για το πάγιο ύδρευσης και το πάγιο αποχέτευσης
Τι ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΪ - Τι απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ
Πώς γίνεται ο σύντροφος Πολάκης να είναι ο μόνος συνεπής
Αναβάθμιση υπηρεσιών για διευκόλυνση των φορολογούμενων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.