- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Απόπειρα αναθέρμανσης των ελληνοβρετανικών σχέσεων μετά το «διπλωματικό επεισόδιο» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Προσέγγιση Κάμερον σε Γεραπετρίτη μετά την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε στον Ντέιβιντ Κάμερον τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα
Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Nτέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, μετά την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρίσι Σούνακ στον απόηχο των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Γεραπετρίτης για Σούνακ: Ίσως είχε καλύτερα πράγματα να κάνει
Πάντως, νωρίτερα, μιλώντας στο LSE, o Έλληνας ΥΠΕΞ σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τη στάση του Ρίσι Σούνακ, λέγοντας ότι «ίσως είχε καλύτερα πράγματα να κάνει».
Επιπλέον, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης, δεν μπορώ να πω ότι η ακύρωση προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά. Επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω σε αυτό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι θέμα αρχών να συζητάμε».
Επιμένει το Λονδίνο για «αθέτηση συμφωνίας» - Διαψεύδει η Αθήνα
Της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών είχε προηγηθεί νέα διαρροή από τη Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία υπεραμύνθηκε της ακύρωσης του τετ α τετ των δύο ηγετών, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα παραβίασε δεσμεύσεις της ότι δεν θα αναφερθεί στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ ανέφερε τα εξής κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων:
«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική, από τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση και τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.
Από την άλλη, η Αθήνα διέψευσε ότι έδωσε τέτοιες διαβεβαιώσεις.
«Είχαμε πολλά θέματα να συζητήσουμε», δήλωσε στον Guardian ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, διευκρινίζοντας ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα ήταν ένα από τα πολλά θέματα που η ελληνική αντιπροσωπεία σχεδίαζε να θέσει στις συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Παρομοίως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, έκανε λόγο για διπλωματικό φάουλ. «Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως, βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. Η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ», τόνισε.
Πώς σχολιάζουν οι Βρετανοί την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ
Την ώρα που άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ ήταν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε που ο Έλληνας ομόλογός του συναντήθηκε πρώτα με τον Κιρ Στάρμερ, Βρετανοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αναλυτές έχουν χωριστεί σε τρία στρατόπεδα για το ζήτημα αυτό.
Σε πρώτο επίπεδο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η βρετανική κυβέρνηση έκανε λάθος που ακύρωσε τη συνάντηση με την ελληνική πλευρά, την ώρα που οι Τόρις βρίσκονται πίσω δημοσκοπικά. Η γενική άποψη είναι ότι ο Ρίσι Σούνακ θα έπρεπε να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και να επαναλάβει εθιμοτυπικά τη θέση των προκατόχων του ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής των Μαρμάρων.
Χαρακτηριστικά είναι η άποψη του λόρδου Εντ Βέιζι, πρώην υπουργού Πολιτισμού των Συντηρητικών και υποστηρικτή της επιστροφής των Μαρμάρων, ο οποίος έκανε λόγο για μια διαμάχη στην οποία ο πρωθυπουργός της χώρας του «δεν χρειαζόταν να βρίσκεται στο επίκεντρο».
Όπως δήλωσε ο Βέιζι στο Sky News, υπάρχει μια καθιερωμένη επιλογή λέξεων που χρησιμοποιεί κάθε πρωθυπουργός και κάθε Βρετανός πολιτικός, υποστηρίζοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ιδιοκτήτης των Γλυπτών. Όσον αφορά στο αν θα τα δανείσουν ή όχι στην Ελλάδα, αποτελεί θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου.
Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν άλλα σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν με την Ελλάδα και ότι οι Έλληνες είναι ένα πολύ «φιλοβρετανικό» έθνος, οπότε πρόκειται για έναν «περίεργο καβγά που δεν χρειαζόταν να γίνει».
Σε δεύτερο επίπεδο, κυρίως από συντηρητικούς υποστηρικτές και αναλυτές, διακινείται ότι οι Εργατικοί έπεσαν στην παγίδα να εμφανίζονται αμφιταλαντευόμενοι για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο, αρκετά επικρατούσα είναι και η άποψη ότι η ενασχόληση με αυτό το ζήτημα είναι ένας αντιπερισπασμός απέναντι στα σοβαρότατα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η βρετανική κυβέρνηση με το μεταναστευτικό, την εξεταστική επιτροπή για τα πεπραγμένα επί της περιόδου της Covid-19, την κρίση του κόστους ζωής και πολλά άλλα.