- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Επιμένει το Λονδίνο ότι ο Σούνακ θα συναντούσε τον Μητσοτάκη εάν δεν μιλούσε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η απάντηση της Αθήνας, το σχόλιο του Politico για «ελληνική τραγωδία του Σούνακ» και οι εκτιμήσεις των Βρετανών αναλυτών
Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι κλυδωνισμοί και η διπλωματική «κρίση» μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζονται, μετά την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρίσι Σούνακ στον απόηχο των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σε νέα της διαρροή, η Ντάουνινγκ Στριτ υπεραμύνθηκε της ακύρωσης του τετ α τετ των δύο ηγετών, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα παραβίασε δεσμεύσεις της ότι δεν θα αναφερθεί στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ ανέφερε τα εξής κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων:
«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική, από τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση και τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.
Όταν ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη ως δημόσιο βήμα για να αναμοχλεύσει μακροχρόνια ρυθμισμένα ζητήματα σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι που θα απέσπαγε την προσοχή από τα σημαντικά ζητήματα που μόλις περιέγραψα.
Δεδομένου ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν, ο [Βρετανός] πρωθυπουργός θεώρησε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στην οποία θα κυριαρχούσε αυτό το θέμα αντί για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και οι Βρετανοί.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσει τα ευρύτερα θέματα και είμαστε απογοητευμένοι που [ο κ. Μητσοτάκης] επέλεξε να μην πραγματοποιήσει αυτή τη συνάντηση».
Διαψεύδει η Αθήνα πως δεσμεύθηκε ότι δεν θα γίνει αναφορά στα Μάρμαρα
Aντίστοιχα, το Sky News αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, συμφωνήθηκε η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών με τον όρο να μην υπήρχε δημόσια αναφορά από την ελληνική πλευρά για την επιστροφή των Μαρμάρων.
Από την άλλη, επικαλούμενο ελληνικές πηγές, το ίδιο βρετανικό μέσο αναφέρει ότι η Αθήνα διέψευσε ότι έδωσε τέτοιες διαβεβαιώσεις.
«Είχαμε πολλά θέματα να συζητήσουμε», δήλωσε στον Guardian ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, διευκρινίζοντας ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα ήταν ένα από τα πολλά θέματα που η ελληνική αντιπροσωπεία σχεδίαζε να θέσει στις συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο ίδιος συνέχισε:
«Δυστυχώς τι κάνουν οι Βρετανοί; Αυτοί, και μόνο αυτοί, πολιτικοποιούν την όλη υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου, ο οποίος ήταν μέρος της συνοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι συνομιλητής της Αθήνας για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι το Βρετανικό Μουσείο και όχι η Ντάουνινγκ Στριτ: «Η επιλογή του Σουνάκ να ακυρώσει τη συνάντηση ουσιαστικά πολιτικοποιεί την όλη διαδικασία, η οποία μόνο έμμεσα αφορά τη βρετανική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα καινούργιο [στην κυριακάτικη συνέντευξή του στο BBC]. Επανέλαβε, για άλλη μια φορά, και με μεγάλη σαφήνεια, τις γνωστές ελληνικές απόψεις σχετικά με την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι ο Ρίσι Σουνάκ ενεργούσε προφανώς υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων ενόψει των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος: «Το 2024 είναι έτος εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πίεση των δημοσκοπήσεων που δείχνουν το Εργατικό Κόμμα να προηγείται με 20 ποσοστιαίες μονάδες, προφανώς ώθησε τη βρετανική πλευρά σε αυτό το διπλωματικό φάουλ... Είναι κρίμα γιατί οι σχέσεις μας με τους Βρετανούς είναι μακρόπνοες. Έχουμε μια ισχυρή φιλία με στρατηγική βάση».
Politico: Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ
Με τον γλαφυρό τίτλο «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» σχολιάζει το Politico όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας και οδήγησαν στην ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Η στήλη London Playbook του Politico ξεκινά αναφέροντας πως: «Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είναι στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας μετά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια διαμάχη για γλυπτά του Παρθενώνα».
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, «η κόντρα πυροδοτήθηκε μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή της Laura Kuenssberg στο BBC, όπου διατύπωσε τη διαφωνή του με την συνεχιζόμενη παρουσία αρκετών εκ των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο», υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού με το παράδειγμα της Μόνα Λίζα.
«Ο Σούνακ φέρεται να εξοργίστηκε από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνει το επιπλέον βήμα της ακύρωσης της συνάντησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σε τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο. "Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια για τα Ελγίνεια πριν από αυτή", είπε ανώτατη πηγή των Συνηρητικών στον Κρις Μέισον», συνεχίζει το άρθρο.
Έπειτα, το Politico παραθέτει τη δήλωση ενόχλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την πρόταση της Ντάουνινγκ Στριτ να συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης.
«Η ακύρωση της συνάντησης για τσάι στον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον Κιρ Στάρμερ το πρωί της Δευτέρας, με τους Συντηρητικούς να σπεύδουν να υπονοήσουν ότι ο επικεφαλής των Εργατικών ήταν πολύ μαλακός στο θέμα των Γλυπτών. Άνθρωπος με γνώση της συνάντησης Μητσοτάκη-Στάρμερ είπε στο Playbook ότι το θέμα "συζητήθηκε αλλά δεν ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης" προσθέτοντας ότι για τους Εργατικούς το θέμα αφορά περισσότερο στο Βρετανικό Μουσείο και στους Έλληνες και όχι τη βρετανική κυβέρνηση», προστίθεται στο άρθρο.
Ο συντάκτης της στήλης παραθέτει στη συνέχεια το σχόλιο εκπροσώπου των Εργατικών ότι «αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο, με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν μπορεί να είναι ο σοβαρός οικονομικός ηγέτης που χρειάζεται η χώρα».
Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται και η άποψη υψηλόβαθμού στελέχους των Συντηρητικών για το ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά από συμφωνία του Μουσείου με τους Έλληνες: «Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές εκ μέρους του να δείχνει το πόσο λίγο λαμβάνει υπόψη του τους Βρετανούς φορολογούμενους που φροντίζουν για χρόνια αυτά τα Γλυπτά. Ο Στάρμερ επέστρεψε στα παλαιά του κόλπα του να λέει στον συνομιλητή που είναι απέναντι του αυτό που θέλει να ακούσει».
Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί απαντούν ότι με την ακύρωση της συνάντησης ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης με έναν σύμμαχο-κλειδί στην Ευρώπη: «Ο Κιρ Στάρμερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν το μεταναστευτικό οπότε φαίνεται ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο συζητά για όλα τα σημαντικά ζητήματα».
Ο συντάκτης μεταφέρει, πάντως, την απογοήτευση των εκπροσώπων της ομάδας The Parthenon Project που εργάζεται και με τις δύο πλευρές για την εύρεση μιας κοινής λύσης ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να ενωθούν εκ νέου στην Αθήνα: «Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσα πολλά έχουν να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική λύση στο θέμα αυτό και το πόσο μεγάλη είναι η δημόσια στήριξη για την επανένωση».
Πώς σχολιάζουν οι Βρετανοί την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ
Την ώρα που άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ ήταν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε που ο Έλληνας ομόλογός του συναντήθηκε πρώτα με τον Κιρ Στάρμερ, Βρετανοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αναλυτές έχουν χωριστεί σε τρία στρατόπεδα για το ζήτημα αυτό.
Σε πρώτο επίπεδο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η βρετανική κυβέρνηση έκανε λάθος που ακύρωσε τη συνάντηση με την ελληνική πλευρά, την ώρα που οι Τόρις βρίσκονται πίσω δημοσκοπικά. Η γενική άποψη είναι ότι ο Ρίσι Σούνακ θα έπρεπε να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και να επαναλάβει εθιμοτυπικά τη θέση των προκατόχων του ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής των Μαρμάρων.
Χαρακτηριστικά είναι η άποψη του λόρδου Εντ Βέιζι, πρώην υπουργού Πολιτισμού των Συντηρητικών και υποστηρικτή της επιστροφής των Μαρμάρων, ο οποίος έκανε λόγο για μια διαμάχη στην οποία ο πρωθυπουργός της χώρας του «δεν χρειαζόταν να βρίσκεται στο επίκεντρο».
Όπως δήλωσε ο Βέιζι στο Sky News, υπάρχει μια καθιερωμένη επιλογή λέξεων που χρησιμοποιεί κάθε πρωθυπουργός και κάθε Βρετανός πολιτικός, υποστηρίζοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ιδιοκτήτης των Γλυπτών. Όσον αφορά στο αν θα τα δανείσουν ή όχι στην Ελλάδα, αποτελεί θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου.
Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν άλλα σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν με την Ελλάδα και ότι οι Έλληνες είναι ένα πολύ «φιλοβρετανικό» έθνος, οπότε πρόκειται για έναν «περίεργο καβγά που δεν χρειαζόταν να γίνει».
Σε δεύτερο επίπεδο, κυρίως από συντηρητικούς υποστηρικτές και αναλυτές, διακινείται ότι οι Εργατικοί έπεσαν στην παγίδα να εμφανίζονται αμφιταλαντευόμενοι για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο, αρκετά επικρατούσα είναι και η άποψη ότι η ενασχόληση με αυτό το ζήτημα είναι ένας αντιπερισπασμός απέναντι στα σοβαρότατα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η βρετανική κυβέρνηση με το μεταναστευτικό, την εξεταστική επιτροπή για τα πεπραγμένα επί της περιόδου της Covid-19, την κρίση του κόστους ζωής και πολλά άλλα.
Δ. Τσιόδρας: Βρετανικό φάουλ - Ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί το ζήτημα των Γλυπτών
Για βρετανικό φάουλ έκανε λόγο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας στο MEGA το όλο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.
«Πρόκειται για βρετανικό φάουλ. Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι “κοίταξε να δεις, δεν θα γίνει η συνάντηση και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό”. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
«Ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν, το έθεσε και την Κυριακή στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC και είχε πει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι πάγια ελληνική θέση την οποία εξέφρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
«Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως, βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. Η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.
«Επειδή έχεις μια διαφορετική θέση, δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις μια συνάντηση. Κάνεις τη συνάντηση, ανταλλάσσεις επιχειρήματα. Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει με την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι θέμα μόνο της σημερινής κυβέρνησης της Βρετανίας», πρόσθεσε.
Π. Μαρινάκης: Δεν δείχνει σεβασμό η βρετανική πλευρά
Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν δείχνει σεβασμό, κι όχι μόνο στον πρωθυπουργό, γιατί ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια ολόκληρη χώρα και τις θέσεις της, με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς. Και νομίζω ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβαθμίσει το ζήτημα, να το γενικεύσει συνολικά απέναντι σε ένα κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση.
«Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά δεν είναι μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους της Βρετανίας. Είναι με το Βρετανικό Μουσείο. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί αυτό ως μία γενικευμένη γνώμη της χώρας μας και κρίση. Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι το οποίο καταγράφεται ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού», προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι το συμβάν στο Λονδίνο δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα για αντιπολίτευση, ενώ χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ ο Βασιλιάς Κάρολος έχει αυτή τη ζεστή σχέση με τη χώρα μας και με την ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύεται τέτοια αγένεια από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας.
«Δεν έχει προηγούμενο αυτό το οποίο συνέβη. Και σίγουρα μετράει πάρα πολύ νομίζω, πλέον, και το πόσο έχει ισχυροποιηθεί η Ελλάδα. Με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός της χώρας. Με το γεγονός ότι, πλέον, η Ελλάδα δεν πηγαίνει να συζητήσει για το χρέος, το έλλειμμά της και το πώς θα δανειστεί χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα στο τέλος της ημέρας. Μιλάει για το ότι είναι σε ανάπτυξη πάνω από την Ευρώπη, για το πώς θα φέρει ακόμα περισσότερες δουλειές. Και ότι έχει ισχυροποιηθεί αμυντικά και διπλωματικά και αυτό την καθιστά, προφανώς, έναν πολύ πιο αξιόπιστο συνομιλητή, που πολλές φορές ενοχλεί και περισσότερο. Αυτό το ξαναλέω, όμως, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτήν την στάση», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Ν. Ρωμανός: Αν ο κ. Σούνακ είχε εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά του, δεν θα ακύρωνε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
«Ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να επαναλάβει τις εθνικά διατυπωμένες και τις πάγιες θέσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, τις διεκδικήσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Σημείωσε πως θεωρεί δεδομένο ότι «όλοι συμφωνούμε ότι ήταν ένα ατομικό, πολιτικό και διπλωματικό φάουλ του κ. Σούνακ».
Και πρόσθεσε: «Αν δείτε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό και της κοινής γνώμης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και των μέσων ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιβεβαιώσετε αυτό που είναι η δική μου αίσθηση, ότι δηλαδή, πλέον, έχει αλλάξει το κοινό αίσθημα εκεί, είναι υπέρ μας περισσότερο από ποτέ στο συγκεκριμένο ζήτημα, και νομίζω ότι αυτό βοηθάει συνολικά στις πάγιες και δίκαιες διεκδικήσεις μας. Όλοι συμφωνούμε και με την αντίδραση του Πρωθυπουργού αλλά και με τις κινήσεις του».
Τέλος, επισήμανε πως η διαπραγμάτευση γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο και υπογράμμισε: «Επειδή άκουσα και την κριτική για το αν ή όχι έγινε κάτι με τη σωστή σειρά, δεν νομίζω ότι η ελληνική διπλωματία έκανε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι κάνει κάθε φορά. Αν ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά του, δεν θα φοβόταν να τα επαναλάβει και στον κ. Μητσοτάκη».
Άδ. Γεωργιάδης: «Κακή μέρα για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις»
Σε συνέντευξή του στο Radio 4, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για κακή ημέρα για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις.
«Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός σας, όταν κάτσει να το σκεφτεί, θα καταλάβει ότι Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας σημαντικός άνθρωπος. Οι Έλληνες τον επανεξέλεξαν και τον εμπιστεύτηκαν», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Και κατέληξε: «Θα είμαι ειλικρινής: αυτό που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του δεν είναι απλά η δική του γνώμη. Είναι η γνώμη 11 εκατομμυρίων Ελλήνων και πιστεύω πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».