Πολιτικη & Οικονομια

Ποιες αλλαγές φέρνει στον Ποινικό Κώδικα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Πρόστιμα σε δικομανείς, αυστηρές ποινές στους εμπρηστές - Ειδικό πλαίσιο για την ενδοικογενειακή βία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αποτύπωση της Δικαιοσύνης με κλειστά μάτια και την πλάστιγγα
© Unsplash /Tingey Injury Law Firm

Ποινικός Κώδικας: Αλλαγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης για εμπρηστές, αναβολή στις δίκες, ενδοοικογενειακή βία και απόπειρες βιασμού

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με νέο πακέτο ρυθμίσεων που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση επιχειρούν μεταρρυθμίσεις για την ταχύτερη απόδοση Δικαιοσύνης, την επιβολή αυστηρότερων ποινών για «βαριά εγκλήματα», την τιμωρία των εμπρηστών και των δραστών θανατηφόρων τροχαίων. Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο που θα εκτίονται οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης υπογραμμίζει ότι «η αίσθηση της ατιμωρησίας πρέπει να πάρει ένα τέλος. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια σιγά σιγά ώστε να γίνει συνείδηση ότι η παράνομη πράξη, ανάλογα με τη βαρύτητά της, θα έχει και την ανάλογη συνέπεια. Σήμερα, για παράδειγμα, περνάς με κόκκινο, σκοτώνεις δύο ανθρώπους και δεν παθαίνει κανείς τίποτα. Αυτό δημιουργεί τη βεβαιότητα σε κάποιους ότι μπορούν να παρανομούν χωρίς συνέπειες. Αν συνεχίσουμε έτσι είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα συναντήσει τα όριά της και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλο αυτό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ποιες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που φέρνει το Υπ. Δικαιοσύνης

Πώς διαμορφώνονται οι ποινές για τους εμπρηστές

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, ο Νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές δασών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όσοι βάζουν φωτιά από αμέλεια θα τιμωρούνται από τρία έως πέντε χρόνια φυλακή, ενώ από δόλο η ποινή θα φτάνει μέχρι και ισόβια. Επιπλέον, για τους εμπρηστές από δόλο προβλέπεται πρόστιμο 180.000 ευρώ. Οι δίκες για εμπρησμούς θα γίνονται κατά προτεραιότητα και οι διαδικασίες μέχρι τη δίκη προβλέπονται σύντομες.

Σύντομες θα είναι οι διαδικασίες και όσους προκαλούν επικίνδυνα και θανατηφόρα τροχαία, ή παραβιάζουν τον ΚΟΚ. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι δράστες θα μπαίνουν φυλακή και οι δίκες θα διεξάγονται γρήγορα.

Πρόβλεψη για τους δικομανείς

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ο Γιώργος Φλωρίδης επιδιώκει να βάλει τέλος στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας τα μέτρα του και για τους δικομανείς, οι οποίοι επιβραδύνουν το έργο της απονομής Δικαιοσύνης. Έτσι, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή χρηματικών προστίμων από 1.000 έως 1.500 ευρώ -υπό τη μορφή δικαστικών εξόδων- στους δικομανείς, «οι οποίοι καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα ή από δόλο υποβάλλουν ανακριβείς ή αβάσιμες μηνύσεις οι οποίες μπαίνουν στο αρχείο».

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών προβλέπεται πως όλα τα πλημμελήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως παραβάσεις καθήκοντος, θα δικάζονται στο εξής από έναν μόνο δικαστή, μιας και τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία καταργούνται. Επίσης, τα περισσότερα κακουργήματα στο εξής θα εκδικάζονται από έναν δικαστή (Μονομελές Δικαστήριο), αφού μειώνονται δραστικά τα Τριμελή και καταργούνται εντελώς τα Πενταμελή Εφετεία, τα οποία μετατρέπονται πλέον σε Τριμελή Δικαστήρια.

Τέλος στις πολλές αναβολές

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης βάζει τέλος στις συνεχείς αναβολές σε δίκες. Πλέον, θα επιτρέπεται μόνο μία για όλους τους παράγοντες της δίκης, δικηγόρους, κατηγορουμένους, και μία δεύτερη μόνο για λόγους υγείας, που βεβαιώνονται από δημόσιο νοσοκομείο.

Αίθουσα δικαστηρίου
Αίθουσα δικαστηρίου © Eurokinissi

Κοινωφελής εργασία για καταδικασμένους με μικρές ποινές για πλημμελήματα

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κοινωφελής εργασία καταδικασμένων σε μικρές ποινές για πλημμελήματα. Ήδη έχει γίνει σύσταση επιτροπής με δικαστικούς και ειδικούς με επικεφαλής εισαγγελέα Εφετών, η οποία θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος.

Έως και 20 έτη για απόπειρα βιασμού

Επιπλέον, μία ακόμη πρόβλεψη του νομοσχεδίου αφορά την απόπειρα βιασμού. Σήμερα η ποινή ανέρχεται στα 8 έτη, ενώ πλέον ανέρχεται θα φτάνει τα 20 έτη.

Ασπίδα για την ενδοοικογενειακή βία

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βάζει «ασπίδα» σε δασκάλους, καθηγητές και γιατρούς που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, θεσπίζοντας γενικό ακαταδίωκτο. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ειδική υποχρέωση καταγγελίας για τους επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται κατά την τέλεση των καθηκόντων τους περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. 

Γυναίκα με κρυμμένο το πρόσωπο πίσω από χέρι της - Εικόνα που παραπέμπει σε κακοποίηση και βιασμό
(φωτογραφία αρχείου) © Pixabay /ninocare

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.