Ποιες αλλαγές φέρνει στον Ποινικό Κώδικα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Πρόστιμα σε δικομανείς, αυστηρές ποινές στους εμπρηστές - Ειδικό πλαίσιο για την ενδοικογενειακή βία
Ποινικός Κώδικας: Αλλαγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης για εμπρηστές, αναβολή στις δίκες, ενδοοικογενειακή βία και απόπειρες βιασμού
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με νέο πακέτο ρυθμίσεων που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση επιχειρούν μεταρρυθμίσεις για την ταχύτερη απόδοση Δικαιοσύνης, την επιβολή αυστηρότερων ποινών για «βαριά εγκλήματα», την τιμωρία των εμπρηστών και των δραστών θανατηφόρων τροχαίων. Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο που θα εκτίονται οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης υπογραμμίζει ότι «η αίσθηση της ατιμωρησίας πρέπει να πάρει ένα τέλος. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια σιγά σιγά ώστε να γίνει συνείδηση ότι η παράνομη πράξη, ανάλογα με τη βαρύτητά της, θα έχει και την ανάλογη συνέπεια. Σήμερα, για παράδειγμα, περνάς με κόκκινο, σκοτώνεις δύο ανθρώπους και δεν παθαίνει κανείς τίποτα. Αυτό δημιουργεί τη βεβαιότητα σε κάποιους ότι μπορούν να παρανομούν χωρίς συνέπειες. Αν συνεχίσουμε έτσι είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα συναντήσει τα όριά της και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλο αυτό».
Ποιες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που φέρνει το Υπ. Δικαιοσύνης
Πώς διαμορφώνονται οι ποινές για τους εμπρηστές
Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, ο Νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές δασών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όσοι βάζουν φωτιά από αμέλεια θα τιμωρούνται από τρία έως πέντε χρόνια φυλακή, ενώ από δόλο η ποινή θα φτάνει μέχρι και ισόβια. Επιπλέον, για τους εμπρηστές από δόλο προβλέπεται πρόστιμο 180.000 ευρώ. Οι δίκες για εμπρησμούς θα γίνονται κατά προτεραιότητα και οι διαδικασίες μέχρι τη δίκη προβλέπονται σύντομες.
Σύντομες θα είναι οι διαδικασίες και όσους προκαλούν επικίνδυνα και θανατηφόρα τροχαία, ή παραβιάζουν τον ΚΟΚ. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι δράστες θα μπαίνουν φυλακή και οι δίκες θα διεξάγονται γρήγορα.
Πρόβλεψη για τους δικομανείς
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ο Γιώργος Φλωρίδης επιδιώκει να βάλει τέλος στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας τα μέτρα του και για τους δικομανείς, οι οποίοι επιβραδύνουν το έργο της απονομής Δικαιοσύνης. Έτσι, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή χρηματικών προστίμων από 1.000 έως 1.500 ευρώ -υπό τη μορφή δικαστικών εξόδων- στους δικομανείς, «οι οποίοι καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα ή από δόλο υποβάλλουν ανακριβείς ή αβάσιμες μηνύσεις οι οποίες μπαίνουν στο αρχείο».
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών προβλέπεται πως όλα τα πλημμελήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως παραβάσεις καθήκοντος, θα δικάζονται στο εξής από έναν μόνο δικαστή, μιας και τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία καταργούνται. Επίσης, τα περισσότερα κακουργήματα στο εξής θα εκδικάζονται από έναν δικαστή (Μονομελές Δικαστήριο), αφού μειώνονται δραστικά τα Τριμελή και καταργούνται εντελώς τα Πενταμελή Εφετεία, τα οποία μετατρέπονται πλέον σε Τριμελή Δικαστήρια.
Τέλος στις πολλές αναβολές
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης βάζει τέλος στις συνεχείς αναβολές σε δίκες. Πλέον, θα επιτρέπεται μόνο μία για όλους τους παράγοντες της δίκης, δικηγόρους, κατηγορουμένους, και μία δεύτερη μόνο για λόγους υγείας, που βεβαιώνονται από δημόσιο νοσοκομείο.
Κοινωφελής εργασία για καταδικασμένους με μικρές ποινές για πλημμελήματα
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κοινωφελής εργασία καταδικασμένων σε μικρές ποινές για πλημμελήματα. Ήδη έχει γίνει σύσταση επιτροπής με δικαστικούς και ειδικούς με επικεφαλής εισαγγελέα Εφετών, η οποία θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος.
Έως και 20 έτη για απόπειρα βιασμού
Επιπλέον, μία ακόμη πρόβλεψη του νομοσχεδίου αφορά την απόπειρα βιασμού. Σήμερα η ποινή ανέρχεται στα 8 έτη, ενώ πλέον ανέρχεται θα φτάνει τα 20 έτη.
Ασπίδα για την ενδοοικογενειακή βία
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βάζει «ασπίδα» σε δασκάλους, καθηγητές και γιατρούς που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, θεσπίζοντας γενικό ακαταδίωκτο. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ειδική υποχρέωση καταγγελίας για τους επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται κατά την τέλεση των καθηκόντων τους περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Η συζήτηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο
«Δεν είμαι ομοφοβικός, υπερασπίζομαι κατηγορούμενους, όχι εγκληματίες», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος
«Υπάρχει πρόβλημα με το νόμο για απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Χαράλαμπος Πελέκης
Ανάρτηση - αποχαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα που της αφιέρωσε
Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι δικαιούχοι
«Περιμένουμε αισθητές διαφορές», τόνισε ο Υπουργός Υγείας
Η ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
«Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον η κατάσταση ξεφεύγει», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.