Πολιτικη & Οικονομια

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα μετά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγεσία ζητά οι ανεξάρτητοι να επιστρέψουν τις έδρες τους στο κόμμα

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης προσέρχεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου όπου ακόμη υπάρχει αφίσα του Αλέξη Τσίπρα
Πυκνό σε εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ - Διάσπαση: Η επόμενη ημέρα στο κόμμα - Επιστροφή των εδρών ζητά η ηγεσία - Το κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την αποχώρηση της «Ομάδας Αχτσιόγλου», η ένταση στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και διαφωνίες εξακολουθούν να εκφράζονται, με αναλυτές να εκτιμούν ότι ο κύκλος της εξόδου από την Κουμουνδούρου δεν έχει κλείσει ακόμη. Η επόμενη της διάσπασης βρίσκει την ηγεσία του κόμματος να ζητά από τους ανεξάρτητους πλέον βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει ξανά την κοινοβουλευτική του δύναμη. Κάτι τέτοιο φαντάζει ανεφάρμοστο, αφού οι αποχωρήσαντες ετοιμάζονται ήδη για το επόμενο βήμα: τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, που θα αλλάξει για ακόμη μία φορά τον χάρτη της Βουλής. 

Την ίδια ώρα, οι εννέα βουλευτές που ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης (23.11) την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίησή τους, δέχονται βολές για την απόφασή τους. Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε δηλώσεις του στο Action24 τόνισε ότι όποιοι διατυπώνουν ισχυρισμούς περί υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα «προφανώς θεωρούν τον πρώην πρόεδρο ηλίθιο». «Συγχωρέστε με που το λέω. Όποιος θεωρεί ότι ο Τσίπρας, που έμεινε όρθιος απέναντι στον Σόιμπλε, υπονομεύθηκε από την Αχτσιόγλου ή τον Ηλιόπουλο, αυτό είναι μια καλή επιστημονική φαντασία αλλά είναι καλό να μένει έξω από την πολιτική», δήλωσε συγκεκριμένα ο Νάσος Ηλιόπουλος. 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παραμένει - για την ώρα - στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, εξακολουθεί να εκφράζει την αντίθεσή του με ζητήματα που τίθενται επί τάπητος από την ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε - κατά πληροφορίες - κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ότι «από θέση αρχής δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα, σεβόμενος την συλλογική απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας, που δημοκρατικά ενέκριναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μας δεσμεύει ακόμα», εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στη δημιουργία «πολιτικού κέντρου» στο κόμμα.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Μπροστά οι μηχανές για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα

Στην ίδια συνέντευξη ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται έντονη δραστηριότητα για τη δημιουργία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, που όλα δείχνουν ότι θα αποτελείται από 11 βουλευτές. Επικεφαλής φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι θα τεθεί ο Αλέξης Χαρίτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα», η έδρα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι στον Νέο Κόσμο και παρότι υπάρχουν αρκετά προτεινόμενα ονόματα, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ονομασία. Ένα πρώτο στίγμα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έδωσε στον Ant1 ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξης Χαρίτσης: «Πρώτος μας στόχος είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε με μια παρουσία μαχητική και τεκμηριωμένη, να ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση και να ξεδιπλώσουμε την προγραμματική μας πρόταση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Θέλουμε μια Αριστερά που θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της και θα διεκδικήσει και πάλι την εξουσία. Που θα απευθυνθεί σε όλο το προοδευτικό φάσμα και θα συνενώσει τις δυνάμεις της με τις δυνάμεις από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και από τον χώρο κινημάτων».

Πυκνό σε γεγονότα και αποφάσεις φαίνεται ότι θα είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού οι ανεξάρτητοι βουλευτές - οι οποίοι φαίνεται να έχουν αρραγές μέτωπο - θα πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν κοινό μπούσουλα για την κοινοβουλευτική τους πορεία και τις ράγες πάνω στις οποίες θα κινηθεί το νέο πολιτικό τους εγχείρημα. Δεν αποκλείται η νέα κοινοβουλευτική ομάδα να αποτελεί γεγονός μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα μετά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ
© EUROKINISSI

Η βεντάλια φαίνεται ότι ανοίγει περαιτέρω. Εκτός από τους 11 ανεξάρτητους, στο νέο πολιτικό εγχείρημα εντάσσονται και πρώην βουλευτές που δεν ανήκουν πλέον στο κόμμα, αλλά και οι αποχωρήσαντες ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης. Ήδη σε συνέντευξή της το πρωί της Πέμπτης (23.11) στον ΣΚΑΪ, η Πέτη Πέρκα είχε εκφράσει την ανάγκη στο νέο εγχείρημα να είναι παρών ο Πέτρος Κόκκαλης για ζητήματα, όπως περιβάλλοντος, στα οποία θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα το «νέο» που ετοιμάζουν. 

Πάντως, το μήνυμα που επιδιώκουν να περάσουν οι ανεξάρτητοι είναι ότι δεν έχουν καμία διάθεση για νέα επεισόδια στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία, βάζοντας μπροστά τις μηχανές για την επόμενη ημέρα. 

Το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όσους αποχώρησαν

Λίγες μόλις ώρες μετά την αποχώρηση της «Ομάδας Αχτσιόγλου» και την ανεξαρτητοποίηση εννέα ακόμη βουλευτών, συνεδρίαση στην Αγίου Κωνσταντίνου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θέλησαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα: «δεν θα κάνουμε τη χάρη σε όσους ονειρεύονται μία αριστερή παρένθεση». 

«Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Είναι όμως ένα γεγονός πρωτοφανές, αφού όσοι κι όσες επέλεξαν το δρόμο της αποχώρησης, δεν το έκαναν μέσα σε κάποια κομματική διαδικασία ή σε κάποιο όργανο του κόμματος. Ούτε και στήριξαν την απόφασή τους σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική διαφωνία» επισημαίνει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. 

Στέφανος Κασσελάκης
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Αυτό που ο καθένας μπορεί να συμπεράνει, είναι ότι η μόνη διαφωνία όσων εγκαταλείπουν σήμερα το κόμμα, είναι η διαφωνία με τη βούληση της βάσης. Η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών. Παραβίασαν, όμως, και τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.Την εντολή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να γίνει ξανά ο εκφραστής των προσδοκιών και των ελπίδων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να ριζώσει ακόμα περισσότερο στην κοινωνία, να αφουγκραστεί τους πολίτες, να γίνει ξανά κυβερνώσα αριστερά. Αλλά και την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε οι 47 βουλευτές του κόμματος, που εκλέχτηκαν στις εκλογές του Ιουλίου, να αποτελέσουν ανάχωμα στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να προτείνουν κοινωνικά δίκαιες λύσεις και να δώσουν συγκεκριμένες και συνολικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στην ακρίβεια, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους Πρόνοιας, την απαξίωση των δημόσιων δομών και υποδομών, την επίθεση ενάντια στο κράτους Δικαίου», πρόσθεσαν. 

Στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία απαντά με «αποφασιστικότητα και πείσμα» και στρέφεται κατά της δημιουργίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, σημειώνοντας: «Δεν θα κάνουμε τη χάρη ούτε σε όσους ονειρεύονται μια αριστερή παρένθεση, ούτε σε αυτούς που απεργάζονται την παλινόρθωση ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού, με τη συνεργασία διαφόρων "προθύμων"».

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι καθοριστικές για τον ΣΥΡΙΖΑ και το νέο πολιτικό εγχείρημα στην Αριστερά. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.