Πολιτικη & Οικονομια

Δέκα κανόνες για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές από το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας

Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι καταναλωτές ενόψει Black Friday

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Black Friday: 10 κανόνες για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές - Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας εφιστά την προσοχή και ενόψει Black Friday

Με αφορμή την εκπτωτική περίοδο της Black Friday και της Cyber Monday, αλλά και τις επερχόμενες εορταστικές αγορές, το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για να αποφύγουν τα φαινόμενα εξαπάτησης στις ηλεκτρονικές τους αγορές.

Black Friday © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ

Η πρόεδρος του το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, Στέλλα Τσιτσούλα τονίζει πως τα φαινόμενα εξαπάτησης και η απόσπαση προσωπικών δεδομένων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Κρούει μάλιστα και τον κώδωνα του κινδύνου για την εορταστική περίοδο που έρχεται καθώς αναφέρει ότι «Σε περιόδους που το αγοραστικό κοινό κάνεις μεγάλες συναλλαγές, οι ηλεκτρονικές απάτες εκτοξεύονται». Ακόμα και οι έμπειροι χρήστες «πέφτουν» θύματα ηλεκτρονικής εξαπάτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, πάνω από 12,5 εκατ. ευρώ αποσπάστηκαν από τους καταναλωτές, το πρώτο εξάμηνο του 2023, λόγω της συχνής εξαπάτησης στις ηλεκτρονικές αγορές.

Οι δέκα κανόνες για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές 

  • Η κύρια «ασπίδα» προστασίας των καταναλωτών είναι η χρήση κωδικών πρόσβασης. Οι χρήστες πρέπει να δημιουργούν πολύπλοκους κωδικούς, περιλαμβάνοντας πεζοκεφαλαίους χαρακτήρες, αριθμούς και σύμβολα, αποφεύγοντας τη χρήση εύκολα προσβάσιμων πληροφοριών όπως το όνομά τους.
  • Είναι σημαντικό να μην αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασης σε καμία από τις συσκευές τους ή στους περιηγητές (browsers) που χρησιμοποιούν. Για να αποφύγουν την απάτη και την κλοπή των κωδικών τους, συστήνεται στους χρήστες να τους αλλάζουν κάθε τρεις έως έξι μήνες και να αποφεύγουν να τους μοιράζονται με τρίτους ή να τους χρησιμοποιούν σε μη επίσημες ιστοσελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων και τραπεζικών ιδρυμάτων.
  • Συνιστάται στους χρήστες να εγκαταστήσουν πιστοποιημένα προγράμματα ασφαλείας για την προστασία από κακόβουλο λογισμικό και επίσης να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις περιηγητών Internet με προηγμένο σχεδιασμό ασφάλειας.
  • Οι χρήστες πρέπει να εξασφαλίζουν ότι πλοηγούνται σε επίσημα και ασφαλή διαδικτυακά περιβάλλοντα, είτε πρόκειται για αγορές είτε για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή, τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν μέσω του συνδέσμου που ξεκινάει με το πρωτόκολλο ασφαλείας «https://www….».
  • Για να επιβεβαιώσουν ότι βρίσκονται στον επίσημο ιστότοπο της τράπεζας με την οποία έχουν συναλλαγές, οι χρήστες πρέπει να εισάγουν χειροκίνητα τη σχετική διεύθυνση και να μην ακολουθούν τα αποτελέσματα που εμφανίζονται μέσω των μηχανών αναζήτησης.
  • Στις προληπτικές ενέργειες περιλαμβάνεται και η ταυτοποίηση δύο παραγόντων. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
  • Η ενεργοποίηση ηλεκτρονικών ενημερώσεων για τις κινήσεις των λογαριασμών αποτελεί σημαντικό βήμα, ενώ επίσης σημαντική είναι και η τηλεφωνική επαλήθευση πριν από κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Καθώς τα δημόσια και κοινόχρηστα δίκτυα που προσφέρονται δωρεάν επιτρέπουν σε τρίτους ευκολότερη πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, δεν είναι συνιστώμενη η χρήση τους κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικών αγορών.
  • Οι χρήστες πρέπει να ενημερώνουν αμέσως την τράπεζά τους αν υποπτεύονται ότι οι κωδικοί ασφαλείας τους έχουν διαρρεύσει ή αν υπάρχει οποιαδήποτε πληρωμή που δεν έχουν πραγματοποιήσει οι ίδιοι.
  • Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να κάνουμε κλικ σε μηνύματα από άγνωστους αποστολείς που ζητούν αλλαγές κωδικών ή ενημέρωση προσωπικών στοιχείων.