- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι «αποστάτες» του ΣΥΡΙΖΑ και οι απώλειες Κασσελάκη
«Κουνάει μαντήλι» και η ομάδα Αχτσιόγλου την Κυριακή
Προς την έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ οδεύει (και) η ομάδα Αχτσιόγλου, την ώρα που το κόμμα εμφανίστηκε στην τρίτη θέση για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση
Υπό το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά το «δημοψήφισμα διαγραφών» της προηγούμενης Παρασκευής και την εκρητική Κεντρική Επιτροπή που ακολούθησε, το μπαράζ αποχωρήσεων κορυφαίων στελεχών και μελών του κόμματος στη συνέχεια, καθώς και τη δημοσκόπηση που φέρει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (16/11), ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει ακόμη ένα κρίσιμο Σαββατοκύριακο.
Πρόκειται για το Σαββατοκύριακο κατά το οποίο, στη διάρκεια πανελλαδικής συνδιάσκεψης, η ομάδα Αχτσιόγλου αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον της σε σχέση με το κόμμα.
Οι «αποστάτες» της Έφης Αχτσιόγλου
Η τακτική «καρότου και μαστιγίου» που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, εξαπολύοντας από τη μία «επίθεση φιλίας» προς την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά παράλληλα μιλώντας για «αποστάτες» στην περίπτωση που αποφασίσει η ομάδα των 6+6 να φύγει από το κόμμα, δεν φαίνεται να αποδίδει.
Αν με τα μηνύματα που εξέπεμψε το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμούσε να βάλει «φρένο» στην πορεία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον παρότρυνε και ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η εικόνα για το ποια μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου θα εγκαταλείψουν το κόμμα, όλα δείχνουν ότι θα είναι η πλειοψηφία εξ αυτών.
Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες θέλουν να αποχωρούν η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται να τους συνοδεύσει η Σία Αναγνωστοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι το ιδιαίτερα σκληρό κείμενο κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που του απέδιδε ακροδεξιά χαρακτηριστικά συνυπέγραφαν ακόμη οι Νάσος Ηλιόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης.
Μένει να φανεί πόσοι από την ομάδα Αχτσιόγλου θα την ακολουθήσουν εκτός ΣΥΡΙΖΑ και τι προτίθεται να πράξει η ομάδα αυτή στη συνέχεια. Τα σενάρια θέλουν τους βουλευτές που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργάζονται με την Ομπρέλα και να επιχειρούν μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να συγκροτήσουν ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να είναι συνολικά 10 βουλευτές, όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής.
Διαχωρίζει τη θέση της και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Την ώρα, δε, που μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η ανταλλαγή «βολών» για τη νέα λέξη με βαριά σημειολογία («αποστάτες») που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά εκείνων που σχεδιάζουν οργανωμένη αποχώρηση από το κόμμα, σε τροχιά ρήξης με την ηγεσία βρίσκεται η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Το 48ωρο της Πέμπτης - Παρασκευής έγινε φανερό ότι πρόκειται για αγεφύρωτο ρήγμα. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να έχει μαζί της τον Στέφανο Κασσελάκη στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και χθες (17/11) κατέθεσε ξεχωριστό στεφάνι στο μνημείο. Η Νεολαία θα συμμετάσχει στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που διοργανώνει η ομάδα Αχτσιόγλου, όπου και θα ξεκαθαρίσει τη στάση της.
Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να πιέζει τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν ως τη Δευτέρα διαψεύσθηκαν. Ο ίδιος πάντως βρίσκεται σε σκληρότερη «γραμμή» από άλλα μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου, και παρότι δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως έως σήμερα, έχει συνταχθεί με την «Ομπρέλα».
Φαίνεται, όμως, ότι και άλλα μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου που σχεδιάζουν έξοδο από το κόμμα είναι πλέον πιο αποφασισμένα, με αποτέλεσμα ο χρόνος της αποχώρησης να μην μετατίθεται για το Συνέδριο που θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως να μην είναι τυχαίο που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να συναντηθεί με τον Νάσο Ηλιόπουλο για να εκφράσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη ενότητας του κόμματος, όπως και να συνομιλήσει με τον Διονύση Τεμπονέρα, καθώς το Δίκτυο έχει τηρήσει μια λιγότερο επιθετική στάση έναντι της ηγεσίας.
Ο φόβος των ποσοστών
Είναι σαφές ότι κανείς δεν θέλει να χρεωθεί τη δημοσκοπική εικόνα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο δεν δείχνει να βελτιώνεται το κλίμα μετά την αλλαγή ηγεσίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ως είθισται- αλλά τίθεται υπό απειλή ακόμη και η ίδια η 2η θέση του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 11,9% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,9%. Πρόκειται για πλήρη ανατροπή στους συσχετισμούς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η οποία συντελείται για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 17,8% και το ΠΑΣΟΚ 11,8% ενώ όταν ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης στα τέλη Σεπτεμβρίου η πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογιζόταν σε 14% και στο ΠΑΣΟΚ σε 10%, σύμφωνα με την Opinion Poll.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του κόμματος, ένας στους δύο προεξοφλεί ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.
Περισσότεροι από τους μισούς βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο μετακίνησής τους σε άλλο πολιτικό φορέα, ο οποίος μπορεί να δημιουργηθεί από τα στελέχη που αποχωρούν.
Εν ολίγοις φαίνεται πως τα «βαρίδια» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φεύγουν, αλλά τα ποσοστά του κόμματος πέφτουν και ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να ξεκινήσει την προσπάθεια εν όψει ευρωεκλογών (Ιούνιος 2024) από χαμηλότερη αφετηρία.