- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βουλή: Προ ημερησίας συζήτηση για Θεσσαλία και Έβρο με αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Τι έδειξε το πόρισμα των Ολλανδών πραγματογνωμόνων για την κακοκαιρία Daniel
Μητσοτάκης: Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για Θεσσαλία -Έβρο - Τι έδειξε το πόρισμα των Ολλανδών πραγματογνωμόνων για την κακοκαιρία Daniel
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβίβασε αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής,Κώστα Τασούλα, για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης για την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη Βουλή την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου. Επιπλέον ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής, να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο των προβλέψεων του άρθρου 142Α του Κανονισμού του κοινοβουλίου «Aνακοινώσεις και δηλώσεις της Kυβέρνησης ενώπιον της Bουλής».
Τι αναφέρει η ολλανδική HVA International, εταιρία στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάυλος Μαρινάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, πέρασε στη χθεσινή παρουσίαση στους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) του πρώτου πορίσματος από την αποστολή πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, της HVA International, της ολλανδικής εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, που υποστηρίζει ως τεχνικός σύμβουλος την ελληνική κυβέρνηση στο σημαντικό και απαιτητικό έργο της αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου.
«Διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα», τόνισε και αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία.
«Έχουμε λάβει την επισήμανση από την ολλανδική εταιρία ότι πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα».
Από την πρώτη αναφορά της αποστολής πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:
- Υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων για να «χτιστούν καλύτερα» ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν επαρκέστερα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.
- Απαιτείται ισχυρότερη καθετοποιημένη και συνεκτική διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας με τρόπο που θα υπερβαίνει τα διοικητικά όρια των δήμων και θα λαμβάνει υπόψη τα γεωμορφολογικά και υδατικά όρια της περιφέρειας με ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων και διοίκησης.
- Απαιτείται, ένα νέο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία ξεκάθαρα θα καθορίζουν ρόλους, ευθύνες και πλάνα δράσεων που πρέπει να αναληφθούν, καθώς και υπό ποιες συνθήκες.
- Η κακοκαιρία Ντάνιελ δημιούργησε την περίσταση ώστε να αναθεωρήσουμε τα θεμελιώδη ζητήματα της παροχής νερού, καθώς η λειψυδρία στη Θεσσαλία είναι εξίσου προβληματική, αν όχι και περισσότερο, με τα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Υπάρχουν ξεκάθαρα η δυναμική και η ανάγκη για ριζική αλλαγή. Τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών (2014-2020) κρίθηκαν ότι δεν είναι επιχειρησιακά εφαρμόσιμα υπό την έννοια πως δεν θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και γι' αυτό χρήζουν αναθεώρησης.
Συμπερασματικά, οι υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως έναν συνδυασμό δημιουργίας ικανότητας συγκράτησης υδάτων, αυξημένες δυνατότητες άντλησης υδάτων και άρδευσης καλλιεργειών, και βελτιωμένα συστήματα αναχωμάτων, ταμιευτήρων και μικρότερων φραγμάτων.
Οι αντιπλημμυρικές υποδομές πρέπει να εναρμονίζονται με πολιτικές αποφάσεις πάνω στα επίπεδα ασφαλείας, τον χωρικό σχεδιασμό και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.
Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει εκτενής παρουσίαση των ευρημάτων στη Θεσσαλία από την εταιρία μαζί με κλιμάκιο υπουργών, στον νέο και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ.κ. Κουρέτα και Αγοραστό, τους βουλευτές των νομών Θεσσαλίας καθώς και τους οικείους Δημάρχους προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανάταξη της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.
Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης μαζί με την επιτελική του σύνοψη. Ενώ το τελικό master plan θα παραδοθεί στην κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.
Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των επιστημονικών φορέων, και της αυτοδιοίκησης σε αυτό το δύσκολο αλλά και φιλόδοξο εγχείρημα κρίνεται απολύτως αναγκαία και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της διαφάνειας και της διαβούλευσης μαζί τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής. Με τους κρατικούς και κοινοτικούς πόρους που έχουμε δεσμεύσει για την ανάταξη της Θεσσαλίας, με σχέδιο, τεχνοκρατική επάρκεια αλλά και όραμα για μια δυναμική, βιώσιμη και αισιόδοξη Θεσσαλία θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί θεραπεύοντας τις βαθιές πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel».