Πολιτικη & Οικονομια

Σδούκου: Ποιοι είναι οι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής για την επόμενη τετραετία

Λιγότερη εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας και μηδενισμός των εκπομπών CO2

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σδούκου: Οι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνουν λιγότερη εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας και μηδενισμός των εκπομπών CO2

Δέκα στόχους της ενεργειακής πολιτικής για την επόμενη τετραετία ανέπτυξε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Όπως είπε οι στόχοι είναι:

  • Ο μηδενισμός της παραγωγής από λιγνίτη μετά το 2028
  • Το 80% της παραγωγής ρεύματος να προέρχεται από ΑΠΕ το 2030
  • Η ανάπτυξη ανθεκτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και αντλησιοταμίευση
  • Η σύνδεση των μη διασυνδεμένων νησιών στο ηπειρωτικό σύστημα έως το 2030
  • Η ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων το ίδιο έτος
  • Η ασφάλεια εφοδιασμού και η λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που θα ωφελεί τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία
  • Ο περαιτέρω εξηλεκτρισμός στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με έμφαση στα κτίρια και τις μεταφορές
  • Η προώθηση συστημάτων αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ και η ψηφιοποίηση του δικτύου

Και τέλος, ένας νέος κύκλος διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που «θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε τις εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές αγορές και έτσι θα μπορέσουμε και να απορροφήσουμε το πλεόνασμα ενέργειας, αλλά και να εξισορροπήσουμε καλύτερα το εθνικό σύστημα».

Λιγότερη εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές και μηδενισμός των εκπομπών CO2

Αναφερόμενη στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό η υφυπουργός ανέφερε: «Στο νέο ΕΣΕΚ έχουμε αναθεωρήσει δραστικά τους στόχους για το 2030. Έτσι, προβλέπουμε έως το 2030 να διαθέτουμε εγκατεστημένη αιολική ισχύ 9,5 GW από τα οποία τα 2 GW θα είναι υπεράκτια, καθώς και 13,4 GW σε φωτοβολταικά. Αυτά τα 2 GW Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης».

Επίσης, σχεδιάζουμε να έχουμε 3,8 GW σε υδροηλεκτρικά, 5,3 GW, σε αποθήκευση, 3,1 GW σε μπαταρίες και 2,2 GW σε αντλησιοταμίευση, καθώς και 7,7 GW σε μονάδες φυσικού αερίου.

Προβλέπουμε, ακόμη, ότι το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα φθάσει στις 64,6 ΤWh στο τέλος της δεκαετίας, ενώ θα μειώσουμε ραγδαία την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές.

Βασική επιδίωξή μας είναι να έχουμε μηδενίσει τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2035, όπου θα έχουμε ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα από την απόσυρση των μονάδων λιγνίτη, και τέλος να εξηλεκτρίσουμε τις μεταφορές και τον κτιριακό τομέα».

Σε σχέση τέλος με τον ενεργειακό εφοδιασμό η κα. Σδούκου τόνισε πως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για αυτό το χειμώνα και κατέληξε: «Η Ελλάδα, χάρη στις υποδομές της, έχει καταφέρει να επανασχεδιάσει τον χάρτη της ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Αναγνωρίζεται από όλους τις διεθνείς εταίρους, ο ρόλος της στην προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει την ευαλωτότητα της στον ενεργειακό καταναγκασμό».

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ