Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης και Σολτς: Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση

Στενή συνεργασία σε μεταναστευτικό και οικονομία

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμπνοια Μητσοτάκη και Σολτς για Μεσανατολικό, μεταναστευτικό και οικονομία

Ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά το επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας διαπίστωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατ' ιδίαν συνάντησής τους στην καγκελαρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα απέναντι στην τρομοκρατική δράση της Χαμάς και απηύθυναν έκκληση να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Στις δηλώσεις τους στάθηκαν επίσης στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, είπε ότι το γεγονός ότι δεν συμφωνεί για τη Χαμάς με τον Τούρκο πρόεδρο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τον υποδεχθεί στην Αθήνα.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες έκαναν εκτενή αναφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυξημένους πόρους για τη διαχείριση του προβλήματος, αλλά και των υποδομών, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο φράχτης στον Έβρο, που πρέπει να έχει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Μητσοτάκης: Διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε

«Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην ευρωζώνη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα πως η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση χρέους παγκοσμίως και διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, πως είναι ακλόνητος ο προσανατολισμός της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις.

Για το Μεσανατολικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα, και οι πράξεις της καταδικάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά στη Χαμάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτή την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου».

Σολτς: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση

Την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος ανέδειξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ως βασικά θέματα των συνομιλιών που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Καγκελαρία, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά θεμάτων.

Ο κ. Σολτς τόνισε ακόμη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Χαμάς και να μην της δοθεί η δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει τις επιθέσεις της.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατική χώρα, η οποία είναι προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενεργεί αναλόγως.

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη.

«Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ (ενν. από τον Ταγίπ Ερντογάν) είναι παράλογες», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

«Η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία δια της βίας. Υπό την Χαμάς υποφέρουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες (…). Οι πράξεις της είναι ωμής βαρβαρότητας. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία το αντιμετωπίζουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Απαγορεύσαμε τη δράση της», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.