Πολιτικη & Οικονομια

Έρχεται νέο σύστημα αυτόματης προσαρμογής των τιμών για τις αντικειμενικές αξίες

Θα τεθεί σε εφαρμογή τους προσεχείς μήνες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το νέο σύστημα θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών

Στον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθιερώνοντας μια νέα διαδικασία αυτόματης προσαρμογής των «φορολογικών» τιμών στις διακυμάνσεις των πραγματικών (αγοραίων) τιμών.

Το νέο σύστημα, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τους προσεχείς μήνες, ακυρώνει το σημερινό καθεστώς, με βάση το οποίο οι αντικειμενικές τιμές καθορίζονται με υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συμβόλαια, μισθώματα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).

Με βάση αυτά τα στοιχεία, κάθε χρόνο ή και σε συντομότερο χρονικό διάστημα το σύστημα θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Πρακτικά, οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες, επηρεάζοντας αντίστοιχα τους δεκάδες φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Την τρέχουσα περίοδο, προτεραιότητα έχει δοθεί στην αξιολόγηση των αιτημάτων δεκάδων Δήμων της χώρας, οι οποίοι ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών, υποστηρίζοντας ότι κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα των αγοραίων τιμών.

Η επιτροπή που ασχολείται με το θέμα καλείται να εκδώσει ετυμηγορία για 145 ενστάσεις, πολλές από τις οποίες ωστόσο δεν διαθέτουν ισχυρή τεκμηρίωση.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, τη σκυτάλη θα πάρουν οι ιδιώτες εκτιμητές για τον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές που οι αυξήσεις κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή υπερβολικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δεν αναμένονται μεγάλες διορθώσεις παρά μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς σχεδόν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών οι τιμές στην αγορά πήραν την ανιούσα και η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών διευρύνεται με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα χιλιάδες ακίνητα που αλλάζουν σήμερα χέρια γίνονται σε τιμές ακόμη και διπλάσιες των αντικειμενικών.

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήματος.

Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία, με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι η επέκταση των αντικειμενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, διότι όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Η περιοχή που εντάχθηκε τελευταία στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, με τις τιμές να κυμαίνονται από 3.250 έως και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.