Πολιτικη & Οικονομια

Πολάκης κατά Τσακαλώτου: «Τώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια και δεν θα βοηθήσει ο ινδουισμός»

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΥΡΙΖΑ: «Πυρά» κατά Τσακαλώτου από τον Παύλο Πολάκη
ΣΥΡΙΖΑ: «Πυρά» κατά Τσακαλώτου από τον Παύλο Πολάκη © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου

ΣΥΡΙΖΑ: «Πυρά» κατά Τσακαλώτου από τον Παύλο Πολάκη - Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε «επίθεση» προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των 45 στελεχών συνεχίζει να είναι «εκρηκτική».

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινάει την ανάρτησή του αναφέροντας «Όταν κάποιοι το λέγανε από χρόνια, αλλά και στις προεκλογικές ομιλίες πως το "μαξιλάρι" θα μπορούσε και έπρεπε να είναι πολύ μικρότερο, ήμασταν εκτός γραμμής».

Συνεχίζει λέγοντας «Όταν κάποιοι έβγαζαν στη φόρα τον Στουρνάρα και τη σύζυγο του για τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ ή για τις διαγραφές δανείων στους εφοπλιστές που δεν παρενέβαινε όπως όφειλε η Τράπεζα της Ελλάδας, ο Τσακαλώτος τον ξαναπρότεινε για διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας», προσθέτει και καταλήγει: «Τώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια (και δεν θα βοηθήσει ο ινδουισμός)».

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη

Η επιστολή αποχώρησης με αναφορά στη Μπαγκαβάτ Γκίτα του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Λιτή και με αναφορές σε ιερό κείμενο του ινδουισμού ήταν η επιστολη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής για την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η επιστολή δεν εστάλη τυπικά, καθώς δεν θεωρείται αναγκαίο μετά τη διαγραφή τόσο του ίδιου του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και της Πέτης Πέρκα από την ΚΟ

Ακολουθεί η επιστολή που θα κατέθετε ο κ. Τσακαλώτος:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με εκτίμηση,

Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Τι είναι όμως η Μπαγκαβάτ Γκίτα;

Μπαγκαβάτ Γκίτα (ή Μπαγκαβαντγκίτα) σημαίνει «Το Θείο Τραγούδι» και είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του Ινδουισμού.

Είναι μέρος του μεγάλου ινδικού έπους Μαχαμπαράτα, το οποίο φέρεται να γράφτηκε γύρω στον 5ο αιώνα Π.Χ. στα σανσκριτικά από τον Βυάσα, τον λεγόμενο και «Όμηρο της Ινδίας».

Είναι γραμμένη με ποιητικό μέτρο, αποτελούμενη από 700 στίχους που συγκροτούν 18 κεφάλαια ή λόγους.

Η Μπαγκαβαντγκίτα περιέχει τον διάλογο του επικού πρίγκιπα και ήρωα Αρτζούνα (= Κατακτητής) με τον φίλο και αμαξηλάτη του Κρίσνα, ο οποίος τυγχάνει να είναι μια από τις ενσαρκώσεις του Θεού (Βίσνου), λίγο πριν αρχίσει η μοιραία μάχη του Κουρουξέτρα (Kurukshetra) όπου οι Πάνταβα πρόκειται ν΄ αντιμετωπίσουν σε μια ύστατη αποφασιστική σύγκρουση τους Καουράβα.

Μαζί με τη Ραμαγιάνα, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θρησκευτικά κείμενα του ινδουισμού και έχει εμπνεύσει πολλούς θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες δια μέσω των αιώνων.

Ο Γκάντι και ο Όπενχάιμερ

Ένας από αυτούς ήταν και ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος την μελετούσε καθημερινά και αντλούσε έμπνευση ως προς τις έννοιες της εγκράτειας, της δικαιοσύνης, αλλά και του καθήκοντος.

Από τη Μπαγκαβάτ Γκίτα προέρχεται η διάσημη φράση «Τώρα έγινα ο Θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων» («I am become Death, the destroyer of worlds») που είπε ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ μετά την πρώτη δοκιμή της ατομικής βόμβας στο Νέο Μεξικό το 1949.

«Ξέραμε ότι ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος. Μερικοί γέλασαν, μερικοί έκλαψαν. Οι περισσότεροι ήταν σιωπηλοί. Θυμήθηκα τη φράση από τη γραφή των ινδουιστών, τη Μπαγκαβάτι Γκίτα. Ο Βίσνου προσπαθεί να πείσει τον Πρίγκιπα ότι πρέπει να κάνει το καθήκον του και για να τον εντυπωσιάσει παίρνει τη μορφή του με τα εκατοντάδες χέρια και του λέει "Τώρα έγινα ο Θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων". Νομίζω όλοι το σκεφτήκαμε αυτό, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο», είχε πει ο Οπενχάιμερ το 1969.

Σύντομη υπόθεση

Ο Κρίσνα, αν και θεός, ενεργεί ως βοηθός του Αρτζούνα και οδηγεί το άρμα του.

Ο Αρτζούνα, ηγέτης των Πάνταβα, διαβλέποντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν να θανατωθούν κατά τη μάχη οι φίλοι, συγγενείς και δάσκαλοί του διστάζει να πολεμήσει και σκέφτεται να καταθέσει τα όπλα για να μην τους βλάψει.

Ο Κρίσνα του εξηγεί ότι πρέπει να είναι πιστός στο καθήκον του ως ευγενής-πολεμιστής (κσατρίγια) και τον συμβουλεύει να πολεμήσει κατά των Καουράβα χωρίς να παρασύρεται από συναισθηματισμούς.

Επ΄ αυτού, ο Κρίσνα υπενθυμίζει στον Αρτζούνα όλες τις φρικαλεότητες που είχαν διαπράξει οι Καουράβα σε βάρος των Πάνταβα, θεωρώντας ότι η μάχη αυτή θα δώσει τέλος στην αδικία που έχει διαπραχθεί. Συνεπώς ο αγώνας εκ μέρους του Αρτζούνα είναι δίκαιος.

Κατόπιν όλων αυτών ο Αρτζούνα διατάζει γενική εφόρμηση όπου τελικά οι Πάνταβα νικούν τον κατά πολύ μεγαλύτερο στρατό των Καουράβα, επιφέροντας τη θεία δικαιοσύνη (ντάρμα).

Κατά τη διάρκεια της προτροπής, ο Κρίσνα αναλύει στον Αρτζούνα τις βασικές αλήθειες της ζωής και τον δρόμο προς την ελευθερία (μόκσα) μέσω της γιόγκα. Ο Κρίσνα αποκαλύπτει την Παγκόσμια Μορφή του στον Αρτζούνα και τον καλεί να ενωθεί με τη θεία φύση του μέσω της πλήρους αφοσίωσης (μπάκτι).

«Όποιος, ελεύθερος από κάθε προσκόλληση,
δεν κυριεύεται από τη χαρά τις στιγμές της ευτυχίας
και δεν βυθίζεται στη θλίψη τις στιγμές του πόνου,
αυτός βρίσκεται στο επίπεδο της τέλειας γνώσης.
Όποιος αποσύρει τις αισθήσεις του από τα αντικείμενα της απόλαυσής τους,
όπως η χελώνα μαζεύει τα πόδια και το κεφάλι μέσα στο καβούκι της,
αυτός κατέχει την πραγματική γνώση».
Μπαγκαβάτ Γκίτα, στίχοι 57, 58

Σημειώνεται ότι αν κει μέρος του έπους του Μαχαμπαράτα, η Μπαγκαβάτ Γκίτα πολύ συχνά αποδίδεται ως ανεξάρτητο έργο και μεταφέρει τη διδασκαλία των Ουπανισάντ (Ουπανισάδες) που αποτελούν το τελευταίο τμήμα των Βέντα (Βεδών).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.