Πολιτικη & Οικονομια

Νέος γύρος συναντήσεων σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ

Στην Άγκυρα οι διαπραγματεύσεις, με την Αθήνα να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αθήνα και Άγκυρα ξαναπιάνουν το νήμα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εν μέσω της σκληρής στάσης που έχει κρατήσει η Τουρκία για το Μεσανατολικό

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στην Άγκυρα, αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος. Στις αντιπροσωπείες συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.

Υπενθυμίζεται ότι η επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τον περασμένο Ιούλιο και αποτελεί κομβικό άξονα της επιχειρούμενης επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των διμερών επαφών Αθήνας και Άγκυρας, παράλληλα με τη θετική ατζέντα που συνεχίζεται να είναι στο επίκεντρο των διπλωματικών συζητήσεων των δύο πλευρών, με καταληκτική –σε πρώτη φάση– ημερομηνία την 7η Δεκεμβρίου, όταν θα γίνει η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη.

Θα επηρεάσει η στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό τα ελληνοτουρκικά;

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, από την ελληνική πλευρά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς ανησυχίες για τυχόν επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λόγω της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Στην Αθήνα άλλωστεμ εκτός από τη βούληση, υπάρχει και η πεποίθηση ότι η νέα σύρραξη στο Ισραήλ και η ρευστότητα που αυτή προκαλεί στην ευρύτερη «γειτονιά» μας, δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εκτιμάται δηλαδή, από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, ότι και η τουρκική πλευρά έχει λόγους να κινείται μεν σε ένα τεντωμένο σχοινί σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τη Δύση, αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιλέξει στη δεδομένη φάση να αναζωπυρώσει ένα ακόμη μέτωπο, το «ελληνοτουρκικό».

Πάντως, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί και διατηρεί ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας στην περιοχή, όταν μάλιστα ο ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει απομακρυνθεί ίσως περισσότερο από ποτέ από τη Δύση.

Από την άλλη, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξανδρα Παπαδοπούλου, σε πρόσφατη τοποθέτησή της, απέρριψε αυτές τις «φωνές ανησυχίας» εκτιμώντας ότι οι συνθήκες αυτές θα επηρεάσουν θετικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

«Είμαι της αντίθετης άποψης, ότι θα τον επηρεάσει θετικά. Διότι και η Τουρκία και η Ελλάδα ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τους διαφορετικούς στόχους, τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες που μπορεί να έχουν, έχουν ένα κοινό συμφέρον: Δεν μπορούν να ζουν σε μια περιοχή η οποία εκρήγνυται», είχε πει.