Πολιτικη & Οικονομια

Η διάσπαση του «δημοψηφίσματος διαγραφών» και οι νέες περιπέτειες του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς βρίσκει η επόμενη ημέρα τους πόλους εντός κι εκτός κόμματος

Ηλένα Κρητικού
Ηλένα Κρητικού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς βρίσκει η επόμενη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής τους εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ © Dimitris Peristeris / SOOC
Πώς βρίσκει η επόμενη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής τους εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ © Dimitris Peristeris / SOOC

Το «δημοψήφισμα διαγραφών» στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην προχώρησε, αλλά πέτυχε τους «στόχους» του. Ποια είναι η επόμενη ημέρα για αυτούς που φεύγουν και αυτούς που μένουν

Το χρονικό της προαναγγελθείσας διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ εκτυλίχθηκε με απόλυτη ακρίβεια το Σαββατοκύριακο (11 & 12/11), μέσα και έξω από το κεντρικό ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Η διαφορά με άλλες ρήξεις που έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η κάθετη διαφωνία εκείνων που διαχώρισαν τη θέση τους και αποχώρησαν εδράζεται μεν σε ιδεολογικά στοιχεία, αλλά πολύ περισσότερο άπτεται των δημοκρατικών και καταστατικών διαδικασιών στο κόμμα, δηλαδή υπαρξιακών ζητημάτων.

Ιστορικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου
Ιστορικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου ©Dimitris Peristeris / SOOC

Το «δημοψήφισμα διαγραφών» που δεν προχώρησε αλλά... «πέτυχε»

Υπό αυτήν την έννοια, ακόμη και αν ο Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποίησε ως επιταχυντή των εξελίξεων την πρόταση για «δημοψήφισμα διαγραφών», έπεσε «διάνα». Πυροτέχνημα ή μη το «δημοψήφισμα διαγραφών» -μια διαδικασία αδιανόητη για πολιτικό οργανισμό και δη αριστερό-, με ταυτόχρονη αμφισβήτηση των οργάνων και του καταστατικού -δηλαδή του «συντάγματος» ενός κόμματος- δεν είναι κάτι που «μεταβολίζεται» εύκολα, τουλάχιστον όχι από στελέχη όπως αυτά της Ομπρέλας.

Ωστόσο η Ομπρέλα είχε ούτως ή άλλως προϊδεάσει για την έξοδο από το κόμμα που μοιάζει όλο και λιγότερο αριστερό και που δεν ανέχεται την αντίθετη άποψη (aka αμφισβήτηση), θα ήταν ο Στέφανος Τζουμάκας το «αντικείμενο» του δημοψηφίσματος; Ή μήπως στόχευε αλλού ο πρόεδρος;

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι τα περί «δημοψηφίσματος διαγραφών» ήταν μόνο η αφορμή για την «έκρηξη» που σημειώθηκε το τελευταίο τριήμερο· ισχυρή ωστόσο. Για την ακρίβεια τόσο ισχυρή αφορμή που θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα (επιπρόσθετης) αιτίας. Ο τραμπισμός, για τον οποίο καταγγέλλουν τον Στέφανο Κασσελάκη οι αντίπαλοί του, είναι για ορισμένους, άλλωστε, αιτία καθ’ αυτή για την αποκήρυξη ενός κόμματος που οδεύει προς τέτοιου είδους μετάλλαξη.

Το «εγώ και ο λαός μου, αδιαμεσολάβητα» αποτελεί καμπανάκι προς όλους, είναι ένα από τα μηνύματα που εξέπεμψαν φεύγοντας τα στελέχη της Ομπρέλας. Και το βαθύτερο νόημα του «διαγγέλματος» Κασσελάκη για το δημοψήφισμα διαγραφών δεν είναι άλλο παρά της ριζικής εκκαθάρισης του κόμματος από «βαρίδια», «υβριστές», «πέμπτη φάλαγγα»... Γιατί αυτή είναι η «συμφωνία» με τους ψηφοφόρους του· «να τα αλλάξει όλα».

Υπό το φως αυτής της ανάλυσης των γεγονότων, το «δημοψήφισμα διαγραφών» πέτυχε πολλούς στόχους: Να ισχυροποιήσει την εικόνα αποφασιστικού ηγέτη που χτίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, να ενισχύσει το σκεπτικό εκείνων που αποφάσισαν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και να «ταράξει» εκείνους που παρέμειναν.

O Στέφανος Κασσελάκης κλείνει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής
O Στέφανος Κασσελάκης κλείνει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν

Το «τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα» είναι το ερώτημα της επομένης της διάσπασης. Η απάντηση που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στο κλείσιμο της επεισοδιακής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής είναι: «Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα. Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας. Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα πως όποιος δεν αντιλαμβάνεται τη λέξη «ενότητα» με την έννοια που της δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ως «σύμπνοια» για παράδειγμα- μάλλον θα θέτει εαυτόν εκτός κόμματος· με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Οι 6 «πυροσβέστες»

Η Όλγα Γεροβασίλη
Η Όλγα Γεροβασίλη © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν το επόμενο διάστημα τα έξι κορυφαία στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης), που επέλεξαν έναν «πυροσβεστικό» ρόλο αυτό το τριήμερο, καλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει πίσω το δημοψήφισμα διαγραφών και να ζητήσει από την ηγετική ομάδα πιο ψύχραιμες παρεμβάσεις.

Η Ομπρέλα και οι έδρες Τσακαλώτου, Πέρκα

Σε ό,τι αφορά τους αποχωρήσαντες και ειδικότερα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα που είναι βουλευτές, υπάρχει το προεδρικό αίτημα να παραδώσουν τις έδρες τους, κάτι μάλλον απίθανο, καθώς οι 46 της Ομπρέλας προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι πληροφορίες τούς ήθελαν να σχεδιάζουν τη δημιουργία μιας Κίνησης, η οποία εν όψει ευρωεκλογών θα μετεξελιχθεί σε κόμμα. Αναλυτές είδαν ως έμμεση επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας το υστερόγραφο στο κείμενο της Ομπρέλας: «Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ©Dimitris Peristeris / SOOC

Το βέβαιο είναι ότι η Ομπρέλα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Έφη Αχτσιόγλου και τους 6+6, καθώς και με το Δίκτυο του Διονύση Τεμπονέρα, που (προς ώρας) παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με την Ομπρέλα εκτός κόμματος και έπειτα από τις τελευταίες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, οι δύο έτεροι πόλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ανέβασαν την ένταση της κριτικής τους.

Για alt right μιλά η ομάδα Αχτσιόγλου

Στο κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτηρίζεται ακροδεξιός. «Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα», υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι Έφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.

Σε επικοινωνία βρίσκονται οι ομάδες Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα
Σε επικοινωνία βρίσκονται οι ομάδες Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα ©Dimitris Peristeris / SOOC

Δεν δίνει λευκή επιταγή το Δίκτυο Τεμπονέρα

Στο κείμενο του Δικτύου Τεμπονέρα ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν μονοπρόσωπα όργανα και απολίτικες συσπειρώσεις. Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση. Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα. Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος. Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες μας».

Με το ένα πόδι εκτός ο Δραγασάκης

Με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται, εξ άλλου, ο Γιάννης Δραγασάκης. Στην ανάρτησή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς».

Επόμενο «ραντεβού» στο Συνέδριο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας από τους επικριτές Κασσελάκη που παραμένουν στο κόμμα μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας -και σίγουρα σε ό,τι αφορά την Ομάδα Αχτσιόγλου και το Δίκτυο Τεμπονέρα- δεν δείχνει πρόθυμος να τα «παρατήσει» πριν από την αναμέτρηση στο Συνέδριο. Αλλά έως τότε υπάρχει «άπλετος» πολιτικός χρόνος για «γεγονότα», δεδομένου δε ότι ο χρόνος σύγκλησης του Συνεδρίου παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.