Πολιτικη & Οικονομια

Ένταση στην ομιλία Κασσελάκη - «Λύση τώρα για τους διαφωνούντες ή κάνω δημοψήφισμα»

Με συνεχείς διακοπές και αντιδράσεις η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Τα εσωκομματικά απασχολούν για τελευταία φορά τον ΣΥΡΙΖΑ όσο είμαι πρόεδρος

Με καθυστέρηση 2 ωρών ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον απόηχο του δημοψηφίσματος που ζήτησε για τη διαγραφή των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.

Προηγήθηκε η δημοσίευση κειμένου της ομάδας Αχτσιόγλου - με το οποίο φαίνεται πως συντάσσονται τόσο η «Ομπρέλα» όσο και η τάση Τεμπονέρα - το οποίο ασκεί έντονη κριτική στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαιτείται άμεση ψηφοφορία για την πρόταση του δημοψηφίσματος.

Συνεχείς διακοπές και εντάσεις - «Πώς θα δώσουμε προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις Κατρούγκαλου;»

Η ομιλία ξεκίνησε επεισοδιακά με αρκετές διακοπές λόγω αποδοκιμασιών, καθώς ήταν πολύς ο κόσμος στην αίθουσα και αρχικά υπήρχε πρόβλημα με το μικρόφωνο και την έλλειψη φωτισμό.

Ωστόσο, οι διακοπές συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κασσελάκη, είτε με αποδοκιμασίες είτε με χειροκροτημάτα.

Με αναφορά στα αίτια της εκλογικής ήττας ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Αρχικά, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας πως οφείλεται στο ότι «εμείς χάσαμε 600.000 ψήφους γιατί δεν μπορέσαμε να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση ότι θα βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών. Πώς να τη δώσουμε μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Θα μου πείτε ότι η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς. Αυτή όμως είναι η εύκολη απάντηση, άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας».

Στο σημείο αυτό υπήρξε αποδοκιμασία από ομάδα στελεχών και παρενέβη ο προεδρεύων για να υπάρξει ησυχία. Ο κ. Κασσελάκης στις παρατηρήσεις από τον κόσμο απάντησε: «Είναι καλύτερη η σύνθεση βάσει πολιτικών προτάσεων».

Ομιλία στην έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ομιλία στην έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ομιλία στην έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Posted by Στέφανος Κασσελάκης - Stefanos Kasselakis on Saturday, November 11, 2023

«Θα πρέπει να σέβεστε τους ομογενείς εκτός αν θέλετε να χάνετε. Τα θέματα που συζητάμε δεν είναι καινούργια και έχουν κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έπρεπε να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας. «Έχουμε πανάκριβη ενέργεια, κόκκινα δάνεια και θα έπρεπε να βάζουμε μεγάλους εθνικούς στόχους. Δεν θα πρέπει να είμαστε ξανά ευάλωτοι στους εκβιασμούς μίας μελλοντικής τρόικας. Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030, με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να πάμε στο επόμενο ορόσημο, το οικονομικό μοντέλο για εμάς δεν είναι ξεχωριστό από το κοινωνικό μοντέλο».

Στο σημείο αυτό και ενώ ακούγονταν σχόλια, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση επικαλούμενος την ευγένεια της Αριστεράς.

Κάνοντας αρκετές αναφορές στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να παραδεχθεί τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία -όπως είπε- «υπάρχει εδώ και χρόνια».

«Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ με απασχολούν για τελευταία φορά, τέλος»

Στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε μια δριμεία επίθεση προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, κρατώντας σκληρή στάση απέναντι στους επικριτές και επιμένοντας στη θέση του για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα.

Χαρακτηριστικά είπε: «Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Η τελευταία φορά! Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι "επιθεώρηση" και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι "η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ" και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο και παραμένει στο κόμμα. Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν αυτό το επιτρέπετε. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες. Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς, εμάς, που λένε UFO και followers τους ψηφοφόρους μας, παραμένουν εβδομάδες μετά τις ύβρεις τους στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη αν και είχαν πολλές ευκαιρίες. Και επαναλαμβάνω: Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε;».

Διερωτήθηκε μάλιστα: «Ποια η λύση όταν τα όργανα διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις; Συζητήσεις επί συζητήσεων, γραφειοκρατία, εισηγήσεις που δεν έρχονται, λόγια που περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνουν πράξη… Είμαι 35 χρονών. Θεωρητικά έχω όλο τον χρόνο να περιμένω. Δεν είναι όμως προσωπικό το θέμα. Σας ζητώ να αναρωτηθείτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να περιμένει;».

Κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση για... πολιτική του πουμαρό

Ο Στ. Κασσελάκης επεσήμανε ότι δεν «αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία μέρα, άλλη μία εβδομάδα, άλλον ένα μήνα τη live δυσφήμισή του από τα στελέχη εκείνα που θέλουν ένα πράγμα: να τον τελειώσουν πριν φύγουν» και τους κατηγόρησε ότι σχεδιάζουν «ενδεχομένως την ίδια στιγμή νέες κινήσεις ή νέα κόμματα που θα κατέβουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία. Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν».

«Κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους και προαναγγέλλουν κόμμα. Νομίζουν ότι θα πάρουν 3% αλλά τα αριστερόμετρά τους θα καταγράψουν μηδέν. Οσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αοριστίες και σάλτσες. Η πολιτική του πουμαρό. Η δική μας αριστερή πολιτική θα επαναφέρει το κράτος δικαίου, θα λύσει το στεγαστικό Θα φέρει δικαιώματα για όλους, όλες και όλα», είπε ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε επίσης «κανείς από εσάς δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει Πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ», ενώ υποστήριξε ότι «τέλος η κομματίλα, τέλος η καμαρίλα».

Διαγραφές τώρα ή δημοψήφισμα - «Ιδού η Ρόδος»

Απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή, τόνισε: «Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν - κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση ΑΜΕΣΑ και ΚΑΘΑΡΑ!
Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο. Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα!».

Στο πλαίσιο αυτό, π κ. Κασσελάκης έθεσε τελεσίγραφο και κάλεσε την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να προσυπογράψει την αποπομπή των διαφωνούντων, αλλιώς θα περάσει σε δημοψήφισμα«Αυτή είναι η βάση του προβλήματος. Κι εγώ θέλω λύση. Έχω μάθει στη ζωή μου να ψάχνω τη λύση. Και να τη βρίσκω. Θέλω λύση τώρα. Ποια η λύση όταν τα όργανα διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις;», είχε πει νωρίτερα, για να προσθέσει: 

«Σας καλώ να δώσουμε απάντηση, όχι ευχή. Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα».

«Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα! Σας καλώ να δώσουμε απάντηση, όχι ευχή», τόνισε.

«Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις. Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Δεν υπάρχει δικός μου στενός κύκλος»

Στη συνέχεια, ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αρχή της ενότητας.

Μάλιστα, έδωσε έμμεσο μήνυμα περί τέλους των τάσεων, ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει στενό κύκλο ο ίδιος - γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Λένε στα κανάλια για προεδρικούς, νεοπροεδρικούς, 6+6 και άλλους. Σας το λέω ξεκάθαρα, μια και καλή. Δεν υπάρχει δικός μου στενός κύκλος. Δεν φτιάχνεις στενό κύκλο μέσα σε ενάμιση μήνα. Και κυρίως: Δε φτιάχνεις στενό κύκλο όταν δε θέλεις να έχεις στενό κύκλο. Για όλους εσάς που μου λέτε "σε στηρίξαμε"»: Ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα», σημείωσε εν μέσω αντιδράσεων.

Αναφορά στα τρολ του διαδικτύου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε διάλογο με τους παριστάμενους για τα τρολ του διαδικτύου, λέγοντας σκωπτικά «πάλι στο μυαλό μου είστε; Με τόσο μυαλό στο μυαλό μου θα έπρεπε να είστε 50% στις εκλογές».

«Νομίζετε ότι ο λαός είναι ηλίθιος; Τους καταδικάζω και δεν έχω καμία ανάγκη από αυτούς τους μηχανισμούς», είπε με απότομο ύφος.

Σηκώθηκε και έφυγε ο Βίτσας - «Αίσχος» φώναζε ο Φίλης

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης είπε τα περί 5ης φάλαγγας της ΝΔ, ακούστηκε και ένα «αίσχος» από τη μεριά του Νίκου Φίλη.

Ο Δημήτρης Βίτσας μάλιστα αποχώρησε από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα ακούγονταν. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Δημήτρης Βίτσας βγαίνοντας είπε «φεύγω, δεν μπορώ να ακούω τον Κασσελάκη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.