Πολιτικη & Οικονομια

Σε δίνη διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ - Το δημοψήφισμα Κασσελάκη και η μομφή της Ομπρέλας

Θέσεις μάχης σε μια ιστορικής σημασίας Κεντρική Επιτροπή

Ηλένα Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δίνη διάσπασης με επιταχυντή των εξελίξεων το «διάγγελμα» του Στέφανου Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος για διαγραφές. Πρόταση μομφής εξετάζει η Ομπρέλα

Μπορεί η Αριστερά να είναι συνηθισμένη στις διασπάσεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ζήσει ήδη δύο μεγάλες ρήξεις τα τελευταία 13 χρόνια, ωστόσο αυτό που σήμερα συμβαίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι από κάθε άποψη πρωτοφανές.

Προηγούμενο μεταφοράς της ευθύνης διαγραφών κορυφαίων στελεχών του κόμματος στη βάση -και μάλιστα με τη χρήση του όρου «δημοψήφισμα»- δεν υπάρχει· όπως, από την άλλη, είναι σχεδόν αδιανόητο να αμφισβητείται ένας πρόεδρος 50 ημερών με ισχυρό έρεισμα -και μάλιστα με τη χρήση «πρότασης μομφής» που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, το ανώτατο όργανο του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε δημοψήφισμα διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ ©Dimitris Kapantais / SOOC

Το δημοψήφισμα διαγραφών και οι αντιδράσεις

Πλέον, αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιγράφεται με λέξεις όπως κρίση, ή ρήξη, ή ακόμη και διάσπαση. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με επιταχυντή των εξελίξεων το «διάγγελμα» του Στέφανου Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος για διαγραφές, που χτύπησε «νεύρο» σε παλαιο- και νεο- προεδρικούς· κατά πληροφορίες ακόμη και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Η απότομη «στροφή» του προέδρου δημιούργησε φυγόκεντρο δύναμη που εκφράστηκε με το αίτημα στελεχών (Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούση, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδη) να πάρει πίσω τα περί δημοψηφίσματος -μια λέξη που ούτως ή άλλως δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς από την εποχή της «Πρώτης Φοράς Αριστερά», πολύ δε μάλλον να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη λέξη «διαγραφές», που επίσης προκαλεί αλλεργία στην Αριστερά.

Κάποια από τα στελέχη αυτά φέρονται να είχαν επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα, που φέρεται να εξέφρασε ανησυχία για τις (τελευταίες) εξελίξεις. Άλλοι πάλι, που βρίσκονται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ο πρόεδρος δεν δείχνει να έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τα όργανα του κόμματος και κινείται στηριζόμενος περισσότερο στο δίπολο «εγώ» και ο «λαός μου» -αυτό που αντίπαλοι έχουν χαρακτηρίσει ως δείγμα Τραμπισμού. Υπό αυτήν την έννοια, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ «ίσως άρχισαν να αισθάνονται αναλώσιμοι», σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Η πρόταση του προέδρου αιφνιδίασε, άλλωστε, καθώς ήρθε την ώρα που οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από συμβιβαστικές επιλογές: το εάν θα συζητηθεί το ζήτημα των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, ή όχι -που αν και πολιτικά κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο, εντούτοις τυπικά εισήγηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει υπάρξει, ακόμη-, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να ζητηθούν ανασκευαστικές δηλώσεις των «4» και η υπόθεση να «λήξει» με μια ανακοίνωση πολιτικής αποδοκιμασίας των Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα, Τζουμάκα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κινείται προς την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ ©Dimitris Kapantais / SOOC

Πρόταση μομφής εξετάζει η Ομπρέλα

Η Ομπρέλα σήκωσε το «γάντι» σε αυτές τις διαρροές, ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται πολιτικές αποδοκιμασίες, πολύ περισσότερο να κάνει ανασκευαστικές δηλώσεις, και απάντησε με προαναγγελία εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα σκληρό κείμενο κατά του προέδρου που συνυπέγραψαν 1.300 στελέχη. Οι αποχωρήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει, άλλωστε, με τους Κούλογλου και Σταθάκη. Πλέον, το κόμμα έχουν εγκαταλείψει και οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης.

Θέμα χρόνου είναι ανάλογη κίνηση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα θεωρηθεί σφραγίδα στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεγονότα αναμένεται να εκτυλιχθούν εντός του Σαββατοκύριακου, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να λαμβάνει ιστορικά χαρακτηριστικά για το κόμμα.

Στις 12:00 του Σαββάτου είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει «ύβρεις προς όλους μας» αυτά που του καταλογίζονται από εκείνους που τον αμφισβητούν και όπως ανακοίνωσε θα ζητήσει «από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας.»

Η «ρελάνς» της Ομπρέλας ήταν η διαρροή πως θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή πρόταση μομφής εις βάρος του προέδρου.

Προκειμένου να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση θα χρειαστεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, που αριθμεί 302 μέλη. Εξού και οι ολονύχτιες συνεδριάσεις και επικοινωνίες προκειμένου να υπολογιστεί εάν βγαίνουν τα «κουκιά». Κάτι που θα φανεί μέσα στις επόμενες ώρες.