Ο δημοφιλής σ. Κουτσούμπας και ο νέος «προλεταριακός» διεθνισμός
Ο ΓΓ του ΚΚΕ αποφεύγει συνειδητά να απαντήσει σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα


Δημήτρης Κουτσούμπας: Η δημοφιλία του ανάμεσα σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς και οι ιδεοληψίες του
Τα ευρήματα της τελευταίας (26/10) δημοσκόπησης της Metron Analysis από τις απαντήσεις για τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών είναι πολύ διαφωτιστικά για τα κριτήρια διαμόρφωσης της «κοινής» γνώμης. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σ. Κουτσούμπας με 47% θετικές γνώμες. Η αλήθεια είναι ότι ο Γραμματέας του Κόμματος έκανε κυριολεκτικά επικοινωνιακά άλματα για την κατάκτηση της πρωτιάς. Η τηλεοπτική σκηνή που ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάνει την έκπληξη γενεθλίων φέρνοντας, σαν άλλος Αντετοκούμπο, την τούρτα στον εορτάζοντα είναι χαρακτηριστική της προσπάθειάς του να δείξει ένα καινούργιο πρόσωπο του ΚΚΕ.
Η κίνηση αυτή που δεν ήταν η μόνη και προφανώς καθόλου άσχετη με τις γενικότερες ανοδικές επιδόσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι απολύτως θεμιτή και καλοδεχούμενη όπως αποδείχτηκε από ένα κόμμα που δεν έχει συνηθίσει την ελληνική κοινωνία σε ανάλογα τρικ. Ωστόσο, πίσω από τις κινήσεις εντυπωσιασμού και τις επικοινωνιακές ατάκες του ηγέτη του ΚΚΕ από το βήμα της Βουλής κρύβεται ακριβώς το ίδιο πρόσωπο ενός κόμματος που παραμένει δέσμιο των ιδεοληψιών που το εμποδίζουν, τριάντα χρόνια μετά, να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για την κατάρρευση του καθεστωτικού συστήματος που υπηρέτησε πιστά.
Η μεγάλη κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα με αφορμή τη νέα πολεμική σύρραξη στην Παλαιστίνη αποτέλεσε μια ακόμα αφορμή για να επιβεβαιωθεί η προσήλωση του ΚΚΕ στις «αναλλοίωτες αρχές» του. Σε άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» (22/10) ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρεται στις αποκλειστικές ευθύνες των «καπιταλιστικών» χωρών, εκφράζει τον θαυμασμό του για την αποδιοργάνωση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» από τη Χαμάς που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες Ισραηλινούς, αποκαλεί «μαχητές της ελευθερίας» τους τρομοκράτες και απαιτεί την απελευθέρωση των φυλακισμένων στο Ισραήλ Παλαιστινίων, αγνοώντας τους ομήρους που κρατάει η Χαμάς.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ αποφεύγει συνειδητά να απαντήσει σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα όπως: Καταδικάζει την εγκληματική εισβολή της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ ή την θεωρεί πράξη αντίστασης; Έχει ή όχι το Ισραήλ το δικαίωμα της αυτοάμυνας; Θεωρεί ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι και από τις δύο πλευρές ή μόνον οι Παλαιστίνιοι; Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι ή μόνον οι Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι; Και, τελικά, πρέπει να αναγνωρίσουν οι Παλαιστινιακές οργανώσεις το δικαίωμα να υπάρχει και το κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη ή θα πρέπει να εγκαταλείψουν οι Ισραηλινοί τα εδάφη τους; Καλό θα ήταν να απαντήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στα ερωτήματα αυτά πριν από την επόμενη μέτρηση της δημοφιλίας του ώστε να παρθούν υπ’ όψιν από τους ερωτώμενους πολίτες.
Η στάση αυτή του Δημήτρη Κουτσούμπα δεν είναι πρωτόγνωρη. Την ίδια ακριβώς θέση του Πόντιου Πιλάτου τήρησε και για την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Την καταδίκασε στα λόγια, λέγοντας ταυτόχρονα ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να τα λύνουν οι ίδιοι οι λαοί. Λες και υπήρχε περίπτωση να αντισταθεί μια χώρα που πριν μερικά χρόνια δεν είχε καθόλου στρατό, στην στρατιωτική υπερδύναμη ενός καθεστώτος που παρέμεινε διαχρονικά ολοκληρωτικό. Στην ουσία ο ηγέτης του ΚΚΕ δεν ενοχλήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία όπως ακριβώς το κόμμα του δεν είχε ενοχληθεί στο παρελθόν από τις εισβολές των σοβιετικών στρατευμάτων στην Ουγγαρία ή στην Τσεχοσλοβακία. Η αναγέννηση του σοβιετικού οράματος, το οποίο επιχειρεί ο Πούτιν στην Ουκρανία, αρχίζοντας από την προσάρτηση της Κριμαίας, δεν τον αφήνει ασυγκίνητο.
«Οι τελευταίες εικόνες θολώνουν τις προηγούμενες» έγραψε πρόσφατα ένας σοβαρός δημοσιογράφος. Έχει δίκιο και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διαγραφούν οι προηγούμενες εικόνες από τη μνήμη μας καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να καταχωνιαστούν βαθιά στα αρχεία της ιστορίας και να στερηθούν οι άνθρωποι από τις εμπειρίες και τα διδάγματά τους. Οι μεγάλες δημοκρατικές και πολιτιστικές κατακτήσεις απειλούνται σήμερα από τη συγκρότηση μιας παγκόσμιας συμμαχίας ολοκληρωτικών, σκοταδιστικών και θεοκρατικών καθεστώτων και δυνάμεων που κάνουν ολοένα και πιο συχνά αισθητή την παρουσία τους. Η αντιμετώπιση της υπαρκτής αυτής απειλής δεν μπορεί να βασιστεί παρά στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αλλιώς η ανθρωπότητα θα οδηγηθεί σε μια αδιέξοδη και καταστροφική πορεία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η επόμενη ΔΕΘ θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός
Όταν η διπλωματία και ο πολιτισμός συναντιούνται, ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών
Στον Νέο Κόσμο με το που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη» πετούν τις μερακλίδικες μολότοφ τους. Και το κάνουν όχι απλώς ανενόχλητοι αλλά και με την άδεια της Ελληνικής Αστυνομίας (και άρα της κυβέρνησης)
«Έχουμε εκπονήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής», σημείωσε ο πρωθυπουργός
Έρχεται νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι και οι τρόποι πληρωμής
Θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση - Η ατζέντα των συναντήσεών του
«Σχεδιάζει να μεταβεί» στο Βατικανό το Σάββατο
Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
«Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι με εμάς γίνονται σταθερά βήματα μπροστά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Παραπέμφθηκε στη Ολομέλεια για τελική κρίση λόγω σπουδαιότητας του θέματος
Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να εξωραΐσουν την άδικη οικονομική πολιτική»
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
Ποια επιδόματα της ΔΥΠΑ πληρώνονται στο τέλος της εβδομάδας
500 εκατ. ευρώ σε Δημόσιες Επενδύσεις - Μόνιμα μέτρα σε τρεις κατευθύνσεις
Τα στοιχεία της Eurostat
Ο κάθε αντιπολιτευόμενος ούτε την αλήθεια έψαχνε, ούτε επιζητούσε τη δικαίωση των αδικοχαμένων των Τεμπών. Τη φθορά της κυβέρνησης επεδίωκε και όταν αυτή δεν ήρθε, τα παράτησε
Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.