- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Όσα είπαν Φλωρίδης και Χατζηδάκης στην Ημερίδα Αξιολόγησης της Οικονομικής Ελευθερίας 2023 του ΚΕΦίΜ
Δεσμεύτηκαν για το χρονοδιάγραμμα πολιτικών που θα αυξήσουν την οικονομική ελευθερία και την αποτελεσματικότητα του κράτους στην Ελλάδα
Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Ημερίδα Αξιολόγησης της Οικονομικής Ελευθερίας 2023: Δεσμεύσεις από Χατζηδάκη και Φλωρίδη για χρονοδιάγραμμα πολιτικών που θα αυξήσουν την οικονομική ελευθερία και την αποτελεσματικότητα του κράτους στην Ελλάδα
Για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία, το Κέντρο Φιλευλέθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) σε συνεργασία με το καναδικό Fraser Institute, υπεύθυνο φορέα της ετήσιας έκδοσης του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας στον Κόσμο, και το Atlas Network, διοργάνωσε ημερίδα για την Αξιολόγηση της Οικονομικής Ελευθερίας στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι η πρώτη σχετική ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΦίΜ το 2015, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.
Στο πλαίσιο της φετινής ημερίδας διενεργήθηκαν εργαστήρια με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στα κρίσιμα πεδία πολιτικής όπου η Ελλάδα υστερεί περισσότερο ως προς την οικονομική ελευθερία, όπως αυτά καταγράφονται στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας στον Κόσμο, των οποίων τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν σε τρεις κύκλους:
- Για το Κράτος Δικαίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Αντώνη Καραμπατζό, Καθηγητή στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.
- Για το Μέγεθος του Κράτους με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Αλέξανδρο Σκούρα, Πρόεδρο του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.
- Για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές της Οικονομικής Ελευθερίας στον Κόσμο, με τους Tom Palmer του Atlas Network, Martin Cox του John Locke Institute, και Fred McMahon του Fraser Institute.
Φλωρίδης: Το χρονοδιάγραμμα για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, περιέγραψε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
- Την ελάφρυνση του τεράστιου σήμερα φόρτου εργασίας των δικαστών με τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους ή και δικαστικούς επιμελητές.
- Την ενοποίηση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων.
- Την περαιτέρω ενίσχυση θεσμών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα των δράσεων, ανέφερε ότι οι νέοι ποινικοί κώδικες θα περάσουν από τη Βουλή εντός του ερχόμενου Νοεμβρίου και ο νέος δικαστικός χάρτης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, τα ζητήματα που αφορούν στη διαμεσολάβηση μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024 και μέσα σε έναν χρόνο θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της ψηφιοποίησης που θα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα εκτίμησης του ποσοστού ανατροπής των πρωτόδικων αποφάσεων ανά δικαστή.
Χατζηδάκης: Οι επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε στην ομιλία του τις πολιτικές για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που ήδη έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, επισήμανε τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, τον περιορισμό των ελλειμμάτων που σήμερα κατατάσσονται μεταξύ των μικρότερων στην Ευρωζώνη, την επιτάχυνση της ανάπτυξης που σήμερα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη, την αύξηση των επενδύσεων ιδιαίτερα από ξένους επενδυτές, τα ρεκόρ δεκαετιών που καταγράφουν οι εξαγωγές, τις αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας που οδήγησε στη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 17,5% στο 10,8%, καθώς και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και των ασφαλιστικών εισφορών.
Ως προς την αύξηση των δαπανών του κράτους στη χώρα μας που καταγράφει ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας στον Κόσμο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως έχει προσωρινό χαρακτήρα και οφείλεται στις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με μέτρα όπως η διασύνδεση των POS θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης με ορίζοντα το 2025.
«Eντυπωσιακή επενδυτική περίπτωση η Ελλάδα»
Στο πλαίσιο της κεντρικής ομιλίας της εκδήλωσης, ο Marshall Stocker, επικεφαλής του τμήματος των αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley και μέλος του Economic Freedom of the World Network, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την πιο εντυπωσιακή επενδυτική περίπτωση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν στην ενίσχυση της οικονομικής ελευθερίας στον κόσμο σήμερα.
Αναφέρθηκε στα στατιστικά δεδομένα που συσχετίζουν θετικά τα επίπεδα της οικονομικής ελευθερίας μιας χώρας με τα επίπεδα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το επίπεδο διαβίωσης των φτωχότερων πολιτών, το προσδόκιμο ζωής, και την κοινωνική πρόοδο. Ακόμη, χαρακτήρισε πανίσχυρο τον συσχετισμό της οικονομικής ελευθερίας και των πολιτικών που την ενισχύουν με την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας.
Ο κ. Stocker υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα καταγράφει από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, τις οποίες απέδωσε στις πολιτικές που αυξάνουν την οικονομική ελευθερία.
Κατέληξε τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ ευνοϊκή θέση, έχοντας τον άνεμο ούριο, καθώς οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη πλήρη επίγνωση των βημάτων που έχουν αναληφθεί για τη βελτίωση των οικονομικών πολιτικών της χώρας.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, Νίκος Ρώμπαπας, δήλωσε σχετικά:
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την οικονομική ελευθερία μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι ότι είμαστε καταδικασμένοι να παραμείνουμε τελευταίοι. Ο δεύτερος, ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης, αρκεί να απελευθερώσουμε τις αγορές μας, έχοντας ως πρότυπο χώρες όπως η Ιρλανδία, η Δανία και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Εμείς στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών υιοθετούμε τη δεύτερη ερμηνεία και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένους τρόπους για την ενίσχυση της οικονομικής ελευθερίας και της ευημερίας των πολιτών στη χώρα μας».