Πολιτικη & Οικονομια

Παπαχρήστος για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ: «Επικεφαλής δικηγόρος και πολύ γνωστός ηθοποιός»

Πώς λειτουργούσε ο μηχανισμός των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιώργος Παπαχρήστος
© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο Γιώργος Παπαχρήστος γράφει σήμερα για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιος τους πλήρωνε, ποιοι είναι οι αρχηγοί

Ρεπορτάζ για τον τρόπο λειτουργίας των «υπογείων» του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, στη σημερινή του στήλη «Στίγμα» στα «ΝΕΑ», στον απόηχο της παραδοχής στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σκουρλέτης, Μπάρκας) ότι πράγματι υπήρχε στρατός από κομματικά τρολ.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαχρήστος, υπήρχαν πράγματι «υπόγεια» και στο Μαξίμου κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και κανονικά γραφεία σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας όπου εκεί ενορχηστρωνόταν το έργο της επίθεσης σε κομματικούς αντιπάλους και δη σε δημοσιογράφους που ασκούσαν κριτική.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ πληρώνονταν από κυπριακή εταιρεία και επικεφαλής τους ήταν ένας δικηγόρος και ένας πολύ γνωστός ηθοποιός, «που θεωρείται και χιουμορίστας».

Mε βάση τον σύμβουλο έκδοσης των «ΝΕΩΝ», ο δικηγόρος έδινε τη «γραμμή», ενώ ο ηθοποιός εμπνεόταν ατάκες και ήταν ο άνθρωπος πίσω από γνωστά hashtags που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Για το modus operandi του όλου μηχανισμού, αν και ο κ. Παπαχρήστος επισημαίνει ότι «παραμένει αδιευκρινίστο», στη συνέχεια προσθέτει ότι γινόταν κάποιου είδους σύσκεψη μαζί με ομάδα δημοσιογράφων προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ για εντοπιστούν τα υποψήφια θύματα και έπειτα ξεκινούν οι επιθέσεις μέσω Twitter κυρίως.

Υπενθυμίζεται ότι τον «χορό» των αποκαλύψεων ξεκίνησε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μίλησε για «υπόγεια», «στημένο μηχανισμό» και «παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα», επισημαίνοντας ότι «επώνυμοι που υπογράφουν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι 50 τρολ στο διαδίκτυο».

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, παραδέχτηκε ότι «όντως υπάρχει κάτι, κυρίως στο Twitter» και πως το βίωσε «στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, με την επίθεση που έγινε με fake news κατά της Έφης Αχτσιόγλου». Από την άλλη, αρνήθηκε τις καταγγελίες του κ. Σκουρλέτη για «σκοτεινό διαδίκτυο» στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο».

Διαβάστε αναλυτικά όσα έγραψε ο Γιώργος Παπαχρήστος:

«Αυτό το απόστημα με τη στρατιά των κομματικών τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούσε για χρόνια δολοφονίες χαρακτήρων, ειδικά δημοσιογράφων που δεν συντάχθηκαν με τις θελήσεις των κυβερνήσεων Τσίπρα, πρέπει να σπάσει. Και θα σπάσει!

Στο πλαίσιο αυτό θέλω να συνεισφέρω σήμερα με μερικές πληροφορίες που ενδεχομένως να κάνουν ευκολότερη την έρευνα, ίσως και των Αρχών, γιατί αυτό το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο καλλιέργησε το μίσος, την τοξικότητα, τον λαϊκισμό και μερικά από τα πιο χαμηλά ανθρώπινα συναισθήματα. Μόνο και μόνο για να πληγούν και να σωπάσουν όσοι ασκούσαν κριτική στον αρχηγό και εν δυνάμει εργοδότη τους, τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Επρόκειτο για μια μαζική οργανωμένη και επίμονη απόπειρα φίμωσης λειτουργών του Τύπου, την οποία κάποιος κατηύθυνε και κάποιος χρηματοδοτούσε.

Εδώ είναι και το σημείο στο οποίο επιθυμώ να συνεισφέρω.

Τα τρολ αυτά πληρώνονταν ή μπορεί και να πληρώνονται ακόμη, ποιος ξέρει, από μια κυπριακή εταιρεία.

Τα περίφημα «υπόγεια», πλην βεβαίως εκείνων του Μεγάρου Μαξίμου που λειτούργησαν την περίοδο 2015-2019, βρίσκονται σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στη Βουλή και δεν είναι υπόγεια με την κλασική έννοια του όρου. Είναι κανονικά γραφεία, πλήρως εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέσω των οποίων γίνεται η «δουλειά».

Επικεφαλής όλου αυτού του στρατού ήταν την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα ένας δικηγόρος και ένας γνωστός, πολύ γνωστός ηθοποιός. Και οι δύο ανήκαν και ανήκουν στους συνομιλητές του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αδιευκρίνιστο το πώς λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη ο μηχανισμός. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε μια μικρή ομάδα αποτελούμενη από δημοσιογράφους προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ και εργαζομένους σε μέσα ενημέρωσης φιλικά προς το κόμμα, η οποία εντόπιζε από τα θέματα της επικαιρότητας, από την τηλεόραση και εφημερίδες τα υποψήφια θύματα.

Ύστερα από κάποιου είδους σύσκεψη, αποφασιζόταν ο τρόπος με τον οποίο θα επετίθεντο εναντίον τους στο Διαδίκτυο, κυρίως μέσω Twitter. Με ποια και τι είδους επιχειρήματα σε σχέση πάντα με τη γενικότερη παρουσία τους στον δημόσιο βίο, κυρίως το τι μπορεί να τους προσάψει κανείς από το παρελθόν κ.λπ.

Ο στόχος ήταν να απαξιωθούν εντελώς και να ακυρωθεί στην πράξη η όποια κριτική ασκούσαν στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και βεβαίως να τους απειλήσουν, να τους τρομοκρατήσουν, να τους εκβιάσουν, ώστε να σκεφτούν πολύ την επόμενη φορά που θα θελήσουν να ασκήσουν κριτική είτε προσωπικά στον πρωθυπουργό Τσίπρα είτε σε στελέχη της κυβέρνησής του.

Η συμβολή του ηθοποιού, που θεωρείται και χιουμορίστας, στη λειτουργία του μηχανισμού ήταν σημαντική και για έναν πρόσθετο λόγο: προέκρινε τις ατάκες που χρησιμοποιούνταν κατά των θυμάτων που επιλέγονταν. Επίσης, θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από μερικά από τα πιο εμβληματικά hashtags που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Ο δικηγόρος εθεωρείτο ως ο άνθρωπος που έφερνε τη γραμμή και είχε τη διοικητική ευθύνη της λειτουργίας του μηχανισμού. Ο μηχανισμός λειτουργούσε μέχρι αργά το βράδυ, εκτός και αν υπήρχε θέμα αιχμής, οπότε η λειτουργία του μπορούσε να παραταθεί και μετά τα μεσάνυχτα.

Ο μηχανισμός, εκτός από το έργο της εξόντωσης των αντιπάλων του καθεστώτος, είχε καθήκοντα και εκθείασης του αρχηγού ή αποφάσεων της κυβέρνησης ώστε να φτιάχνεται κάθε φορά κλίμα στο Διαδίκτυο. Στις δραστηριότητές του ήταν επίσης να χακάρει λογαριασμούς αντιπάλων, να τους ρίχνει, να τους μπλοκάρει ή ακόμη και να εντοπίζει ποιος στην πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από κάποιον λογαριασμό στο Twitter. Το έργο αυτό το τελευταίο το είχε αναλάβει μια μικρή ομάδα επαγγελματιών χάκερ που λειτουργούσε ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους που ήλεγχε ο δικηγόρος που προανέφερα.

Αυτά είναι όσα κατάφερα να μάθω. Ενημερώνω ότι θα συνεχίσω να το ψάχνω το θέμα και ελπίζω ότι προσεχώς θα έχουμε περισσότερα να πούμε».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.