- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Σιωπητήριο» από Κασσελάκη, «κόκκινη γραμμή» οι διαγραφές για την «αντιπολίτευση»
Υπόκωφη ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιστροφή του προέδρου από τις ΗΠΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε πειθαρχία στις δημόσιες εμφανίσεις των στελεχών του κόμματος - Το ζήτημα των διαγραφών έθεσε η εσωκομματική «αντιπολίτευση»
Παρά την επίκληση της ανάγκης για ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να βαδίζει στον δρόμο της προσπάθειας να ελέγξει το κόμμα, όπως προκύπτει από τα όσα διεμείφθησαν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (26/10).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να πέσουν οι τόνοι. Δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την ενότητα του κόμματος, ωστόσο υπογράμμισε πως «εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια» και πως αυτό «δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου».
«Αυτό που ζητώ από όλους και όλες είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, απευθύνοντας έκκληση προς όλους: «Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».
Υπό την έγκριση του γραφείου Τύπου οι εμφανίσεις στα ΜΜΕ
Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε πειθαρχία στις δημόσιες εμφανίσεις και ζήτησε όποιος έχει κάποια διαφωνία να το πει στα όργανα. Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγήθηκε τη λήψη απόφασης από το Εκτελεστικό Γραφείο (το οποίο επί της ουσίας «ελέγχει») για «συντονισμένη παρουσία στα ΜΜΕ».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «άλλο ο πλουραλισμός και η πολυφωνία, άλλο η κακοφωνία» και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να υπάρχει «ενιαία φωνή προς τα έξω», σημειώνοντας ότι το Γραφείο Τύπου θα αναλάβει τα διαδικαστικά.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «λίστα» εμφανίσεων στελεχών στα ΜΜΕ που θα εγκρίνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ή αλλιώς η Δώρα Αυγέρη.
Οι διαγραφές «κόκκινη γραμμή»
Αν και στο Εκτελεστικό Γραφείο δεν σημειώθηκαν εντάσεις, θεωρείται βέβαιο ότι η εν λόγω «εισήγηση» του προέδρου θα ρίξει νέο «λάδι στη φωτιά» των αντιδράσεων και της αμφισβήτησης. Η Έφη Αχτσιόγλου, πάντως, περιορίστηκε -κατά τις πληροφορίες- να επαναλάβει τα όσα εισηγήθηκε στο κείμενο που συνυπέγραψε με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση.
Η ομάδα Αχτσιόγλου επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα των διαγραφών σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ έχει ζητήσει και επίσπευση του Συνεδρίου -τον Νοέμβριο αντί του Φεβρουαρίου που έχει αποφασίσει η ηγεσία του κόμματος.
Οι διαγραφές είναι «κόκκινη γραμμή» και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο ίδιος στον Στέφανο Κασσελάκη.
Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναζήτησε τον πρόεδρο του κόμματος προκειμένου να του θέσει το θέμα, καθώς ο ίδιος δεν μετέχει στο συγκεκριμένο άτυπο όργανο.
Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο ότι προϋπόθεση για να βελτιωθεί το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος και να συζητηθεί με ηρεμία το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποσύρει τις διαγραφές.
«Είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα. Του εξήγησα όμως ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα σχέδια που έχει, για τα σχέδια που έχω, δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Να το λύσει αυτό. Με άκουσε με θετικό τρόπο. Θα δούμε τι θα κάνει αν το λύσει αυτό θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανόν ή όχι είναι η ενότητα» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Δεν κάνει πίσω για τις διαγραφές ο Κασσελάκης
Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε να απαντήσει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα των διαγραφών, οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στάσης.
Μάλιστα, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πηγές της Κουμουνδρούρου ανέφεραν πως «δεν πρόκειται να κάνει πίσω σχετικά με τις αποφάσεις για πρόσωπα που με συμπεριφορές που πλήττουν την ενότητα του κόμματος».
Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη είχε εξαπολύσει νέες βολές κατά των διαφωνούντων: «Στην αρχή υπήρξε μια αμφισβήτηση προς το ίδιο το πρόσωπο του προέδρου, από πού έρχεται, αν έχει ή δεν έχει χρήματα, στη συνέχεια έγινε αμφισβήτηση της ίδιας της επιλογής των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέλεξαν τον κ. Κασσελάκη», ενώ «τώρα αποδεικνύεται τελικά ότι υπάρχει αμφισβήτηση της ίδιας της διαδικασίας εκλογής προέδρου από τη βάση».
Σε ό,τι αφορά τις «παραπομπές στελεχών προς διαγραφή» η Δώρα Αυγέρη υποστήριξε πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε διαγραφές» αλλά «σε μια δήλωση για να εκφράσει την πολιτική του απαρέσκεια και καταδίκη για συγκεκριμένη συμπεριφορά, που υπερέβη κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές και της καλοπροαίρετης και της κακοπροαίρετης κριτικής. Και παρέπεμψε –έχει το δικαίωμα να το κάνει- στα αρμόδια καταστατικά όργανα του κόμματος για να επιληφθούν επί του θέματος».
Κόντρα Τσακαλώτου - Πολάκη
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra24 εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του κόμματος και τον προβληματισμό του για τη χθεσινή δημοσκόπηση που δείχνει ότι πολύς κόσμος «δεν βλέπει καν ως αριστερό» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό που θα κριθεί είναι εάν στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει χώρος για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως ο ίδιος δεν έχει την απαίτηση να είναι σε ένα κόμμα που όλοι συμφωνούν με εκείνον. «Θα τεστάρουμε τις επόμενες μέρες, ίσως εβδομάδες αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική Αριστερά, όχι με την απαίτηση να κυριαρχεί, αλλά να υπάρχει χώρος γι’ αυτή» είπε.
«Ακούμε ότι είμαστε υπονομευτές ενώ από τις πρώτες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι δεν πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε boost όπως όταν βγήκαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ανδρουλάκης αρχηγοί» επισήμανε, ενώ για το θέμα των διαγραφών υπογράμμισε: «Πρέπει να είναι ανοιχτή η ηγεσία στην κριτική» και πρόσθεσε πως είναι σε λάθος κατεύθυνση η παραπομπή των τεσσάρων στελεχών προς διαγραφή.
«Έχει ένα ρήγμα αυτό το κόμμα. Όταν από την άλλη υπάρχουν στελέχη που λένε "άκου να δεις Τσακαλώτο" και με αυτό το ύφος… οι δικοί μας δεν μιλούν με αυτό το ύφος» τόνισε. Ερωτηθείς αν «φωτογραφίζει» τον κ. Πολάκη απάντησε: «Δεν είναι μόνος του ο κ. Πολάκης, είναι πολύ που τον υποστηρίζουν και έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο κριτικής. Αν κάποιοι από αυτή τη μεριά πουν κάποια υπερβολή μπορεί να είναι η πίεση που έχουν δεχθεί αυτά όλα αυτά τα χρόνια που τους λένε "υπονομευτές" και "σηκωθείτε και φύγετε"» είπε.
Ανέφερε ακόμη πως το να βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή τομεαρχών δεν δίνει σήμα ενότητας, καθώς -όπως είπε- είναι «ο πιο επιθετικός».
Ο Παύλος Πολάκης απάντησε: «Ευκλειδη με προκάλεσες πολύ, αλλά δεν θα σου απαντησω. Μην ανησυχείς και μην μπερδεύεσαι, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα τα πούμε στα Όργανα!».
Νέα τάση στον ΣΥΡΙΖΑ από Τεμπονέρα, Βουτυράκου
Εν μέσω αυτής της αναταραχής στον ΣΥΡΙΖΑ, μια νέα προεδρική «τάση»έκανε την εμφάνισή της με κείμενο θέσεων, το οποίο υπογράφουν 27 μέλη, μεταξύ των οποίων οι Διονύσης Τεμπονέρας και Διάνα Βουτυράκου.
Η «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς» προαναγγέλλει «κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση δημοκρατικού μετώπου» και κάνει λόγο για «οργανωτική επανεκκίνηση για ένα μαζικό κόμμα ενεργών μελών και δομών με σταθερή κοινωνική διασύνδεση και όργανα που θα εκφράζουν σύνθεση».
«Ούτε διάσπαση ούτε σύγκρουση» είναι η θέση των «27» που ζητούν ανανέωση, αλλά όχι ρευστοποίηση.
«Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο που θα δώσει άμεσα το λόγο στα 150.000 μέλη που συμμετείχαν στην εκλογή προέδρου. Ένα Συνέδριο που θα εμπλέξει όλη την κομματική βάση, συλλογικότητες, φορείς, άλλους προοδευτικούς πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά τελικά και όλη την οργανωμένη κοινωνία σε μια απαραίτητη, νέα, πολιτική διαδικασία κοινωνικής και πολιτικής ώσμωσης.
»Στην πορεία προς το Συνέδριο, προφανώς πρέπει να εκλεγούν παντού νέα όργανα για να εκφράσουν τη νέα σύνθεση.
»Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται με όρους τοξικότητας στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά με πνεύμα ενότητας και συντροφικότητας που σφυρηλατείται σε ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική βάση», αναφέρουν μεταξύ άλλων.