Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ - 7 στους 10 αξιολογούν αρνητικά τον Κασσελάκη

Πώς αξιολογείται το έργο της Κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ - 7 στους 10 αξιολογούν αρνητικά τον Κασσελάκη
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ - 7 στους 10 αξιολογούν αρνητικά τον Κασσελάκη © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία ΣΥΡΙΖΑ - Στις 18 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Πώς αξιολογείται το έργο της Κυβέρνησης 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέα δημοσκόπησης της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGΑ, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στις 18 ποσοστιαίες μονάδες. Η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος διαφαίνεται και από την εκτίμηση ψήφου που κινείται στο 40%, πολύ κοντά δηλαδή στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα ανάταξης του κόμματος και το κόμμα εμφανίζει απώλειες. Στην εκτίμηση ψήφου κινείται στο 15,2% ενώ ο ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται στην 6η θέση δημοτικότητας ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Επιπλέον η κοινή γνώμη αξιολογεί με συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 85% αρνητικά την άσκηση αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και 72% αρνητικά τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο κόμμα, αν και μειώνει την «ψαλίδα» από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 30% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 12%, «χάνοντας» 1,7 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί το ΠαΣοΚ σε απόσταση αναπνοής με 10,6%, το ΚΚΕ με 8,1% και η Ελληνική Λύση με 5,5%.

Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3% βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμμα: Πλεύση Ελευθερίας με 2,9%, ΜέΡΑ25 με 2,8%, ΝΙΚΗ με 2,6% και Σπαρτιάτες με 2,1%. Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό 5,8%.

Πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές
Πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές © Metron Analysis/ Mega

Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων παραμένει στις 22,8 ποσοστιαίες μονάδες όσο και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,2%. Ακολουθεί το ΠαΣοΚ με 13,4%, το ΚΚΕ με 10,2%, η Ελληνική Λύση με 6,9%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%, η ΝΙΚΗ με 3,2% και οι Σπαρτιάτες με 2,6%.

Eκτίμηση ψήφου
Eκτίμηση ψήφου © Metron Analysis/ Mega

H γνώμη για το έργο του Σ. Κασσελάκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 72% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Στέφανος Κασσελάκης.

H γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Στέφανος Κασσελάκης.
H γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Στέφανος Κασσελάκης © Metron Analysis/ Mega

Αρνητική κατά 85% είναι και η εντύπωση των ερωτηθέντων για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, ενώ κατά 59% είναι αρνητική και για το έργο που της Κυβέρνησης.

H εντύπωση των ερωτηθέντων για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ
H εντύπωση των ερωτηθέντων για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ © Metron Analysis/ Mega

Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές

Την ίδια στιγμή, ενισχυμένο θεωρεί το 69% το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές αλλά και το ΚΚΕ (62%). Αντίθετα, η πλειοψηφία θεωρεί ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώθηκαν από το αποτέλεσμα, με 58% και 81% αντίστοιχα.

Ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές
Ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές © Metron Analysis/ Mega

Να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την πολιτική αυτοτοποθέτηση των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία «βλέπει» πολιτικά μηνύματα για τα κόμματα όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να συναντάται σε εκείνους που προσδιορίζονται ως Αριστεροί (75%).

 Πώς η πλειοψηφία «βλέπει» τα πολιτικά μηνύματα για τα κόμματα όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών
Πώς η πλειοψηφία «βλέπει» τα πολιτικά μηνύματα για τα κόμματα όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών © Metron Analysis/ Mega

Το 60% των ερωτώμενων υποστηρίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 34% προς τη σωστή, ένα κλίμα ελαφρά θετικότερο από ό,τι τον Σεπτέμβριο, στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, όταν ήταν 62%-32% αντίστοιχα, αλλά παρ’ όλα αυτά αρνητικό.

Πώς αποτιμάται η πορεία της χώρας
Πώς αποτιμάται η πορεία της χώρας © Metron Analysis/ Mega

Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα το 39% απαντάει η οικονομία (36% τον Σεπτέμβριο) και 24% η ακρίβεια (23% το Σεπτέμβριο). Αντιθέτως, όλα τα άλλα προβλήματα έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό, γεγονός που καταδεικνύει την αγωνία των πολιτών για το κόστος ζωής ενόψει χειμώνα.

Ποιο θεωρείται πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα
Ποιο θεωρείται πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα © Metron Analysis/ Mega

Ερώτηση τέθηκε και για για το εάν αντιμετωπίζεται θετικά ή αρνητικά η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Εδώ το 57% απάντησε ότι είναι θετική η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και 37% ότι είναι αρνητική. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών γνωμών από την αρχή της χρονιάς.

Eρώτηση για το εάν αντιμετωπίζεται θετικά ή αρνητικά η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ
Eρώτηση για το εάν αντιμετωπίζεται θετικά ή αρνητικά η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ © Metron Analysis/ Mega

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών, πιο δημοφιλής αναδεικνύεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Με 47% θετικές γνώμες και 45% αρνητικές είναι και ο μόνος που έχει θετικό ισοζύγιο. Ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% και 54% αρνητικές, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 40% θετικές και 53% αρνητικές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 35% θετικές και 58 αρνητικές. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μόλις 25% θετικές και 65% αρνητικές.

H δημοτικότητα των πολιτικών
H δημοτικότητα των πολιτικών © Metron Analysis/ Mega

Ως προς την ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σαφές προβάδισμα αφού συγκεντρώνει το 40% των απαντήσεων, πολύ μπροστά από το 7% του Στέφανου Κασσελάκη και το 6% του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ισχυρότερος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει ο «Κανένας», αφού αυτή είναι η αυθόρμητη απάντηση για το 29% των ερωτηθέντων.

Eρώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό
Eρώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό © Metron Analysis/ Mega

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.