Πολιτικη & Οικονομια

ΔΕΗ: Τα οφέλη του deal μετά την εξαγορά της Enel Ρουμανίας

Πρόσβαση σε νέες αγορές και παρουσία σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ΔΕΗ αποκτάει πρόσβαση σε ένα δίκτυο διανομής που εξυπηρετεί περίπου 3,1 εκατομμύρια πελάτες

Πολλά και σημαντικά τα οφέλη για την ΔΕΗ, μετά την εξαγορά της ρουμάνικης Enel. Η κίνηση αυτή μετατρέπει την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε κορυφαία δύναμη στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου την ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνόλου των συμμετοχών της Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία. Το deal, το οποίο είχε συμφωνηθεί στις 9 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκε μετά την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων.

Η ΔΕΗ κατέβαλε αντίτιμο περίπου 1,24 δισ. ευρώ για την εξαγορά, που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη για την ΔΕΗ μετά την εξαγορά

Η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΗ, καθώς της επιτρέπει να εισέλθει σε μια νέα, μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά. Η Ρουμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πληθυσμό περίπου 19 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εκτός από την ελκυστική αποτίμηση, η εξαγορά της Enel θα οδηγήσει σε οφέλη από συνέργειες σε θέματα επενδύσεων, λειτουργικού κόστους, προμηθειών και άλλων οικονομικών τομέων μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τη διαχείριση ενέργειας, τη διανομή, τον εφοδιασμό και τα πληροφοριακά συστήματα οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Axia Ventures Group, η οποία ανέλαβε τη χρηματοοικονομική συμβουλευτική της ΔΕΗ για την εξαγορά, η συναλλαγή θα προσθέσει περίπου 300 εκατ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ αποκτάει παρουσία σε νέες αγορές

Η εξαγορά της Enel Romania αποτελεί σημαντική κίνηση για τη ΔΕΗ, καθώς της επιτρέπει να ενισχύσει την παρουσία της σε μια νέα αγορά και να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μια εποχή που ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται σε μεταβατική κατάσταση.

Επιπλέον, η εξαγορά της Enel Romania δίνει στη ΔΕΗ πρόσβαση σε ένα δίκτυο διανομής που εξυπηρετεί περίπου 3,1 εκατομμύρια πελάτες.

Ενισχυμένη παρουσία της ΔΕΗ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η ΔΕΗ έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της παρουσίας της στις ΑΠΕ. Η εξαγορά της Enel Romania αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής.

Η Enel Romania διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW σε ΑΠΕ, εκ των οποίων 400 MW αιολικής ενέργειας και 200 MW φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ, οι επενδύσεις την πενταετία 2022-2026 θα ανέλθουν σε 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 15% θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδος. Η εξαγορά της ΕNEL Ρουμανίας αντανακλά αυτές τις επενδύσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο της επέκτασης του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.