Πολιτικη & Οικονομια

«Πυρ ομαδόν» κατά Κασσελάκη - Καμία ένδειξη συμβιβασμού από Κουμουνδούρου

Σε θέσεις μάχης οι αντίπαλοι «πόλοι» και η παρέμβαση Δραγασάκη

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρ ομαδόν από κορυφαία στελέχη κατά του Στέφανου Κασσελάκη - Καμία ένδειξη συμβιβασμού από την ηγεσία

Δεν δείχνουν να κοπάζουν τα «ακραία φαινόμενα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη συνεχίζουν να εξαπολύουν μπαράζ βολών εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, στον απόηχο της «εντολής» διαγραφών, την ώρα που από την πλευρά της ηγεσίας δεν διαφαίνεται πρόθεση συμβιβασμού.

Περισσότερο «λάδι στη φωτιά» έριξε νέα διαρροή από την Κουμουνδρούρου που απαντώντας στα «πυρά» κάνει λόγο για «λογική εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις», επισημαίνει ότι στελέχη «που έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό» και καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της αριστεράς».

Αναλυτικότερα, οι πηγές της Κουμουνδρούρου ανέφεραν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στη Δεξιά και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που με την πολιτική της οδηγεί όλο και περισσότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας στο φάσμα της φτωχοποίησης. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον ενωμένο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ από το να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα, με πρωταγωνιστές όλα τα μέλη του, τους προοδευτικούς πολίτες και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν το τέλος της αντικοινωνικής πολιτικής Μητσοτάκη. Που επιδιώκουν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή! Αυτή είναι η μοναδική και κύρια μάχη του ΣΥΡΙΖΑ.

»Η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό. Ο "εμφύλιος πόλεμος" έχει δύο αντιμαχόμενα μέρη. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει "εμφύλιος".

»Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για τον χώρο της Αριστεράς. Είναι φανερό ότι οι συστημικοί πυλώνες λειτουργούν ως πρόθυμοι σπόνσορες ενός πρωτοφανούς αγώνα να πλήξουν την επανάκαμψη της Αριστεράς και τη νικηφόρο πορεία της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Σε αυτό το παιχνίδι είμαστε όλοι και όλες απέναντί τους. Κανείς δεν πρόκειται να ανακόψει την  προσπάθεια για την τελική νίκη».

Στο «στόχαστρο» η Ομπρέλα

Τα «βέλη» φαίνεται να στρέφονται όχι τόσο κατά των διαγραφέντων, όσο κατά των στελεχών της «Ομπρέλας» και άλλων που έχουν διαφωνήσει με την ηγεσία του κόμματος. Πρόκειται για αυτούς που «φωτογραφίζονται» ως τα στελέχη που θα ηγούνται στον σχηματισμό του νέου πολιτικού φορέα.

Από την πλευρά τους, στελέχη της Ομπρέλας περιορίζονται να σημειώσουν πως είναι «διαρκής η αναζήτηση, ο προβληματισμός για τα επόμενα βήματα», ενώ το βέβαιο είναι πως «θα επικεντρωθούν στη μάχη του θέματος της δεοντολογίας για να μην περάσουν οι προτάσεις και οι διαγραφές του Στέφανου Κασσελάκη».

Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η Ομπρέλα με κορμό κυρίως τους 53 οργανώνονται· χαρακτηριστική η κίνηση 117 στελεχών από την Κρήτη, όπου ξεχωρίζουν οι υπογραφές του Γιώργου Σταθάκη και του Ανδρέα Ξανθού –υποστηρικτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου- που επέκριναν με δριμύτητα τη νέα ηγεσία, ενώ άφησαν και αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και το αρχηγοκεντρικό κόμμα επί των ημερών του.

Υπό αυτήν την έννοια, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος φέρεται έτοιμος να ανεξαρτητοποιηθεί και χθες έγινε μεγάλη σύναξη στο πολιτικό του γραφείο. «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως» ανέφερε σε ανάρτησή του.

Κρίσιμο τετ α τετ Κασσελάκη - Αχτσιόγλου 

Κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη και με τη συμμετοχή των Σωκράτη Φάμελλου, Δώρας Αυγέρη, Θεοδώρας Τζάκρη, Ρένας Δούρου και Έφης Αχτσιόγλου.

Αν και δεν αναμένεται να σημειωθούν εντάσεις, θεωρείται βέβαιο ότι οι «πόλοι» θα ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους εν όψει των επόμενων συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων και κυρίως της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 Νοεμβρίου.

Η εσωκομματική «αντιπολίτευση» έχει ζητήσει να συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία και να επισπευσθεί το Συνέδριο. Το εάν και πότε θα συνεδριάσει η ΠΓ αναμένεται να ξεκαθαριστεί την Πεμπτη μετά το τετ α τετ Κασσελάκη - Αχτσιόγλου, ωστόσο τα αιτήματα για τη διεξαγωγή Συνεδρίου τον Νοέμβριο και όχι τον Φεβρουάριο δεν φαίνεται να έχουν «τύχη».

Πάντως, απόλυτη προτεραιότητα είναι το ζήτημα των διαγραφών. Η ηγεσία δεν δείχνει πρόθυμη να κάνει κάποιο βήμα πίσω σε σχέση με τις διαγραφές των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, παρά το γεγονός ότι οι επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη έχουν θέσει μετ' επιτάσεως το θέμα.

Πυρ ομαδόν από κορυφαία στελέχη

Εν τω μεταξύ, νέα πυρά κατά του προέδρου του κόμματος εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι στηρίχθηκε από το σκοτεινό διαδίκτυο και η παρουσίαση του ταυτίζεται με την προβολή της προσωπικής του ζωής και όχι με τα προβλήματα του κόσμου.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται και επιδεινώνεται η αξιοπιστία του, καθώς «ο κ. Κασσελακης προσπαθεί να μετατρέψει ένα κόμμα της Αριστεράς σε ένα δημοκρατικό κόμμα Μπάιντεν».

«Δυστυχώς, ο Κασσελάκης δείχνει να υλοποιεί με θολό τρόπο ένα σχέδιο μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό, ευρύχωρο ευρωπαϊκό κόμμα σε κάτι άλλο πράγμα που θέλουν και δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας στη χώρα μας» επισήμανε.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει όταν κρίνει αναγκαίο».

«Εκ των πραγμάτων υπάρχει μια μορφή σύγκρουσης με αβέβαιη έκβαση. Και είναι μια σύγκρουση η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ολόκληρη τη χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στο ΕΡΤNEWS.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα. Αυτά που συμβαίνουν τον καθιστούν κατά κάποιο τρόπο «περίγελο» μιας ολόκληρης κοινωνίας που παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γίνονται. Και αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας για τη χώρα, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέταρτος τη τάξει πολιτειακός παράγων» υπογράμμισε ο κ Μπαλτάς ενώ πρόσθεσε πως «είναι μείζον θέμα δημοκρατίας, όχι τι συμβαίνει στα εσωτερικά ενός κόμματος που έχει την αυτονομία τα του οίκου του προφανώς, αλλά όσα συμβαίνουν σε δημόσια σφαίρα και δείχνουν αυτή την εικόνα της πολεμικής ατμόσφαιρας».

Γιώργος Τσίπρας: «Όταν δεν υπάρχει κανένα έδαφος συζήτησης, χωρίζεις»

Από την πλευρά του, μήνυμα προς εκείνους που θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί να φύγουν από το κόμμα, έστειλε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο Γιώργος Τσίπρας έκανε λόγο για στρατηγική που ακολουθούν ορισμένα στελέχη που έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προκληθεί «η μέγιστη δυνατή ζημιά στο κόμμα Κασσελάκη».

«Δεν είναι το θέμα οι διαγραφές, πρέπει να χωρίσουμε. Όταν δεν υπάρχει κανένα έδαφος συζήτησης, χωρίζεις», τόνισε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει για διάλυση, για αποχώρηση ή έστω διάσπαση μπορεί να πάει, σε διάλυση δεν θα πάει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς εάν πρέπει να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιώργος Τσίπρας απάντησε ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που μπορεί να χάρηκαν από την παραίτηση του, ζητούν την παρέμβασή του».

Η παρέμβαση Δραγασάκη

«Εδώ που έχουμε φτάσει, προέχει το γεγονός ότι πλέον απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, αν οι εξελίξεις αφεθούν στη δυναμική που έχουν λάβει», αναφέρει σε παρέμβασή του ο Γιάννης Δραγασάκης.

Στη δήλωσή του «για την υπέρβαση της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει ότι «η διαλυτική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί, με την οξεία και χωρίς όρια εσωκομματική πόλωση και τη διάχυτη ρευστότητα, πυροδοτεί κεντρόφυγες τάσεις και δυναμικές διάσπασης…»

Υπογραμμίζει ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή κλίματος και δημόσιας εικόνας και ότι ως προς αυτό είναι «επείγουσα ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση συνθηκών στοιχειώδους αμοιβαίας εμπιστοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι εξαιρετικά κρίσιμες, από πολιτική άποψη, ευρωεκλογές».

O Γιάννης Δραγασάκης © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναφέρει ειδικότερα ότι «ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «η νέα ηγεσία πρέπει να ”πλαισιωθεί” από τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος αντί να στηρίζεται σε φορείς απόψεων που είναι μειοψηφικές στο κόμμα και τραυμάτισαν επανειλημμένα τη δημόσια εικόνα του».

Επιπλέον, αναφέρει ότι πρέπει «να γίνει σεβαστό ότι το υφιστάμενο Καταστατικό και οι συνεδριακές αποφάσεις αποτελούν το δεσμευτικό πολιτικό πλαίσιο για όλον τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή του πορεία» και υποστηρίζει ότι «αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή προβληματική κατάσταση».

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπερβεί και τη σημερινή κρίση του, προχωρώντας στις αλλαγές και τους μετασχηματισμούς που οι συνθήκες της εποχής μας απαιτούν, αν μείνει πιστός στις αρχές του, σταματήσει η στοχοποίηση εσωτερικών εχθρών και αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη γνώση και πείρα του».