- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιώργος Τράπαλης: Πώς καταφέραμε να προβλέψουμε τη νίκη του Χάρη Δούκα
Ο συνιδρυτής της Good Affairs μιλάει για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηνών και τις δημοσκοπήσεις
Γιώργος Τράπαλης: Συνέντευξη με τον συνιδρυτή της Good Affairs που προέβλεψε τη νίκη του Χάρη Δούκα στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων.
«Υπήρχαν τα στοιχεία από την έρευνα τα οποία μας έδειχναν πως η επανεκλογή Μπακογιάννη ήταν δύσκολη σε περίπτωση που ο αντίπαλος του θα ήταν ο Χάρης Δούκας», σημειώνει ο Γιώργος Τράπαλης, εκ των ιδρυτών της Good Affairs, εταιρείας που έπεσε μέσα όσον αφορά στα αποτελέσματα του δήμου Αθηναίων. Μιλήσαμε μαζί του, επιδιώκοντας να κάνουμε την «ανατομία» του εκλογικού αποτελέσματος στην Αθήνα.
Πόσο μεγάλη έκπληξη ήταν τελικά η νίκη του Χάρη Δούκα έναντι του Κώστα Μπακογιάννη; Ήταν βόμβα μεγατόνων, όπως δημοσιογραφικά ειπώθηκε, ή υπήρχαν σημάδια που έδειχναν ότι έρχεται;
Εμείς διαβάζουμε τα αποτελέσματα διαχρονικά και είχαμε εντοπίσει πως υπήρχε μια πλειοψηφία, η οποία στεκόταν κριτικά απέναντι στο έργο του Κώστα Μπακογιάννη. Πολιτικά αυτό ενισχύθηκε από την πάγια τάση των ψηφοφόρων να «στέλνουν» μήνυμα μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών στην κυβέρνηση, ειδικά σε μια δύσκολη συγκυρία να μπορέσει να έχει ευρύτερες συσπειρώσεις. Όταν το έργο ενός αιρετού κρίνεται αρνητικά, η επανεκλογή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις και τα στοιχεία υπήρχαν πέρα από τον κομβικό δήμο της Αθήνας, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Εμείς, ήδη από τον Νοέμβριο, είχαμε ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι περιφερειάρχες. Είχαμε αναλύσει από τότε πως οι κύριοι Τζιτζικώστας, Χατζημάρκος, Φαρμάκης και Αρναουτάκης θα ήταν ξεκάθαρα νικητές, ενώ στον αντίποδα, είχαμε δει τα προβλήματα επανεκλογής των κυρίων Πατούλη, Νίκα, Κασαπίδη και της κυρίας Κράτσα. Δεν είναι τυχαίο πως οι δύο από τους τέσσερις που ανέφερα δεν ήταν ξανά υποψήφιοι, τη στιγμή που οι περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίου, έλαβαν τελικά πολύ χαμηλά ποσοστά. Οι επιλογές του κ. Χαρδαλιά και Πτωχού ήταν επιβεβλημένες. Ακόμη και στην περίπτωση του κ. Αγοραστού έκανε την εμφάνισή του ο «μαύρος κύκνος» των ερευνών μιας και η τραγική θεομηνία άλλαξε τα δεδομένα. Όμως ακόμη κι εδώ έχει αξία να τονίσουμε ότι η πρότερη πολύ θετική εικόνα του απερχόμενου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον κράτησε σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό στον πρώτο γύρο (41.37%). Σε ό,τι αφορά το ερώτημα σας για τον Δήμο της Αθήνας, πραγματικά ήμασταν εμείς οι οποίοι δημοσιεύσαμε πρώτοι πως είναι ένα πιθανό σενάριο, στην περίπτωση που ο κ. Μπακογιάννης δεν συγκέντρωνε το 43% (σενάριο που δεν φαινόταν να γίνεται πράξη), να χάσει τις εκλογές από τον κ. Δούκα. Υπήρχαν τα στοιχεία από την έρευνα τα οποία μας έδειχναν πως η επανεκλογή Μπακογιάννη ήταν δύσκολη σε περίπτωση που ο αντίπαλος του θα ήταν ο Χάρης Δούκας.
Στο ερώτημα για τον «Μεγάλο Περίπατο», τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά εναντίον του έργου, καθώς το 87% απάντησε: «Μια αποτυχία της δημοτικής αρχής της Αθήνας». Πόσο καθοριστικό ήταν τελικά αυτό το έργο στην έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος και γιατί;
Αξία έχει πάντα να θέτεις τα σωστά ερωτήματα, αυτά που θα ξεκλειδώσουν και τον κόσμο, αλλά και τον ερευνητή, ώστε να βγει το σωστό συμπέρασμα. Για παράδειγμα η ερώτηση «Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την φράση “Μεγάλος Περίπατος”, είχε ως απάντηση σε σαρωτικό ποσοστό “μια αποτυχία της δημοτικής αρχής της Αθήνας”. Όταν το πιο αναγνωρίσιμο έργο της θητείας Μπακογιάννη αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο, είναι κατανοητό πως η θητεία του απερχόμενου Δημάρχου θα επηρεαστεί άμεσα και εν τέλει η εκλογή του θα ήταν πολύ πιο δύσκολη από όσο αναμενόταν. Ο κ. Μπακογιάννης ήθελε να αφήσει τη σφραγίδα του στην πόλη με αποτέλεσμα να μπουν σε δεύτερη μοίρα στην προεκλογική ατζέντα τα υπόλοιπα έργα καθημερινότητας. Ουσιαστικά άνοιξε την καρτέλα του μεγάλου έργου έναντι της καθημερινότητας και ήταν λάθος.
Είδαμε ότι στη δημοσκόπηση της Good Affairs, οι πολίτες απάντησαν πλειοψηφικά ότι στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουν με κριτήριο την προσωπικότητα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Αυτό πώς μπορεί να ερμηνευτεί με δεδομένο ότι ο κ. Δούκας ήταν σχετικά άγνωστος;
Ο κ. Δούκας είναι ένα φρέσκο, συγκροτημένο πρόσωπο κι όχι αμιγώς κομματικό στέλεχος στη συνείδηση των πολιτών, όπως όλοι οι συνυποψήφιοί του. Οι πολίτες έψαξαν και βρήκαν πως ήταν ένας άνθρωπος σχετικός με τα θέματα της πόλης κι όχι μια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα. Ξέρετε, οι πολίτες έχουν αφήσει πίσω τα κομματικά χρίσματα στις δημοτικές εκλογές και επιλέγουν ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν πως θα λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
Πόσο μεγάλη η σημασία έχει η εκλογή δημάρχου στην Αθήνα για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων;
Θεωρώ πως οι περιφερειακές εκλογές και ειδικά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μας βοηθά να εξάγουμε τα πιο σωστά συμπεράσματα. Στον 2ο γύρο ουσιαστικά βρήκαμε το ταβάνι της ΝΔ. Δηλαδή, είδαμε πως πλέον δεν μπορεί να συγκεντρώσει δυνάμεις πάνω από το 41% των προηγουμένων βουλευτικών εκλογών. Όμως είναι ακόμη ξεκάθαρο ότι δεν απειλείται ακόμη η πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν υπάρχει ένα σημείο κλειδί, το οποίο καθόρισε τις εκλογές του δήμου της Αθήνας, θα έλεγα πως είναι η εκλογή του κ. Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκαν σε άλλους υποψηφίους της ευρύτερης Αριστεράς και ο κ. Ζαχαριάδης δεν μπόρεσε να συσπειρώσει το κόμμα του. Ο κ. Κασσελάκης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν δόθηκε η προσδοκώμενη δυναμική, τη στιγμή που η υποψηφιότητα του κ. Δούκα, χωρίς να έλκεται από κάποιο εξωτερικό γεγονός, μπόρεσε να το κάνει. Αν είχε περάσει ο κ. Ζαχαριάδης στον 2ο γύρο, κάτι που δεν έγινε για λίγες ψήφους, λογικά δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, κάτι που είχε φανεί από την έρευνα μας - είχαμε αναδείξει πως μόνο κ. Δούκας θα μπορούσε να κερδίσει τον κ. Μπακογιάννη. Συνεπώς, η περίφημη προοδευτική συμμαχία μπαίνει σε 2η μοίρα σε σχέση με τα αμιγώς αυτοδιοικητικά και προσωπικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων δημάρχων. Δημιουργήθηκε ένα ρεύμα, αλλά τα πρόσωπα παίζουν ρόλο. Αν ήταν ο κ Ζαχαριάδης 2ος δεν θα κέρδιζε αφού δεν θα μπορούσε να εισχωρήσει σε πιο συντηρητικά κοινά. Στον αντίποδα, ο κ. Δούκας είχε από την πρώτη στιγμή σχετικά ψηλό βαθμό εισχώρησης στην Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα σε πιθανό 2ο γύρο ήταν σαφές πως θα συγκέντρωνε ψήφους από τον αριστερό χώρο, εγκλωβίζοντας τον κ. Μπακογιάννη, αφού εκείνος θα «ψάρευε» ψηφοφόρους από μια μεγαλύτερη θάλασσα.
Πώς βλέπετε το μέλλον των digital polls; Είναι μια μέθοδος που η εταιρεία σας ακολουθεί.
Σε έναν κόσμο που διαρκώς μετασχηματίζεται ψηφιακά, είναι αναμενόμενο η ψηφιακή έρευνα να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη διερεύνηση τάσεων, είτε αυτό αφορά πολιτικές αναμετρήσεις είτε κοινωνικές έρευνες είτε έρευνες αγοράς. Ο κόσμος ψηφιοποιείται και ως εκ τούτου το μέλλον δεν μπορεί να παραμένει στατικό. Τα παραδείγματα είναι εξαιρετικά αξιόπιστα όπως είδαμε, η δουλειά μας είναι σωστή και είναι αναπόφευκτο οι ψηφιακές έρευνες να αποτελέσουν το μέλλον των ερευνών. Συγκεκριμένα για τις πολιτικές έρευνες, από την στιγμή που υπάρχουν τα σύγχρονα εργαλεία και η τεχνογνωσία και ταυτόχρονα η μεστή μεθοδολογία της ανάλυσης, το ραντεβού στις κάλπες δεν μπορεί να είναι ραντεβού στα τυφλά. Μετά από καριέρα στο εξωτερικό και δραστηριοποιούμενος πλέον στην Ελλάδα, συνέβαλα στην δημιουργία μιας εταιρεία μετρήσεων, πατώντας σε συγκεκριμένη τεχνογνωσία. Εξυπηρετούμε ανάγκες για πολιτικές, κοινωνικές και εταιρικές έρευνες. Το Digital Poll από την εταιρεία Good Affairs είναι ένα σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό εργαλείο αποτύπωσης αντιλήψεων και τάσεων στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Η ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και η εντυπωσιακή αύξηση της διείσδυσης της χρήσης του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά νοικοκυριά, δίνει πλέον τη δυνατότητα διεξαγωγής κοινωνικών και πολιτικών ερευνών βασισμένων αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Το Digital Poll επιτυγχάνει τη διεξαγωγή γρήγορων και αξιόπιστων ερευνών, αναβαθμίζει τη συλλογή δεδομένων, κάνει πιο φιλικό στον χρήστη το ερωτηματολόγιο της έρευνας και βελτιώνει την ακρίβεια στην αποτύπωση των τάσεων, με ασφαλιστικές δικλείδες για την κατοχύρωση της μοναδικότητας των απαντήσεων και την διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας με τεχνικές στάθμισης και αντιστοίχισης.