Πολιτικη & Οικονομια

«Ναι» από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για συνέδριο τον Φεβρουάριο

Ποιοι ψήφισαν υπέρ, κατά και λευκό

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία από την Πολιτική Γραμματεία για την εισήγηση Κασσελάκη και τη διεξαγωγή του Συνεδρίου τον Φεβρουάριο

Με την υπερψήφιση της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. 20 μέλη συμφώνησαν με την πρόταση του προέδρου του κόμματος το Συνέδριο να γίνει στις 23-25 Φεβρουαρίου 2024. 

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη υπερψηφίστηκε από 20 μέλη, 10 μέλη ψήφισαν κατά, ενώ υπήρξαν και 8 λευκά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα», λευκό ψήφισε η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Βλαχάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Μπίστης, Διονύσης Τεμπονέρας, Σία Αναγνωστόπουλου και η Θεανώ Φωτίου, ενώ «κατά» ψήφισαν τα μέλη της «Ομπρέλας» και ο Δημήτρης Τζανακοπουλος. Την ίδια ώρα, «υπέρ» της εισήγησης ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Νοτοπουλου, που είχαν ψηφίσει «λευκό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από την ψηφοφορία απείχαν οι Γιαννης Ραγκούσης και Στέφανος Τζουμάκας, αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης -ο οποίος συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη- πρότεινε να διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 23-25 Φεβρουαρίου, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση θέλει τον Νοέμβριο, όπως είχε συμφωνηθεί προεκλογικά στην τελευταία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη τέθηκε σε ψηφοφορία, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν υπαναχώρησε. Λίγο πριν την συνεδρίαση της ΠΓ, η «Ομπρέλα» έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο-«φωτιά», όπου ασκείται έντονη κριτική για την στάση του Στέφανου Κασσελάκη σε σειρά θεμάτων όπως η εξωτερική πολιτική, οι αυτοδιοικητικές εκλογές, τα εργασιακά αλλά και θέματα δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσακαλώτος: Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες

Στο ζητούμενο της ενότητας αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει από τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές βαριά τραυματισμένος. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ακούω τις εκκλήσεις για ενότητα. Αλλά δεν θα έρθει η ενότητα, αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα».

Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης διεκδίκησε την ηγεσία, αλλά και στις κινήσεις του μετά τη νίκη του.

«Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι; Σημαντικότερο ακόμα είναι ότι η ομάδα που τον υποστήριζε - και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών - έκανε έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες. Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση - γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της ακροδεξιάς. Άλλοι μας εύχονταν καλή μετανάστευση. Δεν τις λες και παρεμβάσεις που στόχευαν στην ενότητα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ © EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Άσκησε κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν πήρε θέση και εξήγησε: «Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να "σπάει" την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: πρώτον ότι "παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία" και δεύτερον ότι "δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν". Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος».

Συνεχίζοντας τα «πυρά» προς τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Αν ο νέος πρόεδρος επιμένει στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με τον λαό, στην ουσία καταργούνται όλα τα ενδιάμεσα όργανα, καταργείται και η σημασία της Πολιτικής Γραμματείας, καταργείται η δυνατότητα μιας μειοψηφίας να έχει λόγο».

Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην ενότητα του κόμματος: «Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Κασσελάκης: Να συγκεντρωθούμε στον σχηματισμό αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης και όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος

Πέρα από την πρότασή του για διεξαγωγή του συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την Ευρώπη και τη στρατηγική ενόψει ευρωεκλογών, τονίζοντας ξανά την ανάγκη για «συνεργασία και συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις».

Μιλώντας για το κόμμα και την επόμενη μέρα ξεκαθάρισε ότι «στόχος μας είναι να χτίσουμε τη σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά. Μια Αριστερά σύγχρονη ως προς τις ιδέες, τον τρόπο σκέψης και δράσης. Μια Αριστερά που θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισε: «Συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όταν και όπου χρειάζεται, για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ: από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως ήδη κάναμε), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα, πάντως, ότι «στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό και ότι «εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας τη σκέψη και την αγωνία, όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους».

Παππάς: Καταλάβετε ότι έγινε εκλογή νέας ηγεσίας

Από την πλευρά του, ο στενός συνεργάτης του νέου προέδρου, Νίκος Παππάς, επεσήμανε προς την εσωκομματική αντιπολίτευση: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε».

Ο Νίκος Παππάς έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ © EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Τζουμάκας: Αν συνεχίζει την ίδια τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ακόμα πιο αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενόψει τόσο των Ευρωεκλογών όσο και του συνεδρίου, εάν συνεχίσει με τη ίδια αντιπολιτική τακτική και με επιλογές πολιτικής ανεπάρκειας, θα έχει ακόμα πιο αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα», τόνισε στην τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ο Στέφανος Τζουμάκας.

«Η οργανωτική ενότητα των μηχανισμών απέτυχε, καθώς και οι ορισμένοι που όχι μόνο δεν έχουν ανάστημα να προβούν σε αυτοκριτική αλλά οδηγούν και στην επόμενη ήττα. Οι δυνάμεις της νέας ήττας στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εθελοτυφλούν, αντί να προβούν σε διορθωτική πορεία. Δεν έχουν τις δυνατότητες της πολιτικής επικράτησης στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», ανέφερε.

«Ο πολιτικός χρόνος είναι οριακός. Όσα ΜΜΕ και αν έχουν, όσα ιδρύματα και άλλες διασυνδέσεις με υποβολείς μέσα και έξω από τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Τζουμάκας.

Συμφιλίωση Τζανακόπουλου - Ρήγα μετά το επεισόδιο τη βραδιά των εκλογών

Πάντως, μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα έντασης υπήρξε και μια συμφιλίωση, καθώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παναγιώτης Ρήγας φαίνεται πως «τα βρήκαν» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το επεισόδιο τη βραδιά της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε συγγνώμη από τον Παναγιώτη Ρήγα, λέγοντας ότι «ήταν λάθος μου αυτό που έγινε μετά τις εθνικές εκλογές».

Ο Παναγιώτης Ρήγας δέχθηκε τη συγγνώμη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, λέγοντας ότι πρόκειται για «γενναιότητα» από πλευράς του και παράλληλα ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ να μην συνεχίσει την έρευνα εις βάρος του βουλευτή.

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ