Πολιτικη & Οικονομια

Επιμένει ο Σπίρτζης για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές

«Ανοιχτόμυαλη» η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σπίρτζης: Κοινή κάθοδος  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές - «Ανοιχτόμυαλη» η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

O πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ως «το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας προοδευτικής κατεύθυνσης» και πρότεινε να ξεκινήσει διάλογος της Κουμουνδούρου με το ΠΑΣΟΚ «ακόμα και για κοινή κάθοδο στις Ευρωεκλογές», μία πρόταση που είχε ήδη κάνει μετά τον πρώτο γύρο της 8ης Οκτωβρίου.

Tο πρωί της Δευτέρας ο κ. Σπίρτζης είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ότι «δεν είναι ένα πρόπλασμα είναι η απόδειξη για τη συνεργασία», προσθέτοντας ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - και εδώ έχει μεγάλες ευθύνες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - προχωρούσαν σε συνεργασία από τον πρώτο γύρο τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «ανοιχτόμυαλη» την δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι αφορά τα πρόσωπα «που θέλουν να ξεπεράσουν μια στενή λογική και θέλουν να εκφραστεί ενιαία ο δημοκρατικός χώρος».

«Αν δεν σταματήσει η λογική μιας στενόμυαλης τακτικής από τα δύο κόμματα, τότε θα συνεχιστεί η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας» συμπλήρωσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Το πλαίσιο της πρότασης Σπίρτζη

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πρέπει θεσμικά και συγκροτημένα, συντεταγμένα τα δύο κόμματα να ξεκινήσουν έναν κύκλο διαλόγου και στα όργανά τους και μεταξύ τους, να βρουν την ελάχιστη κοινή συμφωνία που θα τους επιτρέψει την κοινή συμπόρευση και συνεργασία ακόμα και για κοινό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές». «Νομίζω ότι αν πάρουμε όλοι τις ευθύνες θα οδηγηθούμε εκεί για να υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση» επέμεινε ο κ. Σπίρτζης.

Στο ζήτημα της ηγεσίας που θα προέκυπτε σε μία τέτοια περίπτωση, ο Χρήστος Σπίρτζης απάντησε ότι «αυτά λύνονται αν υπάρχει πολιτική συμφωνία και διάθεση. Μπορούν να συμφωνηθούν πάρα πολλά πράγματα είτε σε επίπεδο διαδικασίας για το ποιος θα ηγηθεί και πρέπει να αποδείξουν οι δύο και όχι μόνο, γενικότερα οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος αυτό». «Να ηγηθεί όποιον επιλέξει ένα μεγάλο πλατύ συνέδριο ή μια διαδικασία που θα επιλεγεί» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης εξηγώντας ότι «υπάρχουν πολλές διαδικασίες, υπάρχει και πολιτική συμφωνία και αν δεν γίνει αυτό θα συμβεί κάτι που θα υπερβεί τα δύο κόμματα και όχι από πολιτική συμφωνία».