- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η εβδομάδα ξεκινά με κρίσιμα ραντεβού για τα ελληνοτουρκικά - Στο «τραπέζι» πολιτικός διάλογος και θετική ατζέντα
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα και την Τρίτη
Ελληνοτουρκικά: Κρίσιμα ραντεβού για πολιτικό διάλογο και θετική ατζέντα αυτή την εβδομάδα
Η νέα εβδομάδα ξεκινάει με δύο κρίσιμα ραντεβού για τα ελληνοτουρκικά στην Αθήνα, υπό τη «σκιά» της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φιλοδοξεί να αναλάβει τον ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρίσκεται ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Burak Akçapar, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγους και της προώθησης θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, έτσι όπως έχει αυτή συμφωνηθεί.
Αύριο, Δευτέρα, ο κ. Akçapar θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, ακριβώς για τη θετική ατζέντα συνεργασίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας στο εμπόριο την οικονομία την ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία και το περιβάλλον.
Πιο σημαντική κρίνεται η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών και της έτερης ομολόγου του, Αλεξάνδρας Παπαδοπόυλου, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Οι προεκτάσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στα ελληνοτουρκικά
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή και η άμεση εμπλοκή του Τούρκου προέδρου δημιουργεί δυσκολίες στην ούτως ή άλλως δύσκολη διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Εξάλλου, στην Αθήνα οι προσδοκίες είναι συγκρατημένες.
Βέβαια, όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο ενημέρωσης, από την Άγκυρα έχει δοθεί μήνυμα ότι οι επικείμενες ελληνοτουρκικές συναντήσεις θα μείνουν ανεπηρεάστες από τις ευρύτερες εξελίξεις.
Από την άλλη, οι φόβοι για μια νέα αντιδυτική στροφή Ερντογάν επηρεάζουν τις προοπτικές του διαλόγου. Από τους πιθανώς επιβαρυντικούς παράγοντες της, ο πιο σημαντικός για την Αθήνα είναι η ανησυχία για αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και την κρίση στο Ισραήλ.
Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει δηλώσει υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, η Αθήνα είναι επικεντρωμένη τόσο στην τουρκοισραηλινή σχέση, αλλά κυρίως στην αμερικανοτουρκική.
Η πιθανότητα επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ είναι ανοιχτή, ειδικά μετά την κατάρριψη τουρκικού drone από αμερικανικό F-16 πάνω από τη βόρεια Συρία, αλλά και την προσέγγιση Άγκυρας και Τεχεράνης.
Συνεπώς, όπως γράφει η «Κ», μια επιβάρυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων θα έχει προεκτάσεις και στα ελληνοτουρκικά, καθώς η μείωση των εντάσεων τους τελευταίους 8 μήνες έχει αποτελέσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Αμερικανών οι οποίοι τάσσονται υπέρ διευκολύνσεων προς την Άγκυρα.
Τουρκικές NAVTEX για ασκήσεις ανοιχτά της Κύπρου
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δέσμευσε περιοχές ανοικτά της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά ακριβώς την περίοδο που ο Τούρκος υφυπουργός θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Όπως φαίνεται και από τις σχετικές ναυτικές οδηγίες (NAVTEX), η Η πρώτη αφορά άσκηση ανοικτά των ακτών της Μόρφου και δεσμεύει την περιοχή από 16 έως 20 Οκτωβρίου.
Η δεύτερη Navtex δεσμεύει μία θαλάσσια περιοχή πιο βόρεια, στον Κόλπο της Αττάλειας, από 17 έως 19 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, προγραμματίζεται άσκηση έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το ψευδοκράτος από 23 έως 27 Οκτωβρίου υπό την επωνυμία «Μάρτυρας υπολοχαγός Τζανέρ Γκιόνιελι».