Πολιτικη & Οικονομια

Η Αθήνα προχώρησε μπροστά και προς τη σωστή κατεύθυνση

Γιατί ό,τι κι αν θελήσουμε να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε, από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή

vassilakou-maria
Μαρία Βασιλάκου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αθήνα προχώρησε μπροστά και προς στη σωστή κατεύθυνση
© Oleksii Khodakivskiy / Unsplash

Η Αθήνα, που έχει μπει για τα καλά στη σύγχρονη εποχή και η δημιουργία των «Γραφείων Γειτονιάς» σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα 

Από την προσωπική πείρα γνωρίζω καλά ότι οι προεκλογικές αναμετρήσεις δεν κάνουν ποτέ τις πιο αντικειμενικές εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει σε μια πόλη. Έχοντας επιστρέψει σχετικά πρόσφατα στην Αθήνα , όχι σε μόνιμη βάση -καθώς επισκέπτομαι πόλεις συχνά ανά τον κόσμο συμβουλεύεται σε θέματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και κλιματικής στρατηγικής- διαπίστωσε ότι η Αθήνα έχει προχωρήσει μπροστά με δρασκελιές.

Οι γειτονιές της πόλης σήμερα σφύζουν από ζωή. Το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο αλλάζουν όψη κι έχουν αναδειχθεί σε ζωντανές γειτονιές, με πάρκα τσέπης, νέους χώρους πρασίνου, πράσινες διαδρομές και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Η Αθήνα πλέον συζητείται διεθνώς. Είναι μία από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο που δημιούργησε και εφαρμόσει στρατηγική αντοχή και προστασία από τους καύσωνες (heat resilience strategie). Μαζί με τη Μαδρίτη, είναι μία από τις πρώτες πόλεις της Ευρώπης με την πιο δυναμική εξέλιξη των τελευταίων ετών. Μία δυναμική που μπορεί να πάρει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση με τη δημιουργία Γραφείου Γειτονιάς σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Η Γραφεία Γειτονιάς, που έφερα στις «αποσκευές» μου από τη Βιέννη όπου υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος μέχρι το 2019, βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής της αυστριακής πρωτεύουσας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Βιέννη κατέχει ανελλιπώς το παγκόσμιο ρεκόρ ως διεθνώς αναγνωρισμένη πόλη με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η Γραφεία Γειτονιάς συντόνισαν με επιτυχία την ανακαίνιση του συνόλου των ιστορικών κτισμάτων της πόλης, δηλαδή πάνω από το 40% των κτιρίων, συνδυάζοντας το έργο αυτό με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία και λειτουργία σταθερών συμμετοχικών δομών από γειτονιά σε γειτονιά. Σήμερα, λειτουργούν σαν ένα είδος αστικού καταλύτη: δίνονται προτάσεις και ιδέες από την τοπική κοινωνία ή από τον δήμο και τις παραθέτουν σε δημόσιο διάλογο με την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, αναλύονται σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες τις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η κάθε περιοχή και αναπτύσσονται προτάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Στην ουσία είναι η διαφορά, αλλά και η μετάβαση μεταξύ οράματος και πράξης. Γιατί ό,τι κι αν θελήσουμε να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε, από πού πρέπει να γίνει η αρχή. Και μία ομάδα με γνώσεις και δυναμική πρέπει να φροντίσει ώστε ιδέες και οράσεις να γίνουν έργο, εφαρμογή και συγκεκριμένη. Εξηγούμαι με ένα απλό παράδειγμα: Δεν αρκεί να θέλω δεντροστοιχίες σε μία γειτονιά.Θα πρέπει να γνωρίζω πού επιτρέπεται η δενδροφύτευση και πώς εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ολιστικού σχεδιασμού που προτεραιότητες και δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε κάθε έργο όσο μικρό κι αν φαντάζει -εκ πρώτης όψεως- να προσφέρει πολλά περισσότερα στο τοπικό αλλά και μητροπολιτικό επίπεδο, από κάθε είδος. σπασμωδικές ή φανταστικές ιδέες χωρίς καμία συνοχή και κανένα στόχο.

Είδα με πολλή χαρά ότι η Γραφεία Γειτονιάς αποτελούν μέρος του προγράμματος της σημερινής δημοτικής αρχής για την επόμενη πενταετία. Είναι κι αυτή μια επιβεβαίωση ότι η Αθήνα προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε αυτό και βέβαια μην παραλείπουμε την Κυριακή να πάμε στις κάλπες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.